Neglijenţa, neatenţia, dar şi fluxul foarte mare de angajaţi duce la producerea accidentelor de muncă. Aceasta este concluzia celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, care prin inspector şef Ovidiu Jugu au prezentat un raport al accidentelor de muncă din 2011.
Comparativ cu 2010
„În cursul anului 2011, unităţile de pe raza judeţului Arad au înregistrat un număr de 63 accidente de muncă, în urma cărora 69 persoane au fost accidentate, dintre care 4 mortal şi 65 cu incapacitate temporară de muncă, faţă de anul 2010, când s-au înregistrat un număr de 73 accidente de muncă, unde 82 persoane au fost accidentate, 5 mortal şi 77 cu incapacitate temporară de muncă. Mai mult, anul trecut a avut loc şi un accident colectiv – accident de muncă de circulaţie – în care au fost accidentate 4 persoane cu incapacitate temporară de muncă”, a explicat inspector şef ITM Arad, Ovidiu Jugu.
Angajaţi noi şi fără educaţie
În urma unei analize minuţioase a modului în care s-au produs accidentele de muncă, ITM Arad a concluzionat că printre cauzele ce duc la incidente şi accidente se numără: neatenţia, deficienţele în sistemul de pregătire şi instruire a personalului, fapt care duce la necunoaşterea factorilor de risc şi ignorarea pericolelor, necunoaşterea tehnologiilor şi procedurilor de lucru, dar şi tolerarea abaterilor de către angajatori.
„Angajatorii folosesc, frecvent, angajaţi noi, lipsiţi de experienţă şi fără o pregătire profesională corespunzătoare ceea ce duce la producerea de accidente. Mai mult, există şi o tendinţă de scădere a nivelului de educaţie şi conduită civică a categoriei conducătorilor auto ce exploatează autovehiculele de mare tonaj”, a mai spus Jugu.
Activităţi periculoase
Accidentele de muncă au fost împărţite şi pe domenii de activitate economică. Potrivit raportului ITM Arad, cei mai mulţi accidentaţi sunt din domeniile: fabricarea de mobilă – 5 persoane, fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare de autovehicule – 4 persoane, fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice – 3 accidentaţi.
Măsuri active
ITM Arad îşi propune ca pe viitor să urmărească modul în care angajatorii acţionează pentru evitarea angajării sau schimbării locurilor de muncă al salariaţiilor, fără o pregătire şi instruire temeinică profesională, dar şi să organizeze întâlniri periodice cu reprezentanţii unităţilor care au probleme deosebite privind realizarea măsurilor de protecţie a muncii, îndrumarea acestora pentru găsirea celor mai bune metode de prevenire a riscurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!