ARAD. Elevi mai puțini, profesori fără ore dar tot atâtea clădiri și săli de clasă. Demografia poate deveni unul din inamicii rețelei școlare, indiferent dacă e vorba de școlile din județ sau municipiu și poate impune măsuri severe: școli desființate și dascăli fără catedră. Dacă mai adăugăm și mult discutatul cost per elev, care a dus la desființarea a zeci de școli din județ, avem tabloul complet al învățământului actual.
Toamna analizelor
Ca în fiecare an, în lunile octombrie și ianuarie se stă la negocieri. Pentru că în ianuarie trebuie trimisă către București rețeaua școlară pentru anul 2014-2015. „Trebuie să regândim rețeaua școlară, să echilibrăm balanța între învățământul teoretic și tehnologic. În acest moment domină învățământul teoretic în timp ce cel tehnologic are o pondere de doar 35% iar cel vocațional este undeva la 9%” a punctat șeful IȘJ Arad, Claudius Mladin. Nu este exclusă nici desființarea unor unități școlare la nivel de municipiu, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, probabil cele mai vizate fiind liceele tehnologice, unele dintre ele având încă de anul acesta probleme serioase după admiterea în liceu.
Reorganizarea geografică
O altă problemă pe care IȘJ va încerca să o rezolve este arondarea unităților școlare. „Avem situații în care unitatea de învățământ cu personalitate juridică este într-un cartier și unitățile aparținătoare în altul. Nu e firesc ca pentru orice problemă, părinții sau cadrele didactice să fie obligate să se deplaseze atât de mult. Vom încerca să regândim rețeaua școlară și în funcție de acest criteriu geografic” a mai precizat Mladin. Cum va arăta harta școlilor arădene, vom afla undeva prin luna ianuarie când noua rețea școlară va fi trimisă la minister.
Aprobarea primăriei
Pentru orice modificare a rețelei școlare la nivel de municipiu este nevoie de avizul Primăriei și al Consiliului Local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!