Zeci de milioane de dolari au intrat în dezvoltarea economică a judeţului, banii provenind de la oameni de afaceri germani, cu o disciplină de fier şi un spirit antreprenorial de apreciat.
Moştenirea austro-ungară a făcut ca Aradul să fie unul dintre punctele de interes pentru firmele din Germania, iar afacerile demarate în judeţ au ajuns să genereze locuri de muncă, venituri la bugetul de stat şi o siguranţă a dezvoltării mediului economic.
Sute de firme nemţeşti s-au instalat în municipiu şi judeţ şi, deşi numărul lor este de departe întrecut de cel al firmelor italiene, valoarea investiţiilor este impresionantă, cu mult peste cea a italienilor. Peste 80 de milioane de dolari au pompat germanii în Arad prin intermediul celor 560 de companii înfiinţate.
În tot acest timp, italienii au reuşit să înfiinţeze nici mai mult nici mai puţin decât 1.601 firme, însă capitalul societăţilor a fost de doar 45,9 milioane dolari. Astfel, dacă o firmă nemţească a virat în Arad, în medie, 143.000 de dolari, italienii au venit cu 28,7 mii dolari per societate înfiinţată.
Au venit cu arme şi muniţii şi au descins în Arad. Fie că a fost vorba despre deschidere de sucursale, de noi puncte de lucru sau chiar de relocări, companiile nemţeşti şi-au făcut simţită prezenţa pe piaţa economică a judeţului. Nu doar germanii au decis că Aradul este locul potrivit pentru a dezvolta noi afaceri ci şi italienii, iar vecinii maghiari au găsit în Arad o oportunitate de dezvoltare a firmelor.
Participare română
Societăţile comerciale se împart în trei mari categorii: cele cu participare română la capital, cele cu participare străină, iar ultima categorie include societăţile cu o participare mixtă la capital.
Cele mai multe societăţi arădene au o participare autohtonă – 80% din totalul companiilor, dar nici procentul celor cu participare străină nu este unul ce poate fi ignorat – 14%. Asocierea investitorilor români cu cei străini este soluţia aleasă de doar 6% dintre deţinătorii de societăţi.
Milioanele nemţilor
Topul firmele străine care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Arad în funcţie de aportul total echivalent în dolari este condus de firmele germane cu 80,6 milioane. Pe locul secund se clasează firmele italiene cu 45,9 milioane, urmate de firmele austriece cu 29,6 milioane. Cu toate acestea nu nemţii sunt cei ce au deschis cele mai multe firme în Arad, ci italienii.
„Din punctul de vedere al numărului de firme străine conduce Italia cu 1.601, pe locul doi fiind Germania cu 560 şi pe trei Ungaria cu 470”, se explică în raportul privind starea economică a municipiului.
Declinul sfârşitului de an
Cea de a doua perioadă a anului 2011 a adus un declin evident al înregistrărilor de companii pe piaţa arădeană. Dacă în lunile mai, iunie, iulie erau peste 300 de societăţi noi înmatriculate, la final de an s-a ajuns ca numărul societăţilor noi înfiinţate să fie de doar 150.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!