Digitalizarea administrației locale se dovedește cu folos pentru cei care obișnuiau să facă sesizări scrise la Primărie. Fără să mai fie nevoiți să dea ochii cu funcționarii după ce au stat la cozi, zeci de arădeni folosesc aplicația online ”MyArad”, lansată de municipalitate în urmă cu un an, pentru a reclama tot ce nu este în regulă în oraș.
Nemulțumiri online
Aplicația poate fi accesată de pe orice computer, telefon mobil sau tabletă la adresa http://mycity.primariaarad.ro. În momentul accesării, apare o hartă a orașului, pe care sunt marcate problemele semnalate de arădeni. Acestea au un termen de soluționare de 30 de zile, timp în care sesizările sunt marcate pe hartă cu roșu. Cele rezolvate, marcate cu verde, rămân vizibile doar cinci 5 zile de la data soluționării. În fiecare moment, cel puțin 50 de astfel de marcaje apar pe harta orașului, dar sunt zile în care există peste o sută de reclamații active, semn că arădenii vor să pună la treabă administrația locală.
Probleme generale
În momentul de față, majoritatea sesizărilor care apar în aplicație sunt legale de gropile din carosabil, gurile de canalizare fără capace, iluminatul inexistent sau insuficient pe unele străzi, mașini abandonate de ani de zile în Micălaca, Vlaicu sau Grădiște, salubrizare stradală deficitară sau chiar cabluri de curent căzute la pământ. ”Pe strada Gh. Lazăr nr. 25 există un cablu căzut de pe stâlp în rondou. Posibil pericol de electrocutare. Va rugăm să luați măsuri!”, a scris un arădean, sesizarea sa fiind marcată de Primărie ca fiind ”rezolvată”. ”Vă rog să remediați partea carosabilă pe Str. Livezilor, în zona de traversare peste calea ferată. S-au format gropi foarte mari, circulația este îngreunată”, a scris altcineva, iar Primăria a răspuns că „situația semnalată va fi remediată de operatorul economic responsabil”.
Conduce Cadaș
Locuitorii din cartierul Cadaș par cei mai activi la reclamații, multe dintre ele fiind referitoare la strada Lungă. Aici sunt nemulțumiri legate de siguranța traficului: semnalizarea rutieră cu indicatoare vechi care nu ar mai corespunde normelor pentru că nu sunt reflectorizante, lipsa marcajelor rutiere, inclusiv a celor care indică trecerile de pietoni, gropile din asfalt sau chiar de pe trotuare. Pe aceleași subiecte sunt înregistrate aproximativ 15 sesizări.
Un alt locuitor din Cadaș atrage atenția că la marginea cartierului există ”un adevărat focar de infecție”, fiind aruncate deșeuri pe câmp. ”Dacă s-ar curăța terenul de către cei care administrează curățenia orașului, s-ar putea face un parc pentru copii și o parcare pentru mașini sau s-ar putea face un drum care sa facă legătura cu cartierul Bujac”, scrie autorul reclamației, căruia Primăria i-a răspuns că ”se fac demersuri pentru identificarea proprietarului terenului pentru ca acesta să ia măsuri de salubrizare a locației”.
Plângeri din cartiere
În Vlaicu, pe Aleea Saturn, un locuitor este nemulțumit că ”există 7-8 mașini abandonate sau care nu circulă de cel puțin 5-6 luni de zile”. Mașinile respective ar ocupa locuri de parcare, în timp ce alți șoferi ”parchează pe unde apucă, chiar și în sensul giratoriu, unde, bineînțeles, primesc amendă”. ”Să vină cineva să ridice mașinile care sunt abandonate!”, cere arădeanul, care precizează și numelele de înmatriculare ale autoturismelor respective.
În Aradul Nou, pe strada Adam Muller Guttenbrunn, se sesizează existența a ”două gropi imense, rămase în urma unor lucrări, fatale pentru roți/direcție”. Reclamația este marcată de Primărie ca fiind preluată pentru soluționare.
În Sânnicolau Mic, cineva atrage atenția că există o groapă de gunoi ilegală tocmai în zona străzii Frumoase. Locuitorul spune că a sesizat acest lucru de cinci ori și cere să fie luate măsuri chiar dacă terenul este privat.
În zilele în care am avut zăpadă, arădenii au mai sesizat că străzile secundare nu sunt curățate sau gheața de pe trotuare reprezintă un pericol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!