De data aceasta, principala nemulțumire scoasă în evidență de câțiva artiști ai Filarmonicii Arad este legată de lipsa unor informații oficiale cu privire la stagiunea 2021-2022. În timp ce majoritatea filarmonicilor din țară și-au anunțat deja programul pentru începutul stagiunii, iar unele instituții de cultură, inclusiv din Arad – Teatrul Clasic, de pildă – au decis să înceapă stagiunea mai repede decât în mod tradițional, la Filarmonica Arad programul este încă „o necunoscută”.
„Colegii noștri de la Filarmonica Banatul din Timișoara sunt la București, la Festivalul Enescu. Ieri seară (10 septembrie – n.r.), spre apus, Filarmonica (dacă se mai poate spune așa) Arad a fost reprezentată de un cvartet. În parc. La băncuțe. «Pe scenă», 25% din Filarmonică, restul… foști instrumentiști, actuali pensionari. Repertoriul «nou», ales cu multa înțelepciune, a răsunat glorios, pompos și tare. Managerul a anunțat «asa ușor» despre deschiderea stagiunii. Opera Rigoletto. Dar nu am auzit nimic despre dirijor sau soliști! Toate acestea, în timp ce majoritatea filarmonicilor au anunțat deja programul pentru întreaga stagiune 2021-2022. Bravi tutti! Succes colegilor de la Timișoara!”, scrie unul dintre artiștii instrumentiști ai instituției.
Mult mai puțini
Un altul anunță că au început repetițiile pentru opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, însă configurarea orchestrei este una… atipică. „Premieră mondială… Rigoletto cu un bas, 2 tromboni, 2 corni și formula magică la cordari: 5, 4, 3, 2, 1…”, spune acesta. Un altul își amintește că ultima întâlnire cu Verdi a fost în 2009, în Austria: „Alte vremuri! Nu scriu numărul muzicienilor din orchestra de atunci. Se mergea cu două autocare!”.
În continuare, Filarmonica Arad funcționează cu număr redus de artiști pe scenă, invocându-se reglementările impuse de pandemia de coronavirus. În alte orașe ale țării, însă, orchestrele și corurile instituțiilor culturale funcționează în componență completă, semn că acest lucru este posibil. Numărul restrâns de artiști prezenți pe scenă va fi resimțit și în concertul de deschidere a stagiunii. „În mod normal, Rigoletto se cântă cu cel puțin 80 de instrumentiști pe scenă, iar noi vom avea, cred, 32. Și ar trebui extra instrumentiști, care să cânte din hol sau din spatele scenei, o bandă, ca o fanfară. Noi vom fi toți pe scenă”, spune unul dintre artiștii Filarmonicii.
Fără vești noi
În ceea ce privește stagiunea 2021-2022, conform calendarului tradițional, aceasta ar urma să înceapă în jurul datei de 1 octombrie. Încă nu a apărut nicio informație în legătură cu începutul stagiunii, nici pe pagina de Facebook a instituției – unde ultima postare este de pe data de 6 septembrie și face referire la „Gala de operă 2021” – nici pe site-ul instituției – unde, la fel, ultima informație face referire la aceeași gală de operă, care a avut loc pe 5 septembrie. De altfel, la intrarea în Palatul Cultural, sediul Filarmonicii, este promovat tot concertul care a avut loc deja în urmă cu 10 zile.
Concluzie tristă
Situația de la Filarmonică poate fi concluzionată simplu, prin cuvintele postate de un instrumentist al instituției, miercuri, pe contul său de Facebook: „Ora 8:03. Radio România Cultural a povestit câteva minute despre deschiderea stagiunii la Filarmonica din Oradea! România a auzit despre Oradea, despre Filarmonica din Oradea, despre ce se întâmplă la Oradea! Bună dimineața, Filarmonica Arad. Ceva noutăți despre deschiderea stagiunii, la noi? Suntem pe niciunde!”
Fără răspuns
L-am contactat telefonic pe managerul instituției, Doru Orban, pentru a îi solicita informații în legătură cu noua stagiune a Filarmonicii pe care o conduce, însă acesta nu a răspuns apelului nostru. Vom reveni cu informații atunci când cei de la Filarmonica Arad vor considera că este oportun să anunțe publicul cu privire la noua stagiune!
Trimite articolul
XHiper demențial!
e adevarat ca actualul manager e extrem de slab si e ceva dubios la mijloc. probabil se scot bani grei din filarmonica. Tot aici ma gandesc cu care manager au fost multumiti angajatii din filarmonica arad..din cate stiu cu nici unul. I-au sapat pe toti 🙂
-
Asta pentru că în ultimii 25 de ani au fost tot felul de personaje in posturile de conducere ,care doar buna funcționare a instituției nu au avut-o ca și scop .
Eliodor Rău a fost ultimul care a ținut stindardul sus.
-
Eliodor Rau a distrus orchestra fapt ce a dus la plecarea lui definitivă din Filarmonica. În ceea ce privește modul său de conducere, ar fi bine, sa nu uităm faptul că Securitatea îl sprijinea mereu, el ca si multii ații fiind colaboratori-turnatori ai securitatii.
-
ma indoiesc ca e adevarat ce sustineti. a plecat din motive personale
-
nu cred ca e adevarat ce sustineti. a plecat din motive personale.
-
-
ce sa ne mai cante filarmonica , ca ne canta Covidul de 2 ani tot felul de ” serenade ” de ne ajung ……….
la institutia asta au fost nemultumiri mereu , legate de directori si atunci cum sa mearga bine treburile? ha?
Pe vremea “acordului global”, cel de la tobe, era plătit cel mai prost, pt. că se considera că nu muncește suficient, că lovește f. rar în instrumentele de percuție, cu alte cuvinte, era în plus! Mai bine plătiți erau suflătorii, care munceau mai mult, iar violoniștii, pianiștii, fiind un pic mai bine plătiți. Dirijorii însă, erau plătiți cel mai bine! Aberante vremuri!
-
Din ce citesc eu vad ca nu prea cunoasteti cum functioneaza o orchestra, fie ea si Filarmonica Arad.
Contractul este colectiv, diferentele apar din vechimea si din functiile ocupate de fiecare in parte. Exista sporuri de solist, concert maestru, etc. Dirijorul isi negociaza contractul si remunerarea personal. Dupa cum se pricepe sau dupa banii orchestrei. Din pacate Filarmonica Arad sufera de ceva timp o reducere de posturi, fie prin plecarea unor muzicieni care au sanse reale in alte orchestre, fie prin pensionare si neocuparea vacantelor. Mie imi pare rau pentru ca sunt nascut si am trait multi ani in Lunca Muresului. Cunosc si conditiile de la Timisoara sau Oradea dar acolo sunt alte prioritati culturale. Timisoara are 2 orchestre, una de stat, alta sustinuta de primarie. Filarmonica de la Timisoara este chiar o formatie excelenta, am cantat cu ei si cunosc conditiile de acolo. Aradenilor de la Filarmonica le urez mult succes, le tin pumnii si sper ca vor mai ramane fonduri ptr subventionarea culturii pe langa cea a utistilor! Doamne ajuta! Filarmonica are traditie si trebuie respectati si ajutati sa treaca de greutati! Doamne ajuta!-
Problema ce-a mai mare la filarmonica Arad sunt banii! Managerul actual împreună cu cei de la centrul muncipal de cultură ii sifonează prin această instituție!
Managerul Orban este mâna dreaptă a doamnei de la CMCA!
-
Mergeti toata orchestra la vot, sa-l mai votati inca odata pe Werner si atunci nu veti mai avea probleme fiindca va va desfinta .