ARAD. Cu toată viața adunată în câteva bagaje și cu visul de a reveni acasă atunci când războiul va înceta, refugiații au trecut prin Arad fie pentru a merge spre alte destinații, fie pentru a se stabili un timp aici. Voluntarii din cadrul mai multor asociații au înțeles imediat nevoia de a reacționa în fața unei asemenea drame și au început campanii umanitare. Zile la rând, atunci când trenurile ce veneau dinspre Ucraina și plecau spre Ungaria se opreau în gara Curtici, voluntarii împărțeau pachete cu mâncare și ofereau asistență sanitară celor ce aveau nevoie. A urmat o mobilizare continuă a arădenilor care au donat haine și alimente neperisabile, ajungându-se în Arad chiar la „un magazin” pentru refugiați. Aradul Civic este organizația care s-a implicat și a căutat soluții pentru fiecare caz în parte – de la găsirea unui loc de muncă sau găsirea unei cazări temporare, până la acțiuni menite să sudeze și să unească comunitatea refugiaților. Pe lângă Aradul Civic, Asociația ADRA a fost mereu prezentă alături de cei aflați în nevoie.
De la 35 de familii la peste 140
„Un ajutor de seamă pentru noi ca să îi putem ajuta pe ei (n.r. refugiați) a fost și este Asociația ADRA. Ajutorul ADRA pentru acești oameni care au ajuns aici, fără voia lor, cei mai mulți fără nici măcar haine de vară la ei, este extrem de important. Prima dată am asistat 35 de familii cărora, prin bunăvoința ADRA, le-am luat produse alimentare de bază și câteva articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. La a doua acțiune, lista a cuprindea deja 76 de familii, astfel că prioritatea s-a îndreptat doar spre bunurile alimentare de bază. La a treia acțiune, am pregătit 100 de pachete, insuficiente pentru cele 120 de familii care ar fi avut nevoie. Acum pregătim 140 de pachete și sperăm din suflet să putem da o bucată de carne fiecărei familii și celor 137 de copii pe care îi avem în evidență până în acest moment”, au transmis cei de la Aradul Civic.
În final, arădenii implicați în aceste acțiuni umanitare au ținut să sublinieze că nu ar fi putut ajuta atât de multe familii de refugiați fără implicarea celor de la Asociația ADRA: „Vă mulțumim că încă ne sunteți alături! Vă mulțumim că nu ați obosit!”
Ore de limba română
O altă inițiativă „marca” Aradul Civic este cea privind orele de limba română pentru ucrainenii stabiliți în Arad. Orele sunt susținute de Marieta Gavra, profesor de limba română, fost lector universitar la o facultate din Ungaria și președinte al asociației Prietenii Naturii. De două ori pe săptămână, la centrul pentru refugiați de pe strada Pădurii 4A se predau ore de română refugiaților din Arad. „Voluntar încă pe baricade și activ pentru a susține refugiații ucraineni stabiliți în Arad, doamna Gavra este un exemplu de consecvență și dăruire pentru ajutorul aproapelui. Orele de română sunt apreciate de copii și adulți, bucurându-se de o prezență constantă și activă”, transmit cei de la Aradul Civic.
Trimite articolul
X80% din Ucraina este neocupata.Ucrainienii fug de coruptia din tara lor. Inutil as mai scriu ca Ucraina nu are act de proprietate pentru Bucovina cu Cernauti pe care o detine ilegal d8n 1992 si unde romanilor nu li se respecta drepturile.
-
Propaganda rusă nu are limite…