Fac bărbaţii cistită sau doar femeile?
DRAGOŞ BOTEZATU. Este o întrebare pe care o aud frecvent. Răspunsul este simplu: DA. Infecţiile urinare sunt cele mai frecvente infecţii ce ne pot influenţa sănătatea şi pot afecta oricare organ component al tractului urinar: rinichi, vezică, prostată, uretră etc. Cistita este o infecţie simplă de tract urinar inferior ce determină o inflamaţie a vezicii (din grecescul kystis: basica, vezica+-ita: inflamaţie). Cum şi bărbaţii şi femeile au vezică urinară, ambii pot face cistită dar, din păcate, bărbaţii pot suferi o infecţie de tract urinar inferior mult mai neplăcută şi anume prostatită acută sau cronică.
Ce este prostata?
DRAGOŞ BOTEZATU. Este un organ vecin vezicii urinare, o glandă a aparatului urogenital masculin, mai exact este zona de intersecţie între calea genitală şi cea urinară. Aparţine doar bărbaţilor, femeile nu pot avea boli de prostată. Rolul ei este de a produce o parte din lichidul seminal şi de a activa spermatozoizii prin alcalinizarea ejaculatului. Drept urmare, toţi bărbaţii au prostată, de la naştere până la sfârşitul vieţii. Ea este mai mult cunoscută pentru problemele pe care le creează la vârsta a treia, şi anume adenomul de prostată şi cancerul de prostată.
Să revenim la prostatită…
DRAGOŞ BOTEZATU. Prostatita acută este o infecţie a prostatei şi poate reprezenta o problemă gravă de sănătate. Pentru o clasificare simplă, putem spune că sunt infecţii de tract urinar inferior ce implică uretra, prostata, componente ale tractului genital masculin, vezica urinară şi infecţii urinare înalte ce implică rinichii (pielonefrite).
Care sunt cauzele acestor infecţii?
DRAGOŞ BOTEZATU. Când vorbim de infecţii, vorbim de microbi, cel mai frecvent este vorba de microbi din flora digestivă (ex. E. Coli) ce pot coloniza şi tractul urinar, favorizaţi fiind de factori generali (constipaţtie, imunodepresie) sau locali (frig, băi în apă rece etc.) sau despre microbi cu transmitere sexuală.
Cum ajung microbii în prostată?
DRAGOŞ BOTEZATU. Cel mai frecvent pe cale retrogradă, adică din mediul exterior pătrund pe meatul urinar, urcă pe uretră şi ajung la prostată. De aici pot progresa mai departe spre vezică – rinichi, sau pe calea genitală spre epididim – testicul. Mai rar are loc însămânţarea din mediu intern, adică prin microbi ce intră în sânge şi se opresc direct în prostată.
Cum se manifestă?
DRAGOŞ BOTEZATU. Este mult mai zgomotos şi neplăcut decât o banală cistită. Apar fenomene urinare: polachiurie (urinări frecvente de cantităţi mici de urină), algurie (durere la urinare: arde, ustură etc.), disurie până la retenţie completă de urină (adică urinări dificile cauzate de creşterea în volum a glandei şi compresia uretrei, ce poate merge până la imposibilitatea de a urina), de asemenea apare febra (39-40 grade C), frison, stare generală influenţată, dureri musculare etc.
Ce trebuie făcut când apar aceste simptome?
DRAGOŞ BOTEZATU. În general este bine să mergeţi la un specialist – adică un urolog – pentru un diagnostic corect. Consultul clinic şi examenul de urină trebuie asociat şi cu o ecografie de tract urinar pentru a exclude sau confirma anumiţi factori favorizanţi.
Cum se tratează prostatita?
DRAGOŞ BOTEZATU. Tratamentul este unul antibiotic, la care se pot asocia antiinflamatoare şi alfa-blocanţi (medicamente ce uşurează urinările, frecvent indicate în caz de adenom de prostată). Ce este specific este durata lungă de tratament şi anume 2-4 săptămâni sau chiar 4-6 săptămâni în caz de prostatită cronică bacteriană.
De ce durează asa mult?
DRAGOŞ BOTEZATU. Pentru că prostata este în aşa fel organizată încât există o barieră între sânge şi glanda prin care antibioticele trec cu dificultate. Dacă nu se respectă tratamentul indicat şi durata necesară, atunci sunt riscuri mari de cronicizare şi complicaţii.
Care sunt complicaţiile prostatitei acute?
DRAGOŞ BOTEZATU. Sunt destul de multe şi neplăcute, cauzate fie de inflamaţia locală ce poate duce la blocarea urinării sau abces intraprostatic, fie de extinderea infecţiei spre tractul urinar superior sau în aparatul genital masculin ducând chiar până la sepsis (şoc infecţios al întregului organism). În concluzie prostatita acută este o infecţie specific masculină, poate apărea la orice vârstă, necesită o evaluare corectă făcută de un specialist (urolog) şi succesul terapeutic depinde în mare parte de respectarea tratamentului şi recomandările primite.
Enucleere laser
Spitalul MedLife Genesys este singurul spital din România în cadrul căruia se efectuează intervenţii de enucleere laser a prostatei, pacienţilor diagnosticaţi cu adenom de prostată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!