Mulți dintre arădeni își aduc aminte cu nostalgie de vremurile în care Ștrandul Neptun atrăgea oameni din toată zona de vest a țării, de nopțile lungi de vară petrecute pe ștrand, acolo unde găseai cluburi potrivite tuturor preferințelor muzicale, de la rock la folclor. „În incinta ștrandului funcționează peste 100 baruri, terase, berării, restaurante, discoteci, pizza, jocuri, cluburi de calculatoare, Internet-café-uri etc”, spune o descriere a ștrandului, scrisă acum mulți ani. Astăzi, doar câteva localuri mai funcționează în zona comercială a ștrandului, acestea putând fi numărate pe degetele de la o mână.
Unul dintre cele mai spectaculoase…
Site-ul Recons SA, companie ce se ocupă de administrarea Ștrandului Neptun, ne informează că obiectivul cuprinde „opt bazine și tobogan acvatic, locuri pentru joacă, 331 de căsuţe de agrement”, tot acolo spunându-se că „în incinta ştrandului funcţionează peste 40 baruri, terase, berării, restaurante, discoteca, pizza, teren de fotbal, tobogane, jocuri etc”. Tot site-ul Recons numește Ștrandul Neptun „unul dintre cele mai spectaculoase locuri de agrement din Europa”.
Nenumărate investiții
De câțiva ani, periodic, aflăm că municipalitatea face „investiții capitale” în ștrand, obiectivul înghițind milioane de lei în ultimii cinci ani. Anul trecut, de exemplu, în „Neptun” au intrat, în timpul verii, peste 300 de mii de lei, pentru „reparații capitale”, iar în toamnă, peste 750 de mii de lei din bugetul Primăriei Municipiului Arad, bani folosiți pentru „reabilitarea cabinelor, degradate fizic și moral”.
Minus de 64.000 de lei
Conform Situației Veniturilor, Cheltuielilor și Rezultatelor Financiare la 31.12.2017, întocmit de SC. Recons SA pentru Ștrandul Neptul, acesta a avut 2,1 milioane de lei. Cele mai mari cheltuieli înregistrate de Ștrandul Neptul au fost „Cheltuieli cu servicii terți” – 611.506 lei, urmate de „Cheltuieli cu materialele” – 414.850 lei, în timp ce cheltuielile cu „Energie și apă” au fost de 321.466 lei. De cealaltă parte, în dreptul veniturilor, stă suma de 2.039.246 lei. Astfel, Ștrandul Neptun a încheiat anul 2017 pe minus, înregistrând o pierdere de 64 de mii de lei.
Ne-am uitat…peste gard
Aruncând un ochi în „curtea vecinului”, la Oradea, vedem că stiuația stă cu totul altfel. Aquapak Nymphaea, deschis în 2016, este administrat de către S.C. Administrația Domeniului Public S.A (ADP Oradea) încă din momentul inaugurării. Investiția totală a Primăriei Municipiului Oradea în construirea Aquaparkului Nymphaea a fost de 19,6 milioane de euro, din care 9 milioane finanțare nerambursabilă prin POR 2007-2013. Aquaparkul are 15 bazine exterioare și interioare, 10 tobogane exterioare și interioare, jacuzzi, șase saune, baie turcească, săli de masaj, jacuzzi VIP, terenuri de sport, două bazine pentru copii și locuri de joacă.
6,8 milioane „pe plus”
Interesați să aflăm ce investiții și ce profit a avut Aquapark Nymphaea Oradea în 2017, am luat legătura cu reprezentanții ADP Oradea. Aceștia ne-au spus că „Aproximativ 145 de mii de lei s-au investit anul trecut, pe lucruri precum aparate subacvatice și de curățare, grill-uri și friteuze, un defibrilator și un server. Toți banii, veniți din fonduri proprii, pentru că, în anul 2017, SC Administrația Domeniului Public SA nu a beneficiat de subvenții de la Primăria Oradea”. Aquaparkul a avut venituri de 32,7 de milioane de lei în 2017, cheltuieli de 25,8 milioane de lei, anul încheindu-se cu un profit de 6,8 milioane de lei, adică aproximativ 1,2 milioane de euro.
Speranța moare ultima…(?)
La fel ca întotdeauna când comparăm cele două orașe, tronează întrebarea „de ce la ei se poate, iar la noi, nu?”. Răspunul nu îl vom primi din partea nimănui, ci va trebui să ni-l formulăm singuri. Probabil, dacă administrația ar înceta să facă anual investiții uriașe care nu au rezultate și ar încerca să facă o investiție substanțială în reamenajarea ștrandului, am ajunge și noi să fim pe plus, astfel ca „Neptunul” nostru să ajungă măcar la jumătate din plusul înregistrat de „Nymphaea” lor…
Citiți principiile noastre de moderare aici!