ARAD. Disperare, neputință și un strigăt de ajutor. Locuitorii din Hălmagiu se văd nevoiți să treacă prin inundații, cu apa revărsându-se în curți și pe trotuare, la fiecare ploaie mai serioasă. Totul a început în momentul în care au fost refăcute rigolele de pe marginea drumului DN 76, conform cititorilor care ne-au sesizat această problemă.
„De când s-a refăcut drumul E 79 / DN 76, mai precis localitatea Hălmagiu, județul Arad, și au fost refăcute rigolele pentru colectarea apei, avem probleme cu inundațiile la fiecare ploaie mai consistentă. Am făcut adresă la CNAIR Timișoara, le-am spus problemele, cum că rigola carosabilă din fața porții este prea îngustă și nu poate colecta toată cantitatea de apă. În unele locuri rigola necarosabilă este depășită în totalitate de apă. Toate la un loc fac ca în curtea noastră să se adune o cantitate consistentă de apă. Iar acum chiar s-a depășit orice limită
Noi cu paguba, alții cu banii făcuți pe proiecte făcute din birou, fără a studia și vorbi cu oamenii din teren. În momentul când au început lucrările le-am specificat că nu este bine deoarece cantitatea de apă este foarte mare uneori și aceste rigole nu o să facă față. Înainte de lucrări șanțul era mult mai lat și adânc, dar ni s-a spus că așa este proiectul. Din păcate suntem multe gospodării afectate”, transmite cititorul din Hălmagiu.
Primăria a chemat DRDP-ul
Situația este una cunoscută și de Primăria din Hălmagiu. Primarul Gheorghe Dărău ne-a precizat că situația de fapt a apărut atunci când s-au refăcut rigolele. „Problema e că actualele rigole sunt foarte înguste și nu pot face față volumului de apă. La fel și în cazul podețelor către intrarea în casele celor care locuiesc acolo. Cunoaștem situația și le-am sesizat-o și celor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Către DRDP am făcut chiar și adresă și le-am solicitat să vină la fața locului pentru a găsi o soluție”, ne-a transmis primarul din Hălmagiu.
DRDP: apa vine de pe versanți
Am solicitat și poziția Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, cei care au făcut reabilitarea drumului, DRDP explicând situația după cum urmează: „În urma inspecțiilor efectuate pe amplasamentul lucrărilor de reabilitare a DN 76, în zona km 59+680 dreapta respectiv km 60+490 dreapta, s-a constatat existența unor șanțuri de pământ care nu au făcut obiectul proiectului de reabilitare a DN 76, prin intermediul cărora apele colectate de pe terenurile agricole și versanții din apropiere se deversează perpendicular în șanțul betonat proiectat aferent DN 76. Elementele de colectare și evacuare a apelor existente pe sectorul amintit au fost executate odată cu reabilitarea DN 76, pentru asigurarea scurgerii apelor de pe partea carosabilă, în vederea evitării degradării corpului drumului”.
Despre excesul de apă din șanțul betonat adiacent DN 76, DRDP subliniază că „provine din exteriorul zonei de protecție a drumului, din zone aflate în spatele proprietăților private respectiv de pe terenuri agricole situate în imediata apropiere a versanților existenți în zonă, terenuri care au fost inundate în urma ploilor abundente căzute în ultima vreme. Tot acest volum de apă a continuat să se deverseze în șanțul betonat proiectat și executat în cadrul lucrărilor de reabilitare a DN 76, capacitatea acestuia fiind depășită, având în vedere că funcționalitatea sa este una diferită”.
În final, DRDP transmite că „sunt necesare unele măsuri de reducere parțială sau totală a debitului de apă care se revarsă din zona terenurilor agricole în șanțurile naturale existente în zonă și, ulterior, în șanțurile betonate de-a lungul DN 76, D.R.D.P. Timișoara neavând în competență derularea unor asemenea acțiuni”.
Trimite articolul
XA….. muncit ….. Dorel !!!
Santurile de la marginea drumurilor sunt pentru colectarea apei de pe drum, nu din afara lui. Acolo e o problema a ANIF nu a DRDP. Acolo se pune problema de lucrari hidrologice sau de imbunatatiri funciare nu de drumuri… Dar la noi dacă ne doare piciorul luăm medicamente de ureche…