Nu toate lucrurile sunt roz în judeţul nostru. Mai grav de atât, unele sunt gri, poate chiar negre. Master-planul pe deşeuri, un proiect uriaş, de peste 122 de milioane de lei, prezintă o serie de nereguli, deşi nu a fost finalizat încă. Demarat încă din anul 2010, proiectul intitulat „Sistem de management integrat al deşeurilor solide” a întâmpinat nenumărate piedici pe drum. În urmă cu trei ani de zile, contractul semnat între Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi societatea Confort SA a ajuns la final, fără ca lucrările să fie gata. Au trecut doi ani de zile până când CJA a reluat licitaţiile. Iar acum se trage tare pentru ca lucrările să fie finalizate în acest an. Altfel, rămânem fără banii europeni, ceea ce ar fi o lovitură groaznică pentru bugetul judeţului. Recent, însă, alte probleme au fost semnalate. Se pare că parte din utilajele achiziţionate în cadrul master-planului sunt deja defecte. „Toate utilajele, maşinile, pubelele, sunt date pe contracte de depozit către anumite locaţii. Cei care le-au primit au obligaţia să ni le dea înapoi în starea în care le-am predat. Utilajele de colectare sunt depozite de către Compania de Apă. Am fost le-am văzut, dar nu am avut chei să le deschid. Nu am văzut să lipsească piese din ele, aşa cum se vorbeşte, că ar fi dispărut cutii de viteze, roţi. Dar utilajele nu au fost pornite de când au fost cumpărate, de ani de zile. Probabil că s-au deteriorat furtune sau alte piese, dar nu ştiu să spun exact”, a spus Cosmin Pereteatcu, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Arad.
Sperăm să fie bine
Întrebat dacă neregulile din cadrul proiectului ar putea duce la pierderea finanţării, Pereteatcu a spus că „la ora actuală riscul de a pierde finanţarea este destul de mic. Construcţiile sunt aproape definitivate, pubelele există. Chiar dacă avem pubele deteriorate, cel care a vândut pubelele s-a angajat în contract că un procentaj de până la şapte la sută dintre pubelele cumpărate vor fi înlocuite gratuit, iar maşinile vor fi reparate”.
Totuşi, există şi o mică problemă. „Singura noastră problemă este ca asistenţa tehnică angajată de CJA încă din 2009 să întocmească caietul de sarcini pentru ca noi, până la 31 decembrie, să trimitem caietul spre sistemul electronic de achiziţii publice pentru organizarea licitaţiilor şi pentru stabilirea operatorilor pentru colectare şi transport”, a mai spus directorul ADI Deşeuri.
Cere audit
Cosmin Pereteatcu a reiterat din nou faptul că ar vrea ca asociaţia pe care o conduce să fie controlată. „Referitor la audit, sunt perfect de acord să se facă, chiar îmi doresc să se facă. Am preluat funcţia de două luni, ar fi un lucru benefic pentru mine, bine venit. A fost control al Curţii de Conturi în luna februarie. Când am preluat funcţia, am făcut cerere pentru un nou control al Curţii de Conturi. Mi s-a părut normal să văd de unde plec. Mi s-a refuzat pe motiv că există un plan al Curţii de Conturi în ceea ce priveşte controalele. Iar următorul control ar urma să fie în ianuarie, februarie 2016. Sunt deschis oricărui control. Să vină Curtea de Conturi sau audit extern, chiar nu e nicio problemă, să vină cât de repede posibil. Pentru că, pentru mine, este un lucru bun. Să vedem exact care este situaţia, să ştim exact de unde plecăm”, a spus directorul ADI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!