ARAD. La zece ani de când Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad a ieşit din „epoca Ţârle”, miasme sulfuroase răzbat din nou dinspre instituţie. Un management cu apucături dictatoriale, decizii controversate (a căror legalitate e pusă sub semnul întrebării) şi, poate înainte de orice, carenţele profesionale mascate în suficienţă, au creat în sânul DSP Arad o atmosferă tensionată, total neproductivă. Cel puţin acestea sunt semnalele pe care noi le-am primit.
Poate le-am fi tratat ca aspecte care ţin de „bucătăria internă” a instituţiei dacă nu ne-ar fi atras atenţia afirmaţia potrivit căreia DSP are, pe lângă directoarea Geanina Potolia, şi un director adjunct de sănătate publică în persoana Ceciliei Irimie (medic stomatolog). Informaţia circula mai zilele trecute prin mediul politic local, cu titlu de certitudine. Ne-a surprins pentru că ştiam că ocupantul acestei funcţii trebuie să fie medic specialist sau primar (ceea ce Cecilia Irimie nu este).
Am interpelat-o pe dr. Geanina Potolia – director executiv al DSP Arad – îl legătură cu acest aspect. Pentru că directorului executiv îi revine decizia numirii directorului executiv adjunct. Geanina Potolia ne-a asigurat că, în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Arad nu are director adjunct de sănătate publică, dar a admis că, în cursul lunii iunie, a numit-o pe Cecilia Irimie în această funcţie şi, după câteva zile, a demis-o. Motivul?
„În lege scrie că – pentru concurs, nu prin numirea directă – directorul adjunct trebuie să fie medic specialist” – a explicat dr. Potolia.
Şi dacă pentru concurs era nevoie de îndeplinirea condiţiei de a fi medic specialist, nu ar fi trebuit respectată această condiţie şi în cazul numirii directe? – am întrebat. Iată răspunsul directoarei:
„Mi-am asumat, am revenit asupra deciziei, având în vedere că se solicita medic specialist.”
Prevederile legale
Ce spune legea, în fapt, pe această temă? Ordinul MS nr. 1078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare şi a structurii organizatorice ale direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu modificările şi completările ulterioare, e cât se poate de clar:
„Funcţia de director executiv adjunct de sănătate publică poate fi ocupată de medici specialişti sau medici primari, indiferent de specialitatea studiilor” (art.6 al.3).
Referirea la ocuparea funcţiei prin concurs – invocată de Geanina Potolia – este prevăzută în OUG 14/2022, ordonanţă emisă în 13 iulie, adică după ce Cecilia Irimie fusese numită şi eliberată din funcţia de director adjunct. Aşadar, a spune că în luna iunie ai ţinut cont de prevederile legale ce urmau să apară în iulie, e o sfidare la adresa logicii elementare.
Uite incompatibilitatea, nu e incompatibilitatea!
Am mai întrebat-o pe directoarea DSP Arad despre suspiciunea de incompatibilitate care planează asupra sa. Potrivit informaţiilor noastre, Geanina Potolia se află în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate pentru faptul că în perioada cât a ocupat funcţia de inspector clasa I grad profesional superior (de la sfârşitul lunii iunie – începutul lunii iulie a anului 2021 până în 8 aprilie 2022, când a fost numită director executiv) a urmat programul de pregătire în a doua specialitate la UMF „V. Babeş” Timişoara (cursuri de zi). Practic, s-a dedublat: şi-a făcut treaba de funcţionar la DSP şi, în acelaşi timp, a participat şi la stagiile de pregătire de la Universitate (fie unele desfăşurate online). De-abia după ce a fost numită în funcţia de director, Geanina Potolia şi-a întrerupt programul de studii de la Timişoara.
Interpelată pe această temă, cum spuneam, dr. Potolia şi-a exprimat mai întâi nedumerirea – „nu înţeleg de unde aveţi aceste date” – după care ne-a spus că nu consideră că se afla în incompatibilitate pentru că, la momentul înscrierii la a doua specializare, nu deţinea funcţia de inspector în cadrul DSP.
Într-adevăr, la momentul înscrierii Geanina Potolia nu era decât un „medic cu competenţe limitate” la DSP – aşa cum fusese angajată la începutul pandemiei, în primăvara lui 2020. Programul de lucru flexibil aferent acestui statut i-ar fi permis participarea la stagiile de pregătire. Nu se prea poate spune acelaşi lucru despre programul aferent funcţiei de inspector – funcţie pe care a deţinut-o pe parcursul desfăşurării stagiilor, încă de la debutul programului de pregătire.
Încurcături cu maşina din declaraţia de avere
Pusă în situaţie delicată, Geanina Potolia a refuzat să mai stea de vorbă cu noi, recomandându-ne să-i adresăm alte întrebări în scris şi asigurându-ne că ne va răspunde la ele.
Dacă tot ne-a oferit această oportunitate, profităm de ocazie.
În declaraţia de avere pe anul 2021, Geanina Potolia susţine că deţine în proprietate un Audi fabricat în 2020, dobândit în urma unui contract de vânzare-cumpărare. În fapt, un Audi A6, ce are o valoare de piaţă de aproximativ 50.000 de euro. Din toamna lui 2021 a venit zilnic cu el la serviciu, lăsându-l în parcarea instituţiei. Aşa s-a putut lesne observa că, până săptămâna trecută, limuzina a avut aceleaşi numere roşii. Aceleaşi plăcuţe de înmatriculare provizorii timp de aproape un an, în condiţiile în care legea permite folosirea acestora timp de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire pe încă 60 de zile. Maximum trei luni, aşadar. Să zicem că a fost stare de alertă şi acestea au mai fost valabile încă trei luni după aceea. Deci, din 8 martie s-au mai prelungit până în 8 iunie 2022. Cu toate acestea, maşina directoarei DSP avea şi săptămâna trecută, la sfârşit de august, aceleaşi numere roşii de înmatriculare… Cum e posibil aşa ceva?
În plus, potrivit informaţiilor noastre, există un dosar penal pe numele Geaninei Potolia pentru că ar fi proprietara unei maşini furate. O situaţie nefericită, care nu-i poate fi imputată mai niciodată cumpărătorului. Dacă aşa stau lucrurile, cum e posibil ca o maşină furată să fie lăsată în circulaţie?
Trimite articolul
XFifor a rezolvat mașina toți știu asta că așa se lăuda soțul la un grătar.
Ca la noi la nimeni
Toți vor sus…..doamna dr Cecilia ii rupe ușile la birourile lui Fifor ca să fie ea sefa….sapa și taie pe toată lumea pentru funcția de director!!!! Cât despre psd, lucrurile merg bine cu dna Dr Potolea….doar ca nu e pe placul guvernanților!!! Cât despre bucataria interna…sunt mai mulți oameni care vor sa fie șefi în dsp decât angajați!!!
DSP Arad este un cuib de corupti !
-
Exact!!!!!!!!asa a fost tot timpul se leaga de POLITIC===C O R U P T I E !!!!!!
-
Doar la DP?Darla celelalte institutii?La “oamenii Legii”.o fii N.O. Mondiala ,Aradu-i “tonu’ ” natiobal. ca in anii 2000 cu capatuiala ,sidisparitia averii statului ce “a trecut”ola angajatii …..acu’ ei so copii lor hotarasc !Nu Conteaza “scoala” , atestatul si sa fii in “system”.
păi cate luni poti circula cu numere rosii? Alo! aude cine trebuie? ca poza exista martori sunt , deci…….
O explicație legală vis a vis de acele Nr provizoriu, nu avea cartea mașinii în original daca a fost importata, și a făcut CIV in România, s a prezentat la înmatriculare și până vine verificarea din tara de unde a cumpărat o circula pe numere provizorii. Că speță legală zic…
Faza tare e ca nu doar lui Fifor in rupe usa ,rupe uslle la toate hotelele din statiuni la fel ca celelalte panarame …ca prim exemplar Geanina Pistru..ala tot poamă ca asta este….
PSD = incompetență, șmecherii
Program de lucru flexibil? Si leafa,tot flexibila,spre deloc?
Pai Dragnea a facut puscarie pentru asa ceva…
Ce se mai aude de dosarele deschise de DNA pe vremea directorului Timis?
Presa a facut mare tam-tam si atat!