Jurnal arădean: Domnule academician, aţi condus worksopul „Nevoia de sacru în societatea românească contemporană” în cadrul conferinţei internaţionale „Psihologul în comunitate”. Cum a fost?
Basarab Nicolescu: Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile la Arad a fost uimitor: atât manifestările, cât şi oamenii pe care i-am întâlnit şi cu care am lucrat. În cadrul atelierului de lucru transdisciplinar la care am participat am încercat să investigăm această nevoie de sacru ca un aspect social, comunitar… Ne-am aflat în domeniul aplicării transdisciplinarităţii în domeniul practic, pentru a înţelege modul în care omul se raportează la sacru şi cum această raportare îi poate influenţa relaţionarea socială în comunitatea din care face parte. Mi s-a părut importantă ideea aplicării metodologiei transdisciplinare în domeniul asistenţei sociale. De asemenea, am avut participanţi deosebiţi din numeroase domenii ştiinţifice, artă şi teologie: renumitul poet Horia Bădescu, cercetătorul ştiinţific Ionuţ Isac de la Institutul Academiei din Cluj Napoca, lect. univ. dr. Valy Ceia de la Universitatea de Vest din Timişoara, profesoarele Mirela Mureşan şi Janina Flueraş de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, precum şi alţi invitaţi deosebiţi.
Jurnal aradean: Ce aprecieri aţi face primei conferinţe de acest fel organizată în România, de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”?
Basarab Nicolescu: Trebuie să precizez că organizarea a fost excepţională. La început am fost primit chiar de către rectorul Universităţii „Vasile Goldiş”, domnul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care mi-a făcut onoarea de a-mi înmâna o plachetă din partea universităţii. La acest moment am avut plăcerea să participe şi domnul prorector prof. univ. dr. Marţian Iovan şi domnul decan al Facultăţii de Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială, prof. univ. dr. Viorel Prelici. De asemenea, organizarea atelierului de lucru a fost foarte bine realizată, atât ca structură, cât şi ca moderare şi conţinut. După cum am menţionat, tema „nevoii de sacru” poate fi extrem de importantă în perioada pe care o traversăm, mai ales din punctul de vedere al potenţialităţilor sale sociale.
Jurnal arădean: Cu ce impresii plecaţi din Arad?
Basarab Nicolescu: Sunt foarte încântat de ceea ce s-a întâmplat aici şi, împreună cu ceilalţi participanţi, mi-am exprimat speranţa ca acest gen de atelier de lucru să aibă o continuitate.
Carte de vizită
Basarab Nicolescu
• S-a născut la 25 martie 1942 în Ploieşti; • A urmat cursurile Liceului „I.L. Caragiale” din Ploieşti (1956–1960) şi ale Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti (1960–1964); Medalia de aur la prima olimpiadă internaţională de matematică (1959); • Asistent (1965–1968) la Universitatea din Bucureşti; În 1968 a părăsit România comunistă pentru a se stabili în Franţa;• În 1973 introduce un nou concept (Oddéron), care a deschis un nou domeniu în fizică;• Medalie de argint a Academiei Franceze pentru „Nous, la particle et le monde” (1986); • Membru de onoare al Academiei Române (2001); • Opera sa se concretizează în peste 130 de lucrări ştiinţifice de specialitate.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!