Un bebeluş care s-a născut cu o malformaţie a fost operat, marţi, pe proprie răspundere, de către dr. Ioan Ioiart, şeful Clinicii de Urologie din Arad. Micuţul suferea de o anomalie de calibru ureteral. „La racordul de la bazinet, zona e prea îngustă şi atunci urina nu curge la vale, liberă, tot ce e deasupra se dilată… presiunea omoară, prin centrifugare, rinichiul şi, ca primă măsură, facem depresurizarea cu o nefrostomă băgată în rinichi. La o lună şi jumătate, îl chemăm la control şi îi facem nefrostomie şi pe dreapta. Apoi lăsăm copilul să crească şi îl operăm când riscul anestezic e mai mic” – explică dr. Ioan Ioiart.
Dublă specializare
Bebeluşul ar fi putut muri, pentru că legea nu le permite medicilor să intervină chirurgical în astfel de cazuri decât dacă au dublă specializare. Medicul urolog trebuie să aibă specializare în chirurgie infantilă sau chirurgul infantil trebuie să se specializeze în urologie. Procedura a fost inventată de curând, aşa încât doctorii nu au cum să îşi pună la punct dubla specializare mai repede de trei ani. „Şi, în aceşti trei ani, cine îi operează pe copii?” – (se) întrebă, pe bună dreptate, medicii.
Posibilă soluţie
În aceste condiţii, „cer ministerului o derogare de câţiva ani de la acest ordin, pentru ca specialiştii să poată să profeseze în contiuare şi să încerce să salveze vieţi, în conformitate cu cerinţele legislative. Am propunerea ca până se formează o nouă generaţie de specialişti în chirurgie infantilă care să preia, la nivel de expert, şi problema urologică, să avem o perioadă tampon, în care cei care am făcut aceste operaţii, cu hârtie de la minster, să avem dreptul juridic să facem mai departe, având toate responsabilităţile seriozităţii actului medical” – punctează dr. Ioan Ioiart, atât ca medic, cât şi în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Urologie.
Între teamă şi curaj
Nu sunt multe intervenţii chirurgicale de acest tip: aproximativ 50 pe an. Dar cineva trebuie să le facă pentru a-i salva pe pacienţi. Pentru dr. Ioiart, bebeluşul tratat marţi „este al 5-lea copil operat de mine dincolo de admiterea legii”. Dar sunt puţini medicii care îşi asumă curajul de a opera atâta timp cât sistemul li se împotriveşte… Efectul? Zeci de copii ar putea muri din cauza temerii (justificate a) doctorilor de a încălca legislaţia de specialitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!