Pe an ce trece, numărul persoanelor înregistrate cu obezitate de pe raza judeţului nostru este tot mai mare. Începând cu anul 2005 Direcţia de Sănătate Publică Arad (DSP) a început să centralizeze datele referitoare la acest fenomen, prin prisma informaţiilor primite din cabinetele medicilor de familie din localităţile arădene.
Chiar dacă, din 2005, tendinţa generală este de scădere a incidenţei anuale, numărul persoanelor obeze creşte constant. Dacă în 2005 au fost înregistrate 1.081 de cazuri de persoane obeze, în 2006 s-au mai adăugat 1.107 de oameni, în 2007 alte 883, în 2008 încă 300 de cazuri au fost înregistrate, iar pe parcursul anului 2009 alţi 793 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu obezitate de diferite grade. „În ultimii cinci ani au fost înregistrate, în total, 4.164 de cazuri de persoane obeze, reprezentând un procent de 1,82 la mie din totalul populaţiei judeţului”, spune Dana Negru, directorul DSP. Cu toate acestea, tendinţa generală reală a obezităţii nu este cunoscută, statisticile fiind întocmite numai pe baza datelor primite de la medicii de familie. În cazul în care unele persoane obeze nu s-au prezentat la doctor, acestea nu au fost luate în evidenţă.
Ţinând cont că numărul cazurilor prezentat anterior se referă strict la cei cinci ani, reprezentanţii DSP au numărat, au adunat şi au ajuns la o cifră de-a dreptul terifiantă: din cei 457.958 de locuitori ai judeţului Arad, 55.328 suferă de obezitate într-o formă mai mult sau mai puţin agravantă.
Mai multe femei
Potrivit statisticilor, numărul femeilor care suferă de obezitate este mai mare decât cel al bărbaţilor. „Probabil există 55.300 de obezi în judeţul Arad, dintre care 60,27% reprezintă procentajul femeilor şi 39,73% bărbaţi cel al bărbaţilor”, mai spune Dana Negru. De altfel, pe durata întregului studiu, procentajul femeilor care suferă de obezitate este mult mai mare decât cel al bărbaţilor. Aşadar, pe anul 2007, incidenţa femeilor înregistrate cu obezitate a fost de 2,24 la mie din totalul populaţiei, în timp ce numărul bărbaţilor suferinzi de această boală reprezenta un procent de numai 1,59 la mie. În 2008, 0,79 la mie dintre femeile judeţului au fost diagnosticate ca suferind de obezitate, în timp ce bărbaţii atingeau un procent de numai 0,51 la sută. În sfârşit, pe anul 2009, alte 1,98 la sută dintre femeile din Arad au primit diagnosticul, în timp ce numai 1,46 la sută dintre reprezentanţii „sexului tare” au fost înregistraţi ca fiind obezi.
Împărţire pe vârste
Din datele deţinute de către DSP procentul probabil de obezi de pe întreaga rază a judeţului Arad este de 12,075 la sută. Împărţit pe categorii de vârste, procentajul în cazul copiilor între 0 şi 14 ani este de 6,6 la sută. Potrivit statisticilor, 12,66 la sută dintre locuitorii judeţului nostru cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au fost diagnosticaţi cu obezitate. În ceea ce priveşte persoanele peste 65 de ani, 14,66 dintre acestea suferă de o formă sau alta de obezitate. „Nu există diferenţe semnificative între populaţia obeză pentru mediul de viaţă urban sau rural. Indicat ar fi să fie realizate mai multe studii sistematice ale obezităţii în judeţul Arad, deoarece rezultatele exerciţiului realizat de DSP sunt alarmante pentru starea de sănătate a populaţiei”, a mai menţionat Dana Negru.
Cauzele obezităţii
Obezitatea este definită ca o creştere a greutăţii corporale cu peste 20 la sută peste greutatea ideală. Cauzele care pot duce la obezitate au fost identificate ca fiind abuzul alimentar, predispoziţia ereditară, factorii congenitali, sedentarismul, alcoolismul dar şi cauze care ţin de glandele endocrine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!