ARAD. Au venit, au supus bugetul dezbaterilor şi votului, au luat aproape toate voturile şi au plecat. Pentru prima oară în istoria recentă a Consiliului Judeţean Arad, s-a „făcut voia” celor care au întocmit proiectul de buget. Nici măcar un singur amendament nu a fost propus, nici măcar un consilier judeţean nu a avut nimic de spus faţă de proiecţia bugetară pe anul 2021 gândită de aparatul de specialitate al CJA, în frunte cu Iustin Cionca, preşedintele instituţiei. Pentru prima dată în ultimii ani, bugetul a fost „digerat” exact cum a fost servit. Nici măcar consilierii din PSD nu au venit cu amendamente, conştienţi fiind de faptul că nu au nici cea mai mică şansă să fie luaţi în seamă. Cu toate acestea, Petru Moţ, consilier judeţean din partea social-democraţilor, a avut o intervenţie în care a semnalat care ar fi, din punctul lui de vedere, minusurile bugetului gândit pentru anul 2021. Petru Moţ a ţinut să precizeze faptul că „în cadrul proiectului de buget, avem multe puncte care vizează întocmirea unor studii de fezabilitate, a unor proiecte tehnice sau a unor documentaţii de avizare a lucrărilor (DALI). Sunt şi unele actualizări ale documentaţiilor. Asta înseamnă că au fost făcute documentaţii, dar nu au fost realizate şi lucrările aferente acestor documentaţii”.
Răspunsul lui Iustin Cionca la sesizarea făcută de consilier a fost că „nu cunosc să existe vreo documentaţie nefolosită”. Când Moţ a exemplificat cu un DALI aferent modernizării drumului Camna-Luguzău, preşedintele CJA a specificat faptul că „este o actualizare de care avem nevoie, pentru că vechiul DALI a expirat”.
Mai departe, Moţ a vorbit despre Centrul Cultural Judeţean Arad, care a alocat aproximativ 2,5 milioane de lei pentru evenimente culturale în anul 2021.
„Poate că aceşti bani vor fi blocaţi, ţinând cont de faptul că suntem în pandemie, iar acele evenimente nu vor putea fi organizate”, a spus pesedistul. Iustin Cionca a replicat: „CCJA primeşte mult mai puţini bani decât anii trecuţi. Chiar dacă este pandemie, asta nu înseamnă că nu putem finanţa apariţii editoriale, nu înseamnă că nu se vor lansa cărţi”.
Apoi, pe lista lui Petru Moţ, şi-a făcut loc Aeroportul Arad.
„Alocăm şi în acest an o sumă importantă pentru aeroport, aproximativ şapte milioane de lei. O fi mult, o fi puţin? Mai ales că nu avem o soluţie să şi facem aeroportul funcţional”, a spus consilierul.
Pe acest subiect a fost combătut de vicepreşedintele CJA, Răzvan Cadar, care are în subordine directă aeroportul. „
Mai susţinem sau nu aeroportul? Ne tot punem această întrebare. Dar aeroportul a început să aibă activitate. De câţiva ani, avem cursele charter. Suntem pe un trend ascendent din punct de vedere al numărului de pasageri. Pe lângă chartere, din iunie vom avea zboruri Arad-Forli şi Arad-Perugia. În plus, suntem în discuţii şi cu alţi operatori aerieni. Cel mai probabil, în perioada următoare vom anunţa noi curse de pe aeroport. Aşa că eu zic că e nevoie să mergem mai departe cu susţinerea aeroportului”, a spus Cadar.
În sfârşit, ultima dintre sesizările venite de la Moţ se referă la creditele Consiliului Judeţean.
„Plătim dobânzi la credite şi la liniile de credit. Este bine că avem bani la dispoziţie pentru posibilele proiecte europene. Dar ne spuneţi că, în acelaşi timp, avem excedentul bugetar la dispoziţie pentru exact acelaşi lucru. Haideţi atunci să achităm creditele, să le închidem şi să nu mai plătim dobânzi”.
Cionca a avut şi aici o replică:
„Toate creditele au fost luate de fostele administraţii. Eu aş păstra creditele pentru că dobânzile sunt foarte mici şi avem la dispoziţie banii respectivi, în caz că avem nevoie de ei”.
Şi votul
Cam acestea au fost toate discuţiile referitoare la proiectul de buget. Niciun alt consilier judeţean din cei 32 nu au avut nimic de spus despre ce se va întâmpla cu banii judeţului în anul 2021. Drept urmare, bugetul a fost supus votului. Trei dintre consilierii judeţeni, toţi de la PNL, au anunţat că nu votează de frică să nu fie luaţi în vizor de Agenţia Naţională de Integritate, iar cei doi pesedişti prezenţi la şedinţă au decis să se abţină. Drept urmare, cu o mare majoritate, bugetul a fost adoptat în forma propusă de Consiliul Judeţean.
Câteva cifre
Bugetul total al judeţului Arad pe anul 2021 este de 405,81 milioane de lei. Un procent de 56,26% din buget va fi destinat investițiilor. Proiecţia bugetară pentru anul în curs, din punct de vedere al provenienţei banilor, arată astfel: sume câștigate de la Uniunea Europeană pentru proiectele europene ale Consiliului Județean Arad – 127,1 milioane lei (31,33%); sume defalcate din TVA – 102,7 milioane lei (25.38%); veniturile proprii – 98,9 milioane lei (24,37%); subvenții de la bugetul de stat – 77 milioane lei (18,99%).
Reprezentanţii CJA au anunţat că, fiind în pandemie, cu un buget limitat, s-a decis reducerea cheltuielilor. Drept urmare, pe lângă că nu vor creşte salariile şi sporurile angajaţilor, aceştia nu vor primi nici indemnizaţia de vacanţă şi nici voucherele de vacanţă.
„Cheltuielile de personal reprezintă doar 15,07% din totalul cheltuielilor Consiliului Județean Arad”, spun reprezentanţii instituţiei.
Frică de vot
După cum am menţionat deja, trei dintre consilierii judeţeni de la PNL nu au votat bugetul de frică să nu fie declaraţi incompatibili de către ANI. Este vorba despre Vasile Borha, directorul Companiei de Apă Arad, Bogdan Blaga, director adjunct la Complexul Muzeal Arad, şi Corina Crişan, medic angajat la Spitalul Judeţean Arad. Primii doi s-au arătat speriaţi de ideea că ar putea să aibă probleme, în timp ce Corina Crişan a vrut să îşi acorde votul, dar a fost sfătuită de Iustin Cionca, preşedintele CJA, să nu participe. Corina Crişan a ales să şi părăsească plenul, ţinând cont de faptul că „eu nu cred că poate spune cineva că se comite o ilegalitate dacă noi votăm bugetul judeţului”, după cum a declarat. Dar, chiar şi fără votul celor trei, bugetul a trecut fără nicio emoţie.
Trimite articolul
XSimplu…sa fura toti….astae mesajul…!!!! mizerii..jeguri…nimicuri ordinare..!!!
Bravo ! Au mana libera,sa vedem ce vor face.