Vor extinde Parcul Reconcilierii, dar nu va fi nici o treaba ieftină, nici una uşoară. Proiectul privind aprobarea studiului de fezabilitate al obiectivului de investiţie „Amenajarea Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare Arad”, cu indicatorii tehnico-economici, s-a ales la şedinţa de marţi a CLM cu cele mai puţine voturi pentru, dar tot a trecut.
Doar 12 consilieri au votat pentru acest proiect care vorbeşte de extinderea Parcului Reconcilierii până la Turnul de Apă şi modernizarea şi înfrumuseţarea acestei zone, toţi consilierii Opoziţiei, 9 la număr, abţinându-se de la vot.
Deşi sigur a fost vorba de un vot politic dat împotriva UDMR (la final unul dintre consilierii UDMR a purat o discuţie tet-a-tet cu un consilier liberal pe tema gestului lipsit de eleganţă al USL-iştilor când vine vorba de dorinţele maghiarilor), aleşii USL au venit cu un argument scriptic.
Liderul de grup, Florin Galiş, i-a anunţat în plen pe consilierii Puterii de faptul că s-a primit o adresă de la Clubul Sportiv Municipal şi Liceul Sportiv, în care se vorbeşte despre faptul că terenul pe care Primăria are de gând să-l ia şcolii pentru extinderea parcului este în concesiunea liceului şi pentru a ajunge la Municipalitate va fi nevoie de avizul Ministerului Educaţiei. Mai exact, că este în domeniul public al statului şi că pentru modificarea formei de proprietate este nevoie de avizul Ministerului Educaţiei.
Galiş a mai precizat că rugămintea liceului este aceea ca Primăria Arad să se conformeze legislaţiei în vigoare.
Doar un studiu
Actul, la care cu siguranţă Puterea nu se aştepta, a fost contracarat iniţial de arhitecul şef, care a precizat că, în momentul de faţă, aleşii sunt rugaţi să voteze un studiu de fezabilitate şi nu o modificare a proprietăţii. „După ce se va vota acest studiu se va trece la documentaţia tehnică şi se va propune un eventual schimb de proprietate. Nu suntem în această etapă încă”.
Primarul Gheorghe Falcă s-a simţit dator să intervină pe subiect, insistând pe faptul că cei care au scris adresa ajunsă la liberali nu sunt liderii Liceului Sportiv, cu care Primăria a discutat pe subiect de nenumărate ori. „Sunt surprins că liceul şi clubul sportiv au scris aşa ceva, pentru că noi purtăm de mult discuţii cu ei. Noi suntem cei care le-am dat terenul în concesiune. Noi suntem cei care am solicitat ca lucrarea să fie transferată clubului sportiv iar, când va fi finalizată, să fie transferată înapoi la Municipalitate. Cred că cei care au scris adresa nu fac parte din conducerea celor două instituţii”, a precizat Falcă.
Ionel Ciupe a intervenit şi el pentru a preciza că liceul a primit concesiunea pentru 99 de ani, nu pentru câteva luni, şi a precizat că nu crede că există vreo clauză de reziliere. Primarul s-a grăbit să precizeze că regulile concesiunii au fost schimbate şi că toate concesiunile dinainte pot fi schimbate. Cum nimeni nu părea să ştie care este legea în domeniu, subiectul s-a închis brusc.
Unanimităţi
La vot, proiectul a adunat, aşa cum am precizat, cele mai puţine voturi „pentru”, în condiţiile în care cele mai multe proiecte aflate pe ordinea de zi s-au bucurat de unanimităţi. Un singur proiect a mai reuşit să adune atât de multe abţineri (tot 9): proiectul prin care se majorau tarifele la apă şi canalizare.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!