Nu au nici o şansă pe centrul oraşului. Este vorba de magazinele second-hand care, conform unei hotărâri de Consiliu Local Municipal, trebuie să îşi închidă unităţile de pe Bulevardul Revolutiei sau cele de pe colţ cu acest bulevard. Subiectul a fost reluat marţi în CLM, când aleşii au fost chemaţi să voteze pentru „respingerea ca neîntemeiată a cererii formulate de firma S.C. NICOLE MIXT S.R.L., înregistrată la Primăria Arad pe 4 martie, cu titlu de plângere prealabilă şi în care se cere revocarea în parte a Hotărârii CLM Arad nr. 9/2011, privind Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale în municipiul Arad”.
Motivele refuzului de produse second-hand
Primăria îşi motivează cererea adresată consilierilor de a refuza solicitarea firmei (cel mai probabil cu obiect de activitate comercializarea de produse second-hand) cu „protejarea patrimoniului arhitectural şi istoric. În desfăşurarea activităţilor comerciale trebuie să se ţină seama de caracteristicile teritoriale, respectiv şi de crearea de centre istorice, în scopul promovării unor activităţi comerciale adecvate şi al protejării zonelor cu valoare istorică şi artistică”.
Tot Primăria este cea care susţine că „zona centrală a municipiului are clădiri cu valoare arhitecturală şi istorică” şi că „pentru protejarea acestei zone s-a interzis desfăşurarea activităţilor comerciale de tip second-hand pe b-dul Revoluţiei (inclusiv în clădirile situate pe străzile adiacente cu faţade pe b-dul Revoluţiei) şi Piata Avram Iancu”.
Aproape de judecată
Dacă Primăria nu agreează second-handurile pe centru, Opoziţia din CLM e de partea agenţilor economici din acest domeniu. Claudiu Cristea a cerut din start să se dea curs cererii prealabile formulate de societatea cu pricina iar horărârea să se modifice conform cerinţei. Şi-a motivat cererea prin faptul că „eu cred că nu avem nevoie de second-handuri pe centru, dar acest lucru trebuie să-l facem altfel, nu prin măsuri administrative de acest gen”. Cristea a mai precizat că este convins că o astfel de măsură, votată de colegi în absenţa sa, este ilegală şi că firma care a formulat plângerea prealabilă va merge mai departe în justiţie, unde i se va da câştig de cauză. „Putem astăzi să scurtăm acest drum. Dacă vom rezolva celelalte probleme cu care ne confruntăm, atunci vă garantez că nu vom mai avea second-handuri pe centru. Măsura luată de CLM este una total dirijistă, de a reglementa piaţa”, a mai precizat Cristea.
Măcar un răgaz de un an
Cristian Moisescu a ţinut doar să le spună celor de la putere „să nu mai jefuiţi această ţară, a cărei populaţie aţi transfromat-o într-una de second-hand”.
Mai puţin radical, sperând că măcar aşa cererile Opoziţiei vor fi băgate în seamă, Tiberiu Dekany a solicitat doar ca tratamentul aplicat în aceeaşi hotărâre proprietarilor de spălătorii auto, de pildă, care au răgaz un an să se conformeze noilor norme impuse, să fie aplicat şi second-handurilor. A cerut, mai exact, un răgaz de un an pentru ca second-handurile de pe centru să-şi relocheze activitatea. La vot, însă, propunerea Primăriei de a respinge plângerea prealabilă a avut trecere în CLM şi nu cererile Opoziţiei.
Poziţia Primăriei
Ovidiu Moşneag, preşedintele de şedinţă, le-a răspuns tuturor că regulamentul care face obiectul hotărârii va fi analizat şi că este posibil să suporte modificări, aşa cum s-a întâmplat cu alte hotărâri modificate în urma sesizărilor întemeiate venite din partea arădenilor.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!