De la începutul lunii martie și până acum, în județul Arad au avut loc sute de incendii. Aproape 3.000 de hectare de vegetație uscată au ars. În toate cazurile, focul a fost scăpat de sub control, extinzându-se la alte terenuri sau, mai grav, la case de vacanțe, case de locuit sau grajduri. Doar între 15 și 28 martie, pe raza județului au avut loc 285 de incendii de vegetație uscată!
Într-o singură zi (23 martie) au ars 396 de hectare de vegetație în județ. De când a început primăvara, zilnic, pompierii sunt chemați să intervină la astfel de incendii. În zilele „liniștite” ard cam 200 de hectare de vegetație uscată.
Cine ia măsuri?
Garda de Mediu Arad spune că au fost efectuate controale pe teren împreună cu cei de la ISU Arad. „Ne-am prezentat la toate incendiile care au avut loc. S-a mers şi în control. Avem coordonatele și în unele cazuri proprietarii de terenuri”, a declarat Monica Jitariu, directorul Gărzii de Mediu Arad.
850 din 3.000
Reprezentanții Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Arad ne-au declarat că au fost identificați 20 de proprietari care și-au dat foc la terenuri. Din cele 3.000 de hectare incendiate pe raza județului, APIA știe cine e vinovat doar pentru arderea a aproximativ 850!
Ce riscă acești 20 de proprietari de terenuri? Din partea APIA, riscă să piardă 3% din totalul subvenției pe suprafață. Dar și această sancțiune se aplică „în funcție de amploarea incendiului și suprafața arsă.”
Din partea Gărzii de mediu vin amenzile. Pentru incendierea unui teren de vegetație uscată, amenda pentru persoane fizice este cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei, iar pentru cele juridice între 25.000 și 50.000 de lei.
Greu de identificat
Cum se poate identifica un proprietar de pământ care și-a incendiat terenul? Ei bine, foarte greu. Reprezentanții APIA au spus că nu puține au fost cazurile în care însuși proprietarii „incendiatori” au făcut sesizări la Poliție, declarând că din cauze necunoscute le-au ars terenurile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!