A condus destinele oraşului Curtici timp de aproape 12 ani de zile, în prezent este directorul Registrului Auto Român, filiala Arad, dar la finele lunii ar putea ajunge după gratii. Nicolae A.Aniţei, căci despre el este vorba, îşi va afla sentinţa definitivă în dosarul în care este acuzat de conflict de interese în data de 31 mai.
În anul 2015, fiind primar al Curticiului, A.Aniţei a fost trimis în judecată, după ce inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat anchetatorii, acuzându-l pe edilul din Curtici de conflict de interese penal. Mai precis, A.Aniţei era acuzat că, din poziţia de primar, a semnat nu mai puţin de 11 contracte cu societăţi comerciale cu care, însă, firma deţinută de edil desfăşura afaceri. Anchetatorii au intrat pe firul poveştii şi au ajuns la concluzia că A.Aniţei ar fi atribuit direct, fără nicio procedură, cele 11 contracte către firme, Primăria Curtici achitând aproximativ cinci milioane de lei. Infracţiunile ar fi fost comise în perioada 2007-2012. Prima instanţă de judecată, respectiv Judecătoria Arad, a admis probele prezentate de procurori şi l-a condamnat pe A.Aniţei la patru ani de închisoare cu executare. Nemulţumit de sentinţă, fostul primar, care, între timp, a fost declarat şi incompatibil, a atacat decizia la Curtea de Apel Timişoara. Dosarul a fost înregistrat în toamna anului trecut, iar de atunci procesul s-a tot amânat. În sfârşit, în 17 mai, când a avut loc ultima înfăţişare, judecătorii au anunţat că a stabilit un termen pentru deliberare şi pronunţare: 31 mai 2017. Teoretic, la această dată, A.Aniţei va afla dacă va ajunge după gratii pentru următorii patru ani sau va rămâne liber.
Ce spuneau procurorii
În momentul în care Nicolae A.Aniţei a fost trimis în judecată pentru conflict de interese penal, procurorii anunţau faptul că „în perioada 2007-2012, inculpatul, în calitate de primar şi ordonator de credite al Oraşului Curtici şi al Casei de Cultură Curtici, a atribuit în mod direct şi a semnat contracte publice şi ordine de plată către societăţi comerciale cu care s-a aflat anterior în relaţii comerciale sau a beneficiat de foloase din partea acestora”. Practic, A.Aniţei dădea banii primăriei unor firme care, ulterior, încheiau contracte cu societatea primarului. Mai pe scurt, fondurile administraţiei ajungeau, într-un final, în buzunarul fostului primar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!