JA. Domnule preşedinte Nicolae Ioţcu, cum a venit ideea realizării Teatrului de Vară?
Nicolae Ioţcu. La nivelul Consiliului Judeţean am avut de mai multă vreme discuţii cu directoarea Centrului Cultural Judeţean, doamna Ana Maria Dragoş. Am reuşit să închegăm în instituţia respectivă o echipă bună, performantă, care a dus la bun sfârşit proiecte locale şi internaţionale de mare amploare. Să ştiţi că ideea Teatrului de Vară nu este una nouă! Noi am studiat fenomenul cultural local timp de mai mulţi ani, am avut discuţii cu specialişti în domeniu şi am decis să venim cu o ofertă de evenimente de calitate în lunile iulie şi august, când în mod tradiţional instituţiile arădene de cultură sunt în vacanţă. Am cooptat în această echipă de proiect oameni cu experienţă şi cu expertiză, oameni pricepuţi, care au reuşit să facă o treabă excelentă în domeniul managementului cultural. Putem spune că Teatrul de Vară pune în mişcare sângele Aradului pe perioada verii, incluzând oraşul într-un circuit cultural european…
JA. Dar poate tocmai în asta constă secretul succesului proiectului!
N.I. Nu vreau să vă dezamăgesc, dar nu este vorba de nici un secret! Proiectul acesta este gândit şi implementat de profesionişti, de oameni care se pricep la cultură atât din punct de vedere al elaborării unui program atractiv, cât şi al relaţiei personale cu instituţii, asociaţii profesionale, profesionişti din lumea spectacolului european, deci au un ascendent la nivelul managementului cultural.
JA. Să înţelegem din asta că Teatrul de Vară va continua şi anul acesta?
N.I. Ar fi o greşeală să nu continue! Nu văd care ar fi acea persoană care, în urma succesului deosebit de anul trecut, s-ar opune continuării? Ar fi nu numai o greşeală din partea noastră, dar şi un afront pentru oamenii de cultură ai Aradului, pentru arădenii amatori de cultură, cărora le-am arătat anul trecut că se poate realiza un astfel de eveniment, la un nivel care concurează cu oferta culturală a oricărui oraş din vestul Europei!
JA. Deci Teatrul de Vară merge mai departe?
N.I. Indiscutabil! Aş dori să profit de acest prilej şi să apreciez activitatea doamnei directoarei Ana Maria Dragoş, care a demonstrat că un management cultural eficient are ca şi consecinţă săli pline (în cazul nostru, curţi pline) de oameni mulţumiţi. Ana Maria Dragoş are marele merit să se fi înconjurat cu specialişti dedicaţi, devotaţi, şi de a include Aradul într-un circuit european al marilor proiecte culturale. Vă promit încă de pe acum: Teatrul de Vară nu doar va continua, dar se va dezvolta!
JA. Dar nu este acesta un proiect deranjant pentru celelalte instituţii de cultură?
N.I. Cum să fie deranjant? Nici nu mă gândesc că ar putea cineva pune sub semnul întrebării utilitatea unui astfel de demers, care aduce pentru mii de arădeni un act cultural deosebit! Rezultatele Teatrului de Vară trebuie analizate cu luciditate şi vom vedea că nu există un proiect de mai mare succes, în acea perioadă a anului, pentru iubitorii de cultură. Poate cineva contesta oportunitatea aducerii la Arad a unor artişti europeni excepţionali sau a unor monştri sacri ai scenei româneşti? Desigur, Teatrul de Vară se adresează celor care înţeleg şi agreează fenomenul cultural. Cei care merg la stadion, la berărie, la cluburi au alte priorităţi. Poate vom gândi şi pentru ei un program care să îi atragă în cadrul acestui regal cultural arădean!
JA. Aminteaţi de proiectele Centrului Cultural. Nu este o exagerare să le conferim dimensiune europeană?
N.I. Centrul Cultural funcţionează pentru a pune în valoare artiştii arădeni, oamenii de cultură ai Aradului, actul de creaţie arădean, nu numai în judeţ, în ţară, ci la nivel european. La fel, scopul său este să aducă în Arad actul cultural european, incluzând judeţul într-un circuit internaţional. Vă amintiţi de sutele de arădeni prezenţi la vernisajul expoziţiei CreArt? Ei au fost urmaţi, în săptămânile de după vernisaj, de alte mii de persoane interesate de direcţia artei moderne europene. La nivel european proiectul acesta a avut zeci de mii de vizitatori, să vă spun doar că la Valladolid expoziţia a atins recordul de zece mii de vizitatori. La Arad au expus artişti din 12 oraşe din nouă state, iar artişti arădeni au ajuns cu lucrările lor în occident. La Teatrul de Vară, ca să revin la el, am deschis stagiunea cu Gala de Operă, care a avut invitaţi doi solişti de la Viena şi unul dintre cei mai importanţi dirijori ai momentului! Aradul cultural este în Europa cu mult înaintea Aradului administrativ! Această preocupare a noastră, desigur, se mulează şi pe proiectul municipalităţii Arad – Capitală Culturală Europeană în 2021, un proiect pe care îl apreciem şi îl susţinem, iată, cu toate forţele noastre!
JA. Cum anume susţineţi acest proiect?
N.I. Consiliul Judeţean finanţează trei dintre instituţiile care contribuie la acest proiect: Biblioteca Judeţeană A. D. Xenonol, Complexul Muzeal Arad şi Centrul Cultural Judeţean Cultural. Sunt, iată, trei piloni extrem de importanţi, care pe lângă cele două instituţii finanţate de Primărie, Filarmonica şi Teatrul, reprezintă coloana vertebrală a acestui proiect Arad – Capitală Culturală Europeană în 2021. Centrul Cultural Judeţean este cea mai activă instituţie arădeană la nivel european, atât prin finanţările pe care le-a atras, cât şi prin artiştii pe care îi promovează în străinătate.
JA. Dar aceste acţiuni nu înseamnă fonduri mai puţine pentru evenimentele locale?
N.I. Nu. Ele completează evenimentele arădene, finanţarea unor direcţii tradiţionale de acţiune. Vă pot spune că noi suntem printre puţinele Consilii Judeţene din România care finanţează o revistă de cultură, şi încă una de foarte bună calitate. Este vorba despre Arca, unde dl. Vasile Dan a adunat o echipă care asigură un conţinut editorial ce ne califică în competiţia cu cele mai puternice şi influente publicaţii similare din România. Aţi văzut succesul Caravanei Tradiţiilor, în luna decembrie, ceea ce ne motivează să dezvoltăm în continuare acest proiect. Apoi, vă reamintesc că am introdus Aradul într-un calendar naţional al evenimentelor ortodoxiei, organizând câteva activităţi de mare anvergură pentru spiritualitatea românească: Festivalul Filocalia, conferinţe teologice, un spectacol al Corului Patriarhiei, aducerea la Arad a Sfintelor Moaşte ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Dorim să continuăm pe acest filon al spiritualităţii ortodoxe, menţinând Aradul în centrul evenimentelor de acest gen atât de necesare în vremurile noastre! Pentru anul 2014 avem planuri importante şi frumoase în cultura arădeană. JA-Z.F.
„Miile de arădeni care au participat la evenimentele Teatrului de Vară au confirmat aşteptările noastre”
Citiți principiile noastre de moderare aici!