Jurnal arădean. Domnule Nicolae Ioţcu, aţi anunţat investiţii masive în Spitalul Judeţean. Sunt ele necesare, în condiţiile în care şi anul trecut aţi investit, prin Consiliul Judeţean, aproape zece milioane de euro în refacerea infrastructurii spitaliceşti?
Nicolae Ioţcu. Da, sunt necesare! Permiteţi-mi, însă, o precizare: am investit aproximativ zece milioane de euro nu doar anul trecut, ci de la preluarea Spitalului Judeţean în subordinea Consiliului Judeţean Arad. Schimbările sunt, într-adevăr, spectaculoase, pornind de la felul cum arată acum exteriorul spitalului, la refacerea interioarelor şi la dotarea cu aparatură. Înţeleg, însă, că, deşi s-au făcut multe, mai este loc de mult mai bine. De aceea am cerut consilierilor judeţeni să fie de acord cu proiectul meu de a continua investiţiile în spital. Ştiţi că eu susţin faptul că sănătatea oamenilor este cea mai importantă! Este bine să asfaltezi, să pui borduri, este bine că am construit poduri şi facem canalizare şi aducţiuni de apă în judeţ, dar pentru om contează, în primul rând, să se ştie în siguranţă, să fie liniştit atunci când are o problemă medicală şi să aibă convingerea că beneficiază de cel mai bun tratament.
JA. Ce înseamnă investiţiile preconizate la Spitalul Judeţean?
N.I. Consiliul Județean va contracta în perioada imediat următoare un leasing financiar de un milion de euro pentru achiziţionarea de aparatură medicală performantă pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Perioada de rambursare a creditului va fi de 10 ani. Astfel, doresc dotarea blocului operator şi a secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, secţii unde aparatura medicală în mare parte este uzată, iar mobilierul medical învechit. Necesitatea dotării corespunzătoare este determinată şi de numărul ridicat de intervenţii chirurgicale şi numărul de pacienţi internaţi ce se rulează în timp.
JA.Concret, despre ce aparate este vorba?
N.I. Vom achiziţiona două aparate complexe de ventilație artificială pentru menținerea funcțiilor vitale, un defibrilator, stație centrală şi monitoare complexe pentru funcțiile vitale, două laringoscoape cu fibră optică, trei aparate de anestezie cu sistem de monitorizare, patru mese de operaţii multifuncţionale cu accesorii pentru chirurgia generală şi mese de operaţie multifuncţionale. De asemenea, secţiile vor fi dotate cu un aparat Roentgen mobil cu braț, un sistem de iluminare şi tehnologie LED, cu cameră video și monitor, un sistem avansat pentru chirurgie laparoscopică HD, sisteme de electrochirurgie cu sigilare vasculară, tărgi şi dulapuri de depozitare pentru instrumentar medical.
A. Cât sunt de importante aceste aparate pe care le veţi cumpăra?
NI. Ele vor salva vieţi! Sunt foarte-foarte importante! Nu există investiţie mai importantă decât investiţia în sănătatea publică! Vedeţi, vom dota cu aparatură performantă secţia de Terapie Intensivă, unde viaţa depinde uneori de un fir şi unde realizăm cât de şubred este, de fapt, omul. Sunt foarte multe operaţii, cazurile sunt foarte grave, media de vârstă a celor care suferă intervenţii fundamentale este tot mai scăzută. Te doare sufletul să vezi oameni tineri, în putere, cum cad de pe picioare într-un moment, şi să înţelegi că eşti neputincios în faţa sorţii. Noi încercăm, prin investiţiile pe care le facem, să dăm consistenţă eforturilor cadrelor medicale de a salva pacienţii, de a asigura un act medical în care pacientul să aibă mai mare încredere.
JA. Pe lângă investiţia în aparatură, cumpăraţi şi o jumătate de clădire. Ce se va întâmpla acolo?
N.I. Am ajuns la o înţelegere cu proprietarii terenului şi a unei părţi din clădirea în care funcţionează Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, aflată în centrul municipiului Arad. Acestea urmează să fie cumpărate pentru a se putea face investiţii în reabilitarea clădirii, să aducem spitalul la standarde normale. O parte din clădirea secţiei aparţine Consiliului Judeţean, iar pentru cealaltă parte s-a negociat cu proprietarii achiziţia la preţul de 437.800 de euro. Totodată, pentru terenul în suprafaţă de 1.353 de metri pătraţi se va plăti suma de 189.000 de euro, astfel că întreaga achiziţie se va ridica la aproximativ 627.000 de euro, banii urmând să fie alocaţi din bugetul judeţean din 2014 şi 2015. Aici noi plăteam o chirie lunară de 5.300 de euro şi am considerat că este mai bine să cumpărăm, pentru a putea renova şi acest spital. De peste 30 de ani nu s-au mai făcut lucrări mari la această secţie şi este ruşinos felul în care arată. Dacă ne declarăm preocupaţi de sănătatea publică, nu puteam ignora situaţia gravă a spitalului de Psihiatrie!
JA. Domnule preşedinte Nicolae Ioţcu, vor fi şi alte investiţii, anul acesta, în spitalele arădene?
N.I. Da! Veţi vedea o transformare spectaculoasă şi în curtea Spitalului Judeţean. Acolo, în scurt timp, va începe să funcţioneze şi noua clădire administrativă. Apoi, vom reface gardul spitalului, parcul din curte. Vom începe să lucrăm la spitalul TBC nou şi la secţii care au nevoie urgentă de intervenţii, extinderi sau modernizări. Nu în ultimul rând, avem o veste extraordinară legată de modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe, un proiect fără precedent în vestul României, despre care însă prefer să nu vorbesc acum. Toate la vremea lor! Vă pot spune, însă, că strategia Consiliului Judeţean este centrată pe rezolvarea problemelor comunităţii în domeniul infrastructurii sănătăţii. Avem nevoie cu toţii de un spital cu nivel înalt de dotare, care să asigure furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate, atât în interesul pacienţilor, cât al corpului medical. Lucrăm pentru un spital bun, în care arădenii să aibă încredere pe bună dreptate!
„Dacă ne declarăm preocupaţi de sănătatea publică, nu puteam ignora situaţia gravă a spitalului de Psihiatrie” Nicolae Ioţcu
Citiți principiile noastre de moderare aici!