JA. Domnule preşedinte, care sunt priorităţile noului mandat la conducerea Consiliului Judeţean?
Nicolae Ioțcu. Am încheiat un mandat de patru ani de administrare a judeţului. Mă bucur că arădenii, prin votul lor, mi-au încredinţat încă un mandat de preşedinte pentru a continua munca începută, având ca prioritate absolută continuarea dezvoltării judeţului Arad. Trebuie să recunosc că am beneficiat, la începutul mandatului, de politici publice foarte bune, demarate de predecesorii mei, domnii Gheorghe Seculici şi Iosif Matula. Eu am continuat aceste politici, am contribuit la deschiderea a noi sectoare economice, obţinând finanţări europene importante.
Bilanţul acestor patru ani este exemplificat de doi indicatori: în perioada 2008-2012, Produsul Intern Brut al judeţului Arad a crescut cu 25%, una dintre cele mai mari creşteri economice din întreaga ţară şi, tot în această perioadă, cu excepţia anului 2009, judeţul Arad a avut creştere economică an de an. De menţionat că în 2010 doar 7 judeţe au avut creştere economică, Aradul fiind pe locul trei.
În concluzie, prioritatea noului mandat se menţine în aceiaşi parametri de dezvoltare ai judeţului Arad. Ne vom axa în special pe continuarea proiectelor din fonduri europene, vitale pentru dezvoltare. E vorba de Drumul Vinului, de alimentarea cu apă şi introducerea canalizării, de gestionarea deşeurilor. De asemenea, vom investi din fonduri proprii, atât cât putem, pentru asigurarea unui act medical cât mai bun, pentru modernizarea infrastructurii rutiere, pentru tot ceea ce este necesar cetăţenilor judeţului Arad.
JA. Aţi câştigat greu noul mandat…
N.I. Într-adevăr, a fost o competiţie foarte grea, deoarece votul a fost influenţat de presiunea politică. Mă aşteptam la o dispută pe proiecte, dar a fost o campanie murdară, cu un grad mare de manipulare. Gândiţi-vă că am concurat cu reprezentantul USL, Ioan Cristina, un om care de aproape un an şi jumătate nu lucrează nicăieri, pentru că funcţia de jurist pe care o ocupă doar pentru a-şi acumula vechime nu poate fi numit un loc de muncă. Cum acesta n-a avut soluţii corecte pentru judeţul Arad, rezultatul a fost că a promovat o campanie plină de promisiuni fără acoperire, metodă continuată şi acum de cei care conduc USL Arad şi care nu contează pe scena politicii naţionale, nu au absolut nicio influenţă în guvernul condus de plagiatorul Ponta.
JA. Este afectat judeţul nostru de mişcările de pe scena politică?
N.I. Da, clar că este afectat! Atât de actualul guvern, cât şi de nepăsarea liderilor PSD, PNL, PC – Cristina, Căprar, Luca, Dorel Popa, Ciupe, Calimente, Măduţa, Galiş – care nu au schiţat niciun gest pentru ca lucrări importante pentru municipiul şi judeţul nostru, finanţate prin parteneriat public-privat, să nu fie întrerupte. Când trec pe drumul Arad-Şiria-Seleuş sau pe Arad-Zădăreni-Felnac, cetăţenii se vor gândi foarte serios dacă merită să-i voteze pe aceşti oameni.
De asemenea, tot prin „grija” acestora, 18 kilometri de străzi din municipiul Arad aşteaptă să fie modernizate, investiţie de asemenea blocată, iar redeschiderea lucrărilor la cele două pasaje rutiere de pe centura municipiului a fost prognozată abia pentru 2013.
JA. Aţi fost atacat de USL pe tema Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii…
N.I. Reprezentanţii USL Arad, conduşi de Cristina, Căprar şi Purcaru, nu au niciun cuvânt de spus la Bucureşti. În loc să intervină la guvern, pentru ca investiţiile să fie lăsate să se deruleze, aceşti aşa-zişi lideri au ales soluţia de a mă acuza pe mine la nivel local, de a împroşca cu noroi, minimalizând chiar importanţa acestor proiecte. Nu mai spun că aceiaşi lideri ar avea datoria nu doar să ajute la derularea investiţiilor demarate, dar şi să își atragă noi investiţii.
JA. Aţi fost acuzat că aţi avea anumite interese în spatele acestor investiţii…
N.I. Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii este un parteneriat public-privat, unde firmele participă la licitaţie împreună cu bănci care garantează pentru aceste firme. Cred că seriozitatea băncilor nu poate fi pusă la îndoială decât de unii incompetenţi din USL: vameşul Măduţa nu mai are resurse financiare, Căprar şi-a falimentat firma, care are datorii la stat, Purcaru are şi el probleme cu firmele sale; normal că aceşti oameni au ca arme minciuna şi calomnia şi doresc să parvină în politică pentru a-şi rezolva problemele proprii, nu dezvoltarea judeţului.
JA. Este actuala guvernare ostilă Aradului?
N.I. La recenta rectificare de buget, nicio primărie din judeţul nostru n-a primit bani pentru investiţii sau pentru cheltuieli curente. Reţineţi, se întâmplă pentru prima dată acest fapt, indiferent de culoarea guvernării!!! Nu mă refer la primăriile MC-L sau UDMR, ci inclusiv la cele ale PSD, PNL sau PC. Concret, Guvernul a emis HG nr. 864/23.08.2012 prin care s-au alocat peste 10 milioane de lei unor comune și orașe. Din păcate, și orice primar poate verifica, nicio comună din județul Arad nu a beneficiat de vreun leu prin această hotărâre de guvern.
Alt exemplu: am primit o comunicare de la Ministerul Dezvoltării că au fost reduse cu 40% fondurile alocate primăriilor prin H.G. 577/1997, acea hotărâre privind modernizarea drumurilor comunale, respectiv introducerea apei curente în mediul rural. Aţi văzut vreo intervenţie a domnilor Calimente sau Luca? Sunt curios ce părere au primarii din Gurahonţ sau Igneşti de incapacitatea liderilor lor de la USL Arad.
JA. Nu aveţi o părere bună despre guvernare. Cu reprezentantul Guvernului în teritoriu cum vă înţelegeţi?
N.I. În primul rând am o relaţie instituţională, bazată pe acte: solicitări, adrese, răspunsuri. Mă bucură că nu am simţit rea-voinţă din partea acestuia, că dumnealui şi-a păstrat un echilibru în activitatea de prefect. Nu e ca pe vremea lui Gavril Popescu, când se blocau cu intenţie anumite proiecte.
JA. Pe lângă atacurile din exterior, aţi avut dispute şi în interiorul partidului…
N.I.Cred şi susţin dezbaterile în interiorul partidului, dacă acestea sunt democratice. Discuţiile din interior n-au fost la un moment dat benefice partidului, pentru că nu s-au luat decizii la momentul potrivit. Am trecut, însă, peste aceste dispute, cu o singură excepţie. Am rămas dezamăgit de o anumită persoană, care îşi negocia o poziţie în tabăra cealaltă, în timp ce noi, ceilalţi, ne zbăteam să obţinem un scor electoral cât mai bun. Cred că e foarte greu ca acea persoană să mai beneficieze de respect din partea mea.
JA. Cum vedeţi alegerile din toamnă?
N.I. Dacă ne vom trezi din manipularea impusă de agresivitatea creată de televiziunile naţionale, de atacul acestora la fosta guvernare, o trezire impusă de constatarea dezastrului dat de cele trei luni de guvernare USL, atunci întrevăd o cale de a recâştiga credibilitatea externă, de a repara a tot ceea ce a distrus cuplul Ponta-Antonescu şi de a reîncepe ciclul de absorbţie a fondurilor europene, atât de necesare dezvoltării ţării.
Avem de ales între a-i da lui Calimente un al patrulea mandat, după ce în primele trei n-a făcut nimic pentru Arad, de a promova oameni ca Luca, Măduţa sau Cristina şi, respectiv, de a merge pe mâna unor oameni care vor binele Aradului. Noua construcţie politică de dreapta aduce în faţă oameni tineri, dinamici, cu o altă viziune faţă de politică, oameni care se bazează pe valorile creştin-liberale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!