Luni de zile, începând din ianuarie, Valentin Voicilă a trecut printr-un adevărat maraton al demersurilor pentru repunerea Aradului în drepturi, respectiv recunoaşterea „rolului determinant” al revoluţionarilor arădeni. Împreună cu Viorel Humel şi Nicu Ieran, a făcut demersuri la deputaţii PSD, a prezentat documente consilierului preşedintelui Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu, senator de Arad, a apărut în emisiuni televizate. Toate acestea, spunea Valentin Voicilă, ar fi fost zadarnice dacă nu ar fi apărut un element descoperit pe ultima sută de metri. Mai exact, spune Valentin Voicilă, în Legea 341, completată cu celebra Ordonanţă care a introdus termenul de „luptător cu rol determinant” se arată că se „califică” pentru depunerea dosarelor şi revoluţionarii din oraşele în care au fost persoane arestate înainte de fuga dictatorului. În timp ce căutau soluţii, Valentin Voicilă, Viorel Humel, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie Arad şi Nicu Ieran, au descoperit în prima ediţie a cărţii lui Emil Şimăndan- „Întrebătorul din Agora”că Aradul a avut şase arestaţi la revoluţie înainte de fuga lui Ceauşescu. Conform documentelor, trei arădeni au fost arestaţi în alte localităţi, iar trei, în Arad. Cei trei sunt : Nicuşor Avramescu, Madarasz Carolz şi Adrian Cătălin Lăzurica.
„Salvatorul”
Dintre cei trei, a fost găsit Nicuşor Avramescu, avocat, expert contabil-lichidator, la Oradea. Nicu Ieran şi Viorel Humel s-au deplasat la Oradea, au discutat cu el, iar apoi au plecat la Bucureşti cu documentele care atestau că a Avramescu a fost reţinut la revoluţie, la Arad. Drept urmare, a doua zi Aradul a apărut pe site-ul SSPR ca oraş cu rol determinant, penultimul pe listă, ultimul fiind Iaşi.„Acesta este adevărul, istoric, pot spune. Niciunul dintre amendamentele la Ordonanţă propuse de către noi nu a fost acceptat, iar Ordonanţa a fost inclusă în Legea 341, în baza căreia s-au depus dosarele pentru dobândirea titlului de luptător în revoluţie cu rol determinant”, spune Valentin Voicilă
În decembrie 1989, Nicuşor Avramescu locuia în Arad, lucra la fosta ICRA şi era student la Timişoara, unde a fost reţinut, timp de trei ore şi lovit cu bastonul, pe 17 decembrie, iar apoi, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, a fost ridicat de către Miliţie şi predat Securităţii. A fost eliberat în dimineaţa de 22 decembrie, la ora 2,00. La ora actuală, Nicuşor Avramescu locuieşte în Oradea, unde are locul de muncă. Este membru ALTAR Timişoara dar şi al Asociaţiei 21 Decembrie Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!