ARAD. Veşti proaste vin dinspre Consiliul Judeţean Arad (CJA). După cum se anticipa încă de săptămâna trecută, când am tratat subiectul în paginile ziarului nostru, nici măcar o firmă nu s-a prezentat la licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Nici măcar o ofertă nu a fost depusă pentru intervenţia pe drumuri în iarna 2014/2015. Asta după ce Curtea de Conturi i-a obligat pe cei din CJA să organizeze licitaţii la valoarea estimată în urmă cu trei ani de zile. Totul, în condiţiile în care toate cheltuielile firmelor au crescut vertiginos. „Nici măcar o firmă nu s-a prezentat la licitaţie, nicio societate nu este interesată de deszăpezirea drumurilor judeţene pentru iarna care urmează. Ne aşteaptă o iarnă grea”, a anunţat Cristian Drăgan, administratorul judeţului. Previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare. Drăgan spune că procedura de licitaţie se va relua şi speră că, măcar acum, o firmă va fi interesată de semnarea unui contract de deszăpezire. Dar, pentru moment, rămâne cu speranţa.
Oricum, şi dacă a doua licitaţie va fi una de succes, contractul nu va fi semnat mai devreme de luna decembrie. „Vom da drumul la o nouă procedură. Iar aceasta va dura aproximativ 50 de zile. Sperăm ca, măcar acum, să se prezinte cineva la licitaţie”, a spus administratorul judeţului. Cu toate acestea, Drăgan spune că există şi riscul de a intra în iarnă fără un contract pentru deszăpezire.
Şi veştile proaste nu se opresc aici. CJA ar mai avea nu as ascuns în mânecă: achiziţia directă prin negociere cu firmele de deszăpezire. Dar se pare că şi această carte este pierzătoare. „După ce am ajuns în situaţia de a nu avea nici măcar o ofertă depusă la această licitaţie, am contactat reprezentanţii firmelor cu care am mai lucrat la deszăpezire pentru a-i invita la negocieri pentru achiziţie directă. Din păcate, noi credem că aceştia nu se vor prezent la negocieri. Cei de la firme ne-au spus că au deja semnate contracte cu cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru deszăpezirea şoselelor naţionale şi a autostrăzii Arad-Timişoara. Iar banii încasaţi per kilometru de la compania naţională sunt de 2-3 ori mai mulţi decât putem oferi noi. Ne aşteaptă o iarnă grea”, a concluzionat Cristian Drăgan.
Povestea zăpezii
Problemele cu deszăpezirea drumurilor judeţene au apărut în această vară, când reprezentanţii Curţii de Conturi au efectuat un control la CJA. În urma acestui control, aceştia au impus Judeţului să reia licitaţiile pentru deszăpezire la un preţ practicat în urmă cu trei ani de zile, după cum spun cei de la CJA. Au fost anulate contractele multianuale încheiate deja cu societăţile care au câştigat licitaţiile iniţiale, după care a fost organizată o nouă licitaţie, cea care s-a încheiat chiar ieri, 30 octombrie. Dar, la preţurile impuse de Curtea de Conturi, nu a mai vrut nimeni să facă o ofertă. „Cei de la Curtea de Conturi s-au legat de faptul că noi am plătit şi staţionarea utilajelor de deszăpezire. Totodată, au cerut de la Administraţia de Meteorologie un raport al precipitaţiilor care au căzut în judeţul Arad iarna trecută. Iar în acel raport se specifica faptul că a nins doar 21 de zile. Însă nimeni nu a mai întrebat câte zile a fost polei pe şosele, de câte ori a căzut chiuciură sau de câte ori temperaturile negative combinate cu ceaţa au produs polei pe drumurile judeţene. Aceste fenomene meteorologice nu au fost luate în seamă de nimeni, deşi s-a intervenit pentru combaterea lor. Mai mult, cei de la Curtea de Conturi s-au legat de faptul că am plătit ore de staţionare pentru utilajele de deszăpezire. Vreau să explic situaţia în acest caz: vehiculele stăteau pregătite în bază 24 de ore din 24. Din toate aceste ore, noi plăteam 6 ore de staţionare. Cei de la Curtea de Conturi au spus că ei nu înţeleg de ce trebuie să plătim o maşină care stă. Păi care patron de firmă îşi ţine maşinile echipate pentru deszăpezire blocate pe gratis? Ni s-a spus că trebuia să plătim doar în momentul în care aveam nevoie de intervenţii. Pentru pregătirea şi dotarea unui utilaj de deszăpezire este nevoie de câteva ore. Nu aveam cum să aşteptăm să înceapă ninsoarea, să anunţăm firmele să echipeze câteva maşini, lucru ce dura câteva ore, şi să intervenim de abia după aceea. Niciuna dintre explicaţii nu a fost înţeleasă de către cei de la Curtea de Conturi”, a explicat Cristian Drăgan.
A fost felicitat
După cum anunţam şi în materialul anterior, problema deszăpezirii pe timp de iarnă nu este întâlnită doar în judeţul nostru, ci în mai multe judeţe din ţară. Fiecare consiliu judeţean se loveşte de aceeaşi problemă: directive ale Curţii de Conturi care pun piedici licitaţiilor. Dar nimeni nu a avut curajul să se „ia în piept” cu cei de la Curtea de Conturi. „Declar sincer, am fost sunat şi felicitat de colegi din ţară pentru că am avut curajul să ies şi să fac declaraţii referitoare la unele decizii ale Curţii de Conturi pe care eu le consider abuzive. Situaţia este similară în mai multe judeţe ale ţării. Deszăpezirea drumurilor judeţene va fi o mare problemă la nivel naţional în această iarnă”, a mai completat administratorul judeţului.
Se teme de ce e mai rău
Una dintre principalele temeri ale lui Cristian Drăgan se leagă de circulaţia care ar putea deveni foarte riscantă fără intervenţia echipajelor de deszăpezire. „Ce se va întâmpla în cazul nefericit în care se vor întâmpla accidente din cauza poleiului sau a podurilor de gheaţă? Ce se va întâmpla dacă, Doamne fereşte, vor muri oameni pentru că nu a avut cine să deszăpezească şoselele? Nimeni nu îi va întreba pe cei de la Curtea de Conturi nimic. Pe noi ne vor întreba toţi. Pentru că noi suntem administratorii drumurile judeţene. Noi vom fi luaţi la rost şi vom răspunde”, a ţinut să precizeze administratorul judeţului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!