Au în subordine şase societăţi comerciale importante dar nu suferă prea mult că acestea nu funcţionează ca la carte, ba unele au probleme chiar mari. Este vorba de aleşii municipali care au votat fără să pună întrebări bugetele de venituri şi cheltuieli ale unităţilor din subordine pentru anul în curs. Deşi printre rândurile acestor bugete puteai citi fie chestiuni grave, fie delicate, legate de trimiterea în şomaj a unor angajaţi, de reorganizări de activitate, de ameninţarea falimentului, dar şi de majorări salariale pe la şefi.
Singurul care a avut ceva de spus pe subiectul bugetelor, votat „la vrac” de aleşii municipali şi nu rând pe rând, a fost consilierul municipal PSD, Gheorghe Săplăcan, chiar dacă nici acest ales nu a intrat cu adevărat pe fondul problemei.
Diferenţe prea mari
Săplăcan a punctat în consiliu faptul că nu este corect ca funcţionarilor din primărie şi de la instituţiile subordonate CLM să li se fi tăiat, în baza legii din 2010, salariile cu 25%, în timp ce angajaţilor acestor societăţi salariile să le fi rămas intacte. A mai adăugat că nu i se pare corect nici ca la unele societăţi să se facă reduceri de personal, iar la altele nu, ca angajaţii unor unităţi să primească bonuri de masă iar alţii nu, dar mai ales ca diferenţa dintre salariile medii la aceste societăţi să fie atât de mare: de la 1.050 – salariu mediu la GCA, la 3.333 lei – salariul mediu la CET.
Primarul Gheorghe Falcă i-a atras atenţia alesului că nu este normal să nivelezi societăţile care produc şi activează în sectoare diferite, adică să procedezi ca în timpul comunismului. Le-a mulţumit apoi aleşilor că au votat (fără probleme – n.r.) bugetele societăţilor, dar a precizat faptul că „şi eu am nemulţumiri legate de societăţi şi bugete, dar nu vreau să cădem în extrema cealaltă, de dinainte de 1989, când toţi trebuiau să fie la fel, indiferent de venituri şi activităţi”.
Surpriza de la final
Surpriza a venit la final, când primarul Gheorghe Falcă a anunţat un fapt deja anticipat de Jurnal arădean: unele societăţi vor fi transformate în simple servicii. „Suntem în perioada în care lucrăm la o nouă construcţie în privinţa acestor societăţi. Unele vor deveni servicii publice şi nu vor mai trebui să plătească taxe şi impozite”, a precizat edilul, care a concluzionat: „Unele dintre societăţi au viitor, altele nu”.
Destin zbuciumat
Destinul pare scris deja pentru societăţi precum GCA şi Recons, care nu o duc foarte bine cu veniturile şi activităţile. Este însă posibil ca şi TOP să intre tot în categoria societăţilor care vor fi transformate în servicii.
„Unele dintre societăţi au viitor, altele nu” – Gheorghe Falcă.
Adriana Barbu
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!