ARAD. Sâmbătă, 18 mai şi duminică, 19 mai, porţile muzeului vor fi deschise publicului până după miezul nopţii.
La Arad, Muzeul de Artă oferă arădenilor o expoziţie de artă europeană şi românească de excepţie, cu repere limitate în intervalul secolelor XVIII-XX: Munkácsy Mihály, Aggházy Gyula, Benczur Gyula, Liezenmeyer Sándor, Barabás Miklos, Lotz Károly, Válentiny János, Szamossy Elek, Johann A. Gebhardt, Marastoni Jakab, Hermann Kern, Adolf Lüben, Wagner Sándor, Hugo Mühlig, Olga Wisinger, Gheorghe Petrașcu, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Samuel Mützner, Sabin Popp, Frederic Storck, Nagy Oszkár, Petru Feier, Nicolae Chirilovici, Iulian Toader, Sima Dezső, Dioszeghy Lászlo, Iulian Toader, Marcel Olinescu, Pataky Sándor, Carol Wolff, Iritz Sándor, Cornel Minișan, Hajós Imre, Virányi Endre, Gheorghe Groza, Vasile Varga, Ovidiu Maitec, Sever Frențiu, Ione Munteanu, Pavel Alaszu, Ioan Cott, Baranyai Francisc, Emil Vitroel. Totodată, arădenii sunt invitaţi să se alăture atelierului Kinem Ikon şi respectiv, atelierului de gravură deschis la muzeu de cunoscutul artist arădean Adrian Sandu, grafician. Pentru cei mici muzeul organizează un atelier-concurs de desene, la care pot participa copiii între 3 şi 8 ani, iar cea mai bună lucrare va primi Premiul muzeului.
La Palatul Cultural vor fi deschise expoziţia de arheologie şi ştiinţe ale naturii, iar evenimentele serii vor fi expoziţia atelierului de ceramică de la Palatul copiilor; expoziţia de carte rară Experiment şi ştiinţă a Bibliotecii Judeţene A.D.Xenopol Arad; proiecţia filmului documentar Cercetaşii României în războiul cel mare şi o reconstituire istorică cu prezentare de uniforme ale voluntarilor ardeleni în armata română din timpul Primului Război Mondial.
Evenimentul va continua duminică, 19 mai, la Muzeul Oraşului Lipova, unde se va deschide expoziţia de foto-documentară, dedicată echipei de fotbal din localitate, Şoimii Lipova, iar seara se va încheia cu un concert de muzică rock al formaţiei Imagica.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (Complexul Muzeal Arad este membru fondator) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă şi coerentă a activităților organizate de muzeele românești.
Sâmbătă, 18 mai 2013
Acces gratuit
MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)
20.00 – 01.00
SALA CLIO (Str. Horea 10)
21.00 – 01.00
PALATUL CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad)
20.00 – 01.00
Duminică, 19 mai 2013
Acces gratuit
MUZEUL ORAŞULUI LIPOVA (Lipova, str. N. Bălcescu 21)
19.00 – 23.00
Programul Nopţii Muzeelor la Complexul Muzeal Arad:
Sâmbătă, 19 mai 2013
MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)
20.00 – 01.00
Expoziţia permanentă de artă europeană şi românească
Din anul 1984 Galeria de Artă, a Complexului Muzeal Arad, funcționează la etajul II al clădirii situate pe strada Gh. Popa de Teiuș, nr. 2 – 4, unde poate fi vizitată expoziția permanentă și, în paralel, diferite expoziții de artă, cu caracter temporar.
Expoziția permanentă, reorganizată în anul 2013, este reprezentativă pentru profilul colecției de artă și pune în valoare piese care sunt mărturii pentru nivelul de cultură, și civilizație, al mediului, în primul rând, local arădean. Printr-o prezentare structurată diacronic, sunt expuse cele mai semnificative lucrări care au marcat evoluția colecției de artă. Parcursul expunerii se desfășoară cronologic, cu repere limitate în intervalul secolelor XVIII-XX
Momentul deschiderii pinacotecii orașului Arad, odată cu inaugurarea Paltului Cultural (octombrie 1913), este marcat prin clasicii picturii maghiare: Aggházy Gyula, Benczur Gyula, Liezenmeyer Sándor, Barabás Miklos, Munkácsy Mihály, Lotz Károly. Lor li se alătură artiști care înregistrează în biografie atingeri cu zona arădeană: Válentiny János, Szamossy Elek.
Maniera de lucru cultivată în centrele de influentă artistică din secolul al XIX-lea, respectiv Academiile din Paris, München, Düsseldorf, Drezda, Viena, Budapesta, a marcat și educat o parte din burghezia locală comanditară de portrete sau interesată să-și decoreze interioarele cu scene de gen și peisaje. Pentru acest segment, colecția de artă reține lucrări semnate Johann A. Gebhardt, Marastoni Jakab, Hermann Kern, Adolf Lüben, Wagner Sándor, Hugo Mühlig, Olga Wisinger.
Reconstituirea unui interior în stil Biedermeier – și acesta des întâlnit în locuințele arădene din secolul al XIX-lea – face trecerea înspre un segment generos al expunerii unde sunt prezentați artiștii arădeni și etape din istoria colecției din perioada interbelică până în zilele noastre.
O selecție asupra primelor lucrări de artă românească intrate în colecția Palatului Cultural datorită implicării directorului interbelic Lazăr Nichi, reține picturi realizate de Gheorghe Petrașcu, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Samuel Mützner, Sabin Popp, o sculptură a lui Frederic Storck.
Școala de Pictură de la Baia Mare a influențat atât artiștii arădeni, cât și deschiderea publicului înspre curentele înnoitoare din arta europeană a primului sfert de secol XX. Arădenii băimăreni sunt reprezentați de către Nagy Oszkár, Petru Feier, Nicolae Chirilovici, Iulian Toader.
Grafica, pictura și sculptura realizate de artiști arădeni sau care vremelnic au activat în oraș, în perioada interbelică, sunt reprezentate de lucrări semnate Sima Dezső, Dioszeghy Lászlo, Iulian Toader, Marcel Olinescu, Pataky Sándor, Carol Wolff, Iritz Sándor, Cornel Minișan, Hajós Imre, Virányi Endre, Gheorghe Groza. O parte dintre aceștia au lucrat, au expus la Arad și în anii postbelici.
„În aranjarea cronologică, expunerea prezintă contemporani cu descendență arădeană (Vasile Varga, Ovidiu Maitec), pe Sever Frențiu care între anii 1955-1970 a fost arădean, pe Ione Munteanu, Pavel Alaszu, Ioan Cott, Baranyai Francisc, Emil Vitroel, cu toții astăzi amintiți la timpul trecut” – Adriana Pantazi, curator.
Expoziţia de pictură şi stampă chineză, colecţia Adrian Ciceu (Sala Ovidiu Maitec)
Expoziţia este compusă din două zone distincte, care relaţionează organic între ele; o parte de pictură chineză modernă şi o alta de stampe, xilogravuri chineze realizate în tehnica tradiţională.
Lucrările de pictură chineză modernă sunt executate de maestrul Ma Cheng Xiang (n. 1937), pictor şi reputat caligraf, fost profesor de pictură la Academia Centrală de Artă Dramatică din Beijing. Creaţia acestuia, cu accente expresioniste, oferă o foarte actuală perspectivă asupra artei chineze contemporane de factură tradiţională.
Printre temele favorite ale artistului se regăsesc şi două din subiectele majore ale picturii chineze tradiţionale; animalele, respectiv peisajul. Animalele (pisici, cerbi, vulpi sau bufniţe) sunt redate într-o manieră modernă, aparent extrem de redusă ca mijloace de expresie, însă pictorul reuşeşte să surprindă, cu un umor subtil, esenţa, caracterul fiecărui animal în parte.
“Stampele chineze expuse la Muzeul de Artă din Arad sunt, în marea lor majoritate, xilogravuri realizate între anii 1950 – 1970, după acuarele ale unor pictori chinezi moderni celebri: Qi Baishi, Xu Beihong, Ren Bonian, Li Keran, etc. Subiectele predilecte ale lucrărilor, executate în tehnica tradiţională a xilogravurii, sunt teme mult îndrăgite de artiştii chinezi: animale, păsări, insecte şi flori” – Ioan Colta, curator.
Kinema Ikon: Wunderkammer
Un colaj sinoptic al tuturor editorialelor din revista Intermedia/1994-2012/, împreună cu un montaj de texte din Cataloagele prilejuite de producerea unor evenimente kinema ikon /1970-2012/, permite vizualizarea dintr-o privire a poveștii paradoxale a grupării Kinema Ikon. Ceea ce se poate vedea, auzi și interacționa în această expoziţie-atelier, seamănă formal cu conceptul și practica așa-ziselor cabinete de curiozități renascentiste cunoscute sub numele de Wunderkammer.
ora 20.00-01.00
Atelier interactiv de gravură al artistului arădean Adrian Sandu, grafician
ora 20.30
Concurs de desene pentru copii (3-8 ani)
Micii prieteni ai Muzeului de Artă, coordonat de Ioan Paul Colta, restaurator
SALA CLIO (Str. Horea 10)
21.00 – 01.00
ora 21.00
Vernisajul expoziţie de artă plastică Salonul de acurelă 2013
Prezintă: Dan Lăzărescu
Atelier interactiv cu membrii cenaclului
Partener: Cenaclul de Arte Plastice Ion Andreescu Arad
Salonul de acuarelă este o expoziţie tradiţională, aceasta organizându-se consecutiv timp de 13 ani. Cu ocazia Nopţii muzeelor, cenaclul organizeaza în Sala Clio un atelier de creaţie interactiv, iar publicul care vizitează expoziţia poate să intre în contact direct cu artiştii care lucrează.
Cenaclul de artă plastică “Ion Andreescu Arad” a fost înfiinţat în 1956. Timp de 57 de ani a organizat nenumărate activităţi culturale cum ar fi expoziţii în ţară şi în străinătate, tabere de creaţie, ateliere în aer liber, etc, prin care a contribuit din plin la formarea gustului artistic al arădenilor şi la viaţa artistică locală. În prezent numără aproximativ 50 de membrii activi din Arad, Chişineu Criş, Pecica, Nădlac, Şiria, Zerind, dar şi din Italia şi Ungaria.
PALATUL CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad)
20.00 – 01.00
Expoziţia permanentă de arheologie
Expoziţia de ceramică
Cu prilejul Nopţii Muzeelor, mici meșteri olari de la Atelierul Ceramickids al Palatului Copiilor Arad prezintă în expoziție lucrări inspirate din obiectele de muzeu. În cadrul proiectului Din mâinile meșterului olar, în vitrina muzeului, desfășurat în perioada ianuarie-martie, copiii de la Atelierul Ceramickids au participat la mai multe activități interactive în muzeu. Aici au descoperit tehnici privind vechiul meșteșug al olăritului, iar apoi în atelier au realizat cu pricepere obiecte din lut. Obiectele de ceramică, create de copii (prof. coordonator Ecaterina Gerold), au devenit obiecte de muzeu, fiind expuse în expoziția de arheologie, sala 1.
Partener: Atelierul Ceramickids, Palatul Copiilor
Expoziţia de carte rară Experiment şi ştiinţă
Partener: Biblioteca Judeţeană A.D.Xenopol Arad
Ora 20.30-01.00
Expoziţia permanentă de istorie
Proiecţie film documentar Cercetaşii României în războiul cel mare, film realizat de Grupul de iniţiativă Dimitrie Ţichindeal Arad şi Asociaţia Datina Străbună
Reconstituire istorică. Prezentare de uniforme ale voluntarilor ardeleni în armata română din timpul Primului Război Mondial
Partener: Grupul de iniţiativă Dimitrie Ţichindeal Arad şi Asociaţia Datina Străbună
Expoziţia Ştiinţele Naturii
Expoziţia Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal
Partener: Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad
O colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate (păsări, mamifere, peşti, reptile), cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Vechimea pieselor este dovedită de etichetele originale care s-au păstrat în mare parte. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică.
Gimnaziul Superior Regal din Arad, în prezent Colegiul Naţional “Moise Nicoară”, a primit importante donaţii de piese zoologice, naturalizate, în perioada 1870-1900. Personalităţi locale, precum Primarul Atzel Peter, Lejteny Sandor, contele Wenkheim, au contribuit la acumularea unui valoros patrimoniu faunistic provenit din zona Aradului, păstrat în cabinetele specializate ale şcolii. Păsări precum pelicanii, dropiile, cocorii, mierla albastră, care au dispărut din zona judeţului Arad, păsări răpitoare, păsări de pădure – unele de foarte mici dimensiuni, păsări exotice, mamifere carnivore, mamifere rozătoare, păsări de baltă şi nu în ultimul rând peşti exotici – excepţional conservaţi, mamifere exotice, ornitorinc şi tatu sau felurite tipuri de testoase, pot fi admirate în expoziţia deschisă la Secţia de Ştiinţe Naturale a Complexului Muzeal Arad.
Ora 20.00
Sala de expoziţii temporare
Vernisajul expoziţie de fotografie, Foto Club Mihai Dan Călinescu Craiova
Partener: Fotoclub Arad
Duminică, 19 mai 2013
MUZEUL ORAŞULUI LIPOVA (Lipova, str. N. Bălcescu 21)
ora 19.00-23.00
Vizitarea Casei Sever Bocu şi Colecţiei de artă Costescu-Varga
Muzeul este adăpostit de casa care a aparţinut omului politic Sever Bocu, în perioada 1922 – 1953. Cinci săli ale expoziţiei permanente păstrează încă amenajările interioare fastuoase comandate de Bocu: parchetul cu intarsii, sobele din faianţă vieneză, policandrele şi oglinzile din cristal, piese de mobilier. În expunere se află colecţia de artă donată muzeului de familia Eleonora Costescu şi Vasile Varga, în 1980: pictură românească modernă (Ion Andreescu, Nicolae Tonitza), pictură din şcolile flamandă, italiană, engleză, franceză, maghiară, precum şi piese de artă decorativă (argintărie, porţelan, sticlărie).
Program artistic al elevilor Liceului Atanasie Marienescu Lipova, prof. coordonator Ioana Zelenin
Recital de poezie – Cenaclul Muza
Muzică folk cu Mihai Henţ
ora 20.30
Vernisajul expoziţiei de fotografie echipa de fotbal Şoimii Lipova
Prezintă: Corina DUBEŞTEAN, muzeograf
ora 21.00
concert de muzică rock
Imagica
Citiți principiile noastre de moderare aici!