ARAD. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteţi găsi la adresa: http://nuitdesmusees.culture.fr Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.
Proiectul „Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, Cluj şi Timişoara.
La Complexul Muzeal Arad
Partenerii Complexului Muzeal Arad la acest eveniment sunt Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, Cenaclul de Arte Plastice Ion Andreescu Arad, Foto Club Pro Arad, Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad.
Programul Nopţii Muzeelor la Complexul Muzeal Arad:
MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)
Expoziţia permanentă de artă europeană şi românească – orele 20.00 – 01.00
Expoziția permanentă este reprezentativă pentru profilul colecției de artă și pune în valoare piese care sunt mărturii pentru nivelul de cultură, și civilizație, al mediului, în primul rând, local arădean. Printr-o prezentare structurată diacronic, sunt expuse cele mai semnificative lucrări care au marcat evoluția colecției de artă. Parcursul expunerii se desfășoară cronologic, cu repere limitate în intervalul secolelor XVIII-XX.
Expoziţie de artă contemporană Andrei Ciubotaru (Sala Ovidiu Maitec) – orele 20.00 – 01.00
Expoziția reunește, într-o dispunere neconvențională, un ciclu de lucrări, de dată recentă, axate pe tema Insulei. Andrei Ciubotaru propune, prin creațiile sale și prin modul atipic de expunere și relaționare a lucrărilor, o abordare cu caracter experimental, care îl caracterizează în toată creația sa.
Artistul face parte din noua generație de plasticieni preocupați de o zonă neo-constructivistă cu accente abstracte. Artist plastic, cu o importanta experienţă profesională, este autorul a numeroase expoziţii personale în ţară (galerii din Bucureşti, Timișoara), Serbia, Germania, Moldova, USA. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, începând cu anul 2003. Este asistent universitar, doctor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de arte plastice, Departamentul grafică. Andrei Ciubotaru este autorul unui workshop internaţional de gravură, găzduit în 2013 de Academia Albertina din Torino.
kinema ikon: serial / sezonul 1/episodul 10: Bogdanator (Sala Kinema Ikon) – orele 20.00 – 01.00
Workshop de gravură, condus de dr. Adrian Sandu – visual artist – orele 20.00-01.00
În cadrul workshop-ului vor fi prezentate trei tehnici de gravură: acvaforte, acvatintă şi acul sec. Publicul va avea ocazia să vadă unele dintre cele mai importante metode clasice de imprimare unei imagini pe hârtie.
Ateliere de desene pentru copii (+ 5 ani) – ora 20.30
Micii prieteni ai Muzeului de Artă, coordonat de Ioan Paul Colta, restaurator
SALA CLIO (Str. Horea 10)
Vernisajul expoziţie de artă plastică Salonul de acurelă 2014 – ora 21.00
Prezintă : Dan Lăzărescu
Atelier interactiv cu membrii cenaclului
Partener: Cenaclul de Arte Plastice Ion Andreescu Arad
Salonul de acuarelă este o expoziţie tradiţională, aceasta organizându-se consecutiv timp de 14 ani. Cu ocazia Nopţii muzeelor, cenaclul organizează în Sala Clio un atelier de creaţie interactiv, iar publicul arădean este invitat să să interacţioneze cu artiştii care lucrează.
Cenaclul de artă plastică “Ion Andreescu Arad” a fost înfiinţat în 1956. Timp de 58 de ani a organizat nenumărate activităţi culturale cum ar fi expoziţii în ţară şi în străinătate, tabere de creaţie, ateliere în aer liber, etc, prin care a contribuit din plin la formarea gustului artistic al arădenilor şi la viaţa artistică locală. În prezent numără aproximativ 50 de membrii activi din Arad, Chişineu Criş, Pecica, Nădlac, Şiria, Zerind, dar şi din Italia şi Ungaria.
PALATUL CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad)
Expoziţia permanentă de arheologie – orele 20.00 – 01.00
Cele mai semnificative piese ale colecţiei de arheologie sunt etalate în primele şapte săli ale muzeului arădean. Majoritatea provin din cercetarile arheologice efectuate de specialiştii şi colaboratorii instituţiei, începând cu mijlocul secolului al XIX-lea.
Expoziţia Ştiinţele Naturii (20.00 – 01.00)
Expoziţia Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal
Partener: Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad
O colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate (păsări, mamifere, peşti, reptile), cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Vechimea pieselor este dovedită de etichetele originale care s-au păstrat în mare parte. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică.
Gimnaziul Superior Regal din Arad, în prezent Colegiul Naţional “Moise Nicoară”, a primit importante donaţii de piese zoologice, naturalizate, în perioada 1870-1900. Personalităţi locale, precum Primarul Atzel Peter, Lejteny Sandor, contele Wenkheim, au contribuit la acumularea unui valoros patrimoniu faunistic provenit din zona Aradului, păstrat în cabinetele specializate ale şcolii. Păsări precum pelicanii, dropiile, cocorii, mierla albastră, care au dispărut din zona judeţului Arad, păsări răpitoare, păsări de pădure – unele de foarte mici dimensiuni, păsări exotice, mamifere carnivore, mamifere rozătoare, păsări de baltă şi nu în ultimul rând peşti exotici – excepţional conservaţi, mamifere exotice, ornitorinc şi tatu sau felurite tipuri de testoase, pot fi admirate în expoziţia deschisă la Secţia de Ştiinţe Naturale a Complexului Muzeal Arad.
Vernisajul expoziţie de fotografie, „Fotoetnografica” (ora 20.00)
Autor : Felician Săteanu
Partener: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş
Proiectul „Fotoetnografica” aparţine Centrului Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, coordonator de proiect artistul fotograf Felician Săteanu.
“Fotoetnografica” este un proiect ce vizează radiografierea judeţului Maramureş cu imagini – document etnografic, îşi propune conservarea cu ajutorul fotografiei a culturii tradiţionale din Maramureş. Un proiect ce se derulează din 2006, itinerat în context regional (Zalau , Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Bistrita) şi chiar internaţional în Italia.
Vernisajul expoziţie de fotografie „Lumea lui Seth” (ora 20.30, în
foaierul Palatului Cultural)
Autor: dr. Teodor Radu Pantea – EFIAP/silver, EH.ISF, PSA*(CS), PSA**(PPD), PSA**(PJ), PSA***(CPID), Hon.ICS,F.ICS, AICS, Hon.F.PAD, Hon.F.ICS, E.USPA, F.SWAN, Hon.F.SWAN, E.FMPA, Hon.IPS, HonFKSS, M.AAFR, HonAAFR, HonTAMA
Partener: Foto Club Pro Arad
Sub semnul lui SETH O lume năucitoare a străzii bântuite de o circulație frenetică, haotică, halucinantă, fără reguli, fără noimă, fără principii, fără priorități… Un megalopolis împânzit de bulevarde pe care se desfășoară un trafic ce nu contenește zi sau noapte precum un flux sanguin generator de viață… O mișcare browniană în care sunt angrenate, deopotrivă, valuri de mașini, căruțe trase de măgari, cărucioare felurite, încărcate la refuz, trase de oameni și, nu în ultimul rând, masa omniprezentă a oamenilor imensului oraș, ce mișună cu sau fără rost, strecurându-se timizi sau îndrăzneți spre ținte și rosturi doar de ei știute, printre șuvoaiele de mașini veșnic grăbite, agresive, îmbulzite sau victime imobilizate ale veșnicelor blocaje ce te pot imobiliza uneori preț de zeci de minute plicticoase, chinuite, cu ochii spre ceasul ce marchiază, implacabil, timpul trecut inutil și finalitatea destinației, de multe ori ratată, întârziată, amânată… Un oraș care nu se adaptează la vrerea ta ci TU trebuie să i te adaptezi… Un oraș (totuși…) fabulos, fascinant, cald, primitor, prietenos… CAIRO!!! Voi avea, oare, ocazia să revin acolo??!! Sau, poate, aceste imagini vor fi și pentru mine o plăcuta aducere aminte. Pentru cei ce le vor vedea, doresc să devină o PROVOCARE!! Mergeți să-l căutați pe SETH!! – dr. Teodor Radu Pantea.
Expoziţia permanentă de istorie
Prezentare multimedia „Codicele de la Rohonc, evanghelia cifrată”,
Delia Hügel (ora 21.00)
Ce ne poate spune o misterioasă carte, scrisă într-un cifru suficient de complicat pentru ca să reziste mai bine de un secol spărgătorilor de coduri? În mod paradoxal, o enigmă atât de ademenitoare a fost tratată cu indiferenţă, chiar exasperare, de lumea academică. Iar indiferenţa academică a împins-o în braţele delirului diletant. Dincolo de revelaţiile surprinzătoare pe care le-am dori dezvăluite, vom încerca să înţelegem ce ascunde în realitate scriptul secret, folosindu-ne de cele peste 90 de desene primitive care o ilustrează şi, poate, cu o cale, vom reuşi să ne apropiem nu doar de descifrare ci şi de lumea pierdută a celui care a creat cartea numită Codicele de la Rohonc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!