Acţiunea culturală naţională „Noaptea Muzeelor” a programat la Muzeul Orăşenesc (Casa Memorială „Sever Bocu”) din a doua urbe a judeţului Arad o suită de acţiuni culturale foarte apreciate de numeroşii localnici şi turişti prezenţi la eveniment.
În pragul serii a fost vernisată expoziţia de fotografie intitulată „Lipova sub ape”, în cadrul căreia au fost prezentate efectele inundaţiilor din anii 1970 şi 1975, unele chiar mai vechi, din perioada interbelică şi chiar de la începutul secolului XX. Despre aceste evenimente dramatice a vorbit primarul de atunci al Lipovei, Gheorghe Cociuban: „Experienţa din 1970, când apa Mureşului a atins cote de peste şapte metri, a fost benefică pentru salvarea cât mai multor bunuri şi vieţi omeneşti în 1975. Cu ajutorul specialiştilor de la OGA, am fost avertizaţi permanent de creşterea apelor în amonte de Lipova, astfel că am putut lua cele mai potrivite măsuri pentru evacuarea oamenilor, animalelor şi bunurilor transportabile. Chiar şi aşa, zeci de case au fost dărâmate de viitură, fiind necesară construirea mai multor blocuri pentru sinistraţi. Remarc mobilizarea exemplară a tuturor cetăţenilor oraşului, muncitori, agricultori, intelectuali, militari, elevi, care au răspuns fără preget la chemarea organelor administraţiei locale. În anul următor a fost construit digul care, iată, de peste 40 de ani apără cu succes oraşul de inundaţii”.
A urmat un frumos spectacol de muzică şi poezie desfăşurat în curtea muzeului, în care au interpretat cântece de suflet îndrăgiţii solişti Mihai Henţ şi Pavel Filipaş, precum şi tinerii componenţi ai formaţiei instrumentale „Quarta Clasica” din Lipova. Piesele muzicale au fost intercalate cu sensibile poezii din creaţia talentatelor poete ale cenaclului „Muza” al Casei de Cultură Lipova.
Peste noapte, sălile muzeului au fost vizitate de toţi cei care simt cultura ca pe o componentă importantă a vieţii sociale.
„Ne bucură participarea numeroasă a publicului lipovan şi a turiştilor veniţi în oraşul nostru. Aspectele surprinse de aparatul fotografic, bune sau mai puţin bune, sunt parte a istoriei acestui frumos oraş, care merită a fi rememorate peste ani”, ne-a spus prof. Corina Dubeştean-Ianota, custodele muzeului.
„Mulţumesc lipovanilor care ne-au ajutat şi îi invit la o colaborare permanentă” (Corina Dubeştean)
Citiți principiile noastre de moderare aici!