Nici anul acesta Aradul nu lipsește de pe lista muzeelor ce iau parte la programul Noaptea Muzeelor. Astfel, pe 20 mai, sâmbătă, o serie de evenimente și expoziții vor avea loc la muzeele din județul Arad, după lăsarea întunericului.
La Palat…
Secțiile Complexului Muzeal Arad ce își desfășoară activitatea în interiorul Palatului Cultural din municipiu vor fi deschise sâmbătă între orele 20:00-02:00. În partea dinspre Parcul Copiilor, în cadrul Expoziției Științele Naturii va avea loc expoziția „Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecția Gimnaziului Superior Regal”, o colecție alcătuită din 164 de piese naturalizate, deosebit de atent conservate. La aceasta se adaugă expoziția „De la lemnul scobit la tezaur. Odiseea unei monoxile”, realizată în urma unei descoperiri făcute de o echipă de cercetători ai Universității „Ovidius” din Constanța în anul 2012, pe râul Mureș. Concomitent se va desfășura și o micro-expoziție a elevilor Liceului „Regina Maria” din Arad.
La ora 20:10, expoziția de conchologie „Oameni și melci”, colecții ale prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș-Dinea, va avea vernisajul. Expoziția va fi prezentată de către dr. Peter Hügel, managerul Complexului Muzeal Arad. În expoziție sunt etalate specii rare de moluște și cochilii adunate din toată lumea, dar și modul în care acestea și-au găsit utilitatea în viața oamenilor, de-a lungul vremii.
Istoria
La etajul secund al Palatului Cultural, cu intrare tot din Parcul Copiilor, Expoziția permanentă de Istorie a Complexului Muzeal Arad va fi și ea deschisă publicului până la ora 2:00. Expoziția „Arădeni în războiul cel mare” va fi însoțită de o reconstituire istorică a tinerilor de la Asociația „IR 33 Arad”, care vor prezenta uniforme militare din timpul primului război mondial.
De asemenea, publicul este așteptat și la expozițiile „Bizere – art&tehnology”, „1848/49. Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean” și „Arad-1989”, expoziții permanente din cadrul complexului. La ora 20:30 vor avea loc o micro-expoziție și o lansare de carte sub numele de „Ziridava. O jumătate de secol (1967-2017)”. Autorii prof. Univ. dr. Corneliu Pădureanu și Marcela Cadar-Ștefea vor fi „ajutați” să prezinte expoziția și cartea de către dr. Peter Hügel, managerul muzeului arădean.
kinema ikon
În Sala kinema ikon din Palatul Cultural, cu intrare tot dinspre Parcul Copiilor, va avea loc între orele 21-02, ”Atelier kinema ikon/filme documentare”, o serie de proiecții de filme documentare realizate de grupul kinema ikon în județul Arad, în perioada 1970-1989. Acestea vor fi prezentate de către Gheorghe Sabău.
Clio
Pe strada Horea, la numărul 10, în Sala Clio, va avea loc expoziția de etnografie „Icoane pe sticlă din colecția Complexului Muzeal Arad”, începând cu ora 20, aceasta fiind însoțită de un stand de carte și film etnografic. De la 21:30, în aceeași sală, vor fi proiectate o serie de filme documentare de etnografie realizate în județul Arad de către dr. Sorin Sabău și Gabriel Hălmăgean.
Muzeul de Artă
Situat pe strada Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2-4, etajul II, Muzeul de Artă îi așteaptă pe arădeni începând cu ora 20, la expoziția permanentă de artă europeană și românească, în cadrul căreia va fi expus – în premieră – un tablou cu ceas, realizat în prima jumătate a secolului XIX.
Expoziția de grafică „Ilustrație la Divina Comedia” a artistului arădean Margareta Simo, curată de dr. Adriana Pantazi va fi și ea deschisă în Noaptea Muzeelor. De asemenea, un atelier de pictură pentru copii și adulți se va desfășura la Muzeul de Artă în intervalul orar 20:00-24:00, cu ajutorul voluntarilor Asociației Culturale „Noua Acropolă”.
„Screens: Atelier kinema ikon/filme experimentale” se va desfășura tot la Muzeul de Artă, între orele 20:00-02:00. Proiecțiile de filme experimentale din colecția kinema ikon vor fi prezentate de către Călin Man. În curtea Muzeului de Artă se va desfășura în același interval orar un workshop de gravură acvaforte și acvantină, susținut de către artistul vizual dr. Adrian Sandu.
În județ
Muzeul Orașului Lipova, de pe strada Nicolae Bălcescu, așteaptă publicul la Noaptea Muzeelor în intervalul orar 18-24. La ora 18 vor începe atelierele de artă decorativă pentru copii, urmând ca la ora 19 să fie vernisată expoziția „Instantanee lipovane. Pompierii civili din Lipova și Radna”. La jumătate de oră distanță, în muzeu va avea loc un spectacol de teatru și muzică pentru copii, susținut de către trupa de teatru „Har”, Trupa 06 și Company Band. La 20:30, în Muzeul Orașului Lipova va avea loc un recital de poezie și muzică folk, susținut de Cenaclul „Muza” și Pavel Filipaș.
Între timp, Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția din Șiria îi așteaptă și ei pe vizitatori în Palatul Bohuș de la poalele dealurilor, între orele 18-24. Vor fi deschise spre vizitare Expoziția Ioan Slavici, Expoziția Emil Monția, Sala Capitulării – 1849 și Expoziția „Salonul șirian de artă plastică”.
Noaptea muzeelor
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie. Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!