Muzeul de Artă Arad, Sala „Clio”, Muzeul de Științe ale Naturii, Muzeul Orașului Lipova și Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria vor fi deschise sâmbătă (cel puțin) până la miezul nopții, cu ocazia ediției cu numărul 20 a evenimentului internațional Noaptea Muzeelor. Eveniment muzeal cu tradiție la nivel național, programul va oferi publicului posibilitatea de a descoperi sau redescoperi patrimoniul muzeal prin expoziții și evenimente interactive realizate de specialiștii muzeului, în parteneriat cu asociații non-profit. Intrarea la toate evenimentele va fi gratuită.
În Palatul Cultural, la Muzeul de Științe ale Naturii – intrarea dinspre Parcul Copiilor, arădenii vor putea vizita expoziția „Plante de primăvară din herbarul muzeului”, în cadrul căreia arădenii vor putea descoperi plantele din herbarul muzeului și vor putea face cunoștință cu exponate recoltate în perioada 1857-1943. Tot acolo poate fi vizitată și expoziția permanentă de științe ale naturii.
Tot în Palatul Cultural, dar la etajul al doilea, va fi deschisă Expoziția Tezaur 1848-1849, cu ajutorul căreia vizitatorii pot face cunoștință cu cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecției, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tot la etajul al doilea va fi deschisă și Pinacoteca, o colecție constituită în mai bine de un secol, care are ca punct principal de atracție tripticul „Înmormântarea lui Christos”, realizată de Feszty Árpád.
Palatul Cultural mai găzduiește și expoziția temporară „Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor”. Intrarea se face dinspre Aleea Personalităților/Parcul Eminescu, iar în cadrul expoziției sunt prezentate invenții din antichitate, prin intermediul a 40 de exponate: mașinării militare, tehnologie civilă, elemente de vestimentație, uniforme ale soldaților.
Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, de pe strada Horia, va găzdui expoziția „Istoria pompierilor din județul Arad”. Structurată în patru „capitole”, expoziția va acoperi pe 18 mai partea numită „Tehnică și inovație: evoluția mijloacelor de stingere a incendiilor pe meleaguri arădene”. Aceasta va putea fi vizitată până pe 19 mai, urmând ca între 21 și 26 mai să fie expus „capitolul„ „Eroi la datorie: pompierii și comunitatea arădeană”, ultimul capitol fiind „Vârfurile de lance”.
La Muzeul de Artă din Arad, de pe strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etajul II, vor putea fi vizitate Expoziția de Pictură „Nicolae Grigorescu. Comori în colecții private”, Expoziția Kinema Ikon, Expoziția de artă plastică „Onisim Colta. Nașterea luminii” și Expoziția „Sever Frențiu. Grafică”. Tot acolo, arădenii vor putea vizita Galeria de Artă Românească, structurantă diacronic în intervalul secolelor XIX-XX.
Lipova și Șiria
În județ vor fi deschise Oraşului Memorial Lipova și Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria. La Lipova, în Casa Sever Bocu, vizitatorii pot trece pragul expoziției de etnografie „Colecția de textime populare Marilina Bocu”. De la ora 19 va fi organizată și o șezătoare culturală cu artiști din oraș. La Șiria, în Conacul Bohuș, vor fi deschise expozițiile permanente „Ioan Slavici” și „Emil Monția”, dar și Sala Capitulării – Revoluția din 1848-1849. La finalul lunii august, pe 31, va avea loc și cea de-a doua ediție a Nopții Muzeelor la Sat, când în județ vor fi deschise expoziții din Șiria, Ghioroc și Săvârșin.
Reenact Fest
A doua ediție a festivalului de reconstituiri istorice va aduce la Arad 20 asociații și peste 200 de participanți pasionați de istorie din Arad, Sibiu, Bistrița, Constanța, București, Timișoara, Zalău, Deva, Galați, Mediaș, Iași, Târgu Neamț. Pe parcursul celor 3 zile de festival (17-19 mai) vom putea descoperi trecutul prin ateliere, tabere militare, reconstituiri istorice, spectacole și demonstrații de luptă, inclusiv lupte de cavalerie. Cel mai important moment al festivalului va fi Parada asociațiilor participante la Museum Arad Reenact Fest, care va începe la Muzeul de Artă, sâmbătă, 18 mai, de la ora 17.
Vineri, 17 mai, între 10 și 14 vor avea loc ateliere demonstrative ale Asociației Culturale „Tomis” Arad, în curtea Muzeului de Artă. Tot acolo, de la ora 16 la ora 18 va fi susținut un recital de muzică istorică de către Cimpoierii din Transilvania (Deva). Pe lângă ateliere, vor fi prezentate costume și echipamente militare de către Asociația Tomis și Asociația „Castrum Novis” Sibiu.
Sâmbătă, în curtea muzeului vor fi deschise ateliere, iar în Parcul Copiilor vor fi deschise ateliere, vor fi prezentate costume și vor fi reconstituiri istorice antice și medievale. Pe 19 mai, duminică, între orele 12 și 18 vor fi deschise ateliere în curtea muzeului, iar în Parcul Copiilor, în același interval, vor fi organizate spectacole, activități interactive, jocuri medievale, urmând a fi prezentate costume, echipamente și tehnici de luptă din cele două războaie mondiale. În final, vor fi reconstituite lupte din secolele XVIII-XX.
Concert în parc
Cu ocazia Nopții Muzeelor, Complexul Muzeal Arad va organiza și un concert al trupei rock Compact, urmat de un show cu foc. Concertul celor de la Compact, cunoscuți pentru melodii precum „Fata din vis”, „Trenul pierdut”, „După ani și ani” sau „Cântec pentru prieteni” va începe la ora 20:30 și va ține până la 22. După concert, în parc va avea loc un show cu flăcări susținut de cei de la trupa SiriuS.
PROGRAMUL COMPLET REENACT FEST și NOAPTEA MUZEELOR
MUSEUM ARAD REENACT FEST, ediția a II-a
17-19 MAI 2024
Curtea Muzeului de Artă Arad (str.Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4)
Parcul Zsolt Török Arad (Parcul Copiilor)
ACCES GRATUIT
PROGRAM:
17 mai, ora 10.00-14.00
Curtea Muzeului de Artă Arad
Ateliere demonstrative meșteșugărești antice pentru grupuri școlare alături de Asociația Culturală „Tomis” Arad
17 mai, ora 16.00-18.00
Curtea Muzeului de Artă Arad
Recital de muzică istorică: CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (Deva)
Ateliere demonstrative meșteșugărești antice de olărit, țesut, fierărie, dulgherie, atelier de confecționat mărgele și farmacie dacică cu plante vindecătoare
Prezentare de costume și echipamente militare de către Asociația Culturală „Tomis” Arad și Asociația Culturală „Castrum Novis” Sibiu
18 mai, ora 12.00-24.00
Curtea Muzeului de Artă Arad
Ateliere demonstrative meșteșugărești antice de olărit, țesut, fierărie, dulgherie, atelier de confecționat mărgele și farmacie dacică cu plante vindecătoare
18 mai, ora 12.00-24.00
Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)
Prezentare de costume, echipamente și tehnici de luptă
Reconstituiri istorice antice și medievale
Spectacole
Atelier gastronomic antic și medieval
18 mai, ora 17.00-19.00
Muzeul de Artă Arad-Strada Horia-Bulevardul Revoluției-Strada I.C.Brătianu-Bulevardul Revoluției-Teatrul Clasic Ioan Slavici- Bulevardul Revoluției-Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)
Parada asociațiilor participante la MUSEUMARAD REENACT FEST
19 mai, ora 12.00-18.00
Curtea Muzeului de Artă Arad
Ateliere demonstrative meșteșugărești antice de olărit, țesut, fierărie, dulgherie, atelier de confecționat mărgele și farmacie dacică cu plante vindecătoare
19 mai, ora 12.00-18.00
Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)
Spectacole, activități interactive și jocuri medievale. Prezentare de costume, echipamente și tehnici de luptă din cele două războaie mondiale.
Reconstituiri istorice : secolele XVII-XX
NOAPTEA MUZEELOR, ediția a XX-a
18 MAI 2024, ORA 12.00-01.00
ACCES GRATUIT
12.00-01.00
MUZEUL DE ARTĂ (str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)
Art Safari la Arad: Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară
Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată este expusă, în premieră, la Muzeul de Artă Arad!
Galeria de artă românească
Expoziția de artă contemporană Nașterea luminii. Onisim Colta
Expoziția Sever Frențiu. Grafică (donația Fenyves)
kinema ikon MAFA re: play
SALA CLIO (str. Horia 10)
Expoziția Pompierii arădeni – istorie și identitate. Tehnică și inovație: evoluția mijloacelor de stingere a incendiilor pe meleaguri arădene
MUZEUL DE ȘTIINȚE ALE NATURII (Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
Expoziţia Plante de primăvară din herbarul muzeului
EXPOZIȚIA TEZAUR 1848-1849 (Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor) PINACOTECA (Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
20.00-20.50 Tur ghidat Expoziția Tezaur 1848-1849 și Pinacoteca (limba maghiară)
21.00-21.50 Tur ghidat Expoziția Tezaur 1848-1849 și Pinacoteca (limba română)
EXPOZIȚIA IMPERIUL ROMAN. TEHNOLOGIA ÎNVINGĂTORILOR
(Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Piața George Enescu)
ORA 12.30-13.00
RECONSTITUIRI ISTORICE
Garda romană de la Porolissum
Asociația Amicii Muzeului Zalău
Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)
ORA 15.00-22.00
ARTE MARȚIALE STRĂMOȘEȘTI
Prezentare de echipamente militare și tehnici de luptă
Federația „Dacan – Artele Marțiale Strămoșești” Arad
Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)
ORA 20.30-22.00
CONCERT DE MUZICĂ ROCK: COMPACT
Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)
ORA 22.00
FIRE SHOW: SIRIUS
Citiți principiile noastre de moderare aici!