ARAD. Consiliul Judeţean Arad a ajuns, în ultimii doi ani, să aibă un aparat propriu supradimensionat. După alegerile din anul 2016, zeci de oameni, mai mult sau mai puţin capabili, au fost angajaţi la instituţia judeţeană, pe diferite criterii. Noul Cod Administrativ, adoptat recent prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, deschide, însă, uşa unor noi posibile angajări în aceeaşi instituţie. În şedinţa ordinară CJA a lunii iulie, care a avut loc miercuri, 31 iulie, un proiect de hotărâre s-a referit la modificarea organigramei şi a statului de funcţii a Consiliului Judeţean Arad. Această modificare era obligatorie pentru ca instituţia să respecte noul Cod Administrativ. Numai că aleşii judeţeni din Opoziţie sunt de părere că, prin această manevră, se doreşte, de fapt, angajarea unor persoane pe alte criterii decât cele profesionale. Până acum, doar preşedintele CJA dispunea de un cabinet la care erau angajate patru persoane în regim contractual. De acum înainte, şi cei doi vicepreşedinţi vor avea propriile cabinete, la care pot angaja câte două persoane fiecare. În plus, preşedintele instituţiei mai poate angaja, pe lângă cele patru persoane, încă doi oameni, tot în regim contractual. Practic, aceste angajări nu se fac prin niciun concurs, nu există criterii foarte clare de departajare. Aşadar, preşedintele Consiliului Judeţean şi cei doi vicepreşedinţi pot să angajeze, efectiv, pe cine vor ei.
Cel care a deschis subiectul noii organigrame a fost consilierul judeţean Gheorghe Sabău, care a spus că nu înţelege necesitatea acestor modificări în organigramă.
Gheorghe Sabău a spus că, din punctul lui de vedere, „facem angajări peste angajări, fără niciun criteriu. Aţi tot angajat oameni, iar apoi v-aţi plâns că, din cauza salariilor pe care trebuie să le plătiţi, nu avem bani pentru investiţii. Acum vreţi să angajaţi alţi oameni plătiţi tot din fondurile publice”. Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a reacţionat, declarând faptul că „nu facem altceva decât să respectăm legea. În noul Cod Administrativ ni se cere înfiinţarea acelor cabinete la vicepreşedinţi”. În discuţie a intrat şi consilierul judeţean Petru Pădurean. Acesta a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că persoanele care urmează să fie angajate la cabinetele celor doi vicepreşedinţi nu trebuie să fie foarte… calificate. „Am văzut că la cabinetul vicepreşedinţilor vor fi angajate persoane care au doar studii medii. Eu zic să coborâm ştacheta şi mai jos. De ce să nu angajaţi şi oameni care au doar studii gimnaziale sau primare? Să se angajeze la Consiliul Judeţean persoane din toate păturile sociale, nu doar cu studii superioare”, a propus Pădurean. „Nu ştiu despre cabinetele vicepreşedinţilor, dar vă spun că la cabinetul meu sunt angajaţi doar oameni cu studii superioare. Ei ştiu (n.r. cei doi vicepreşedinţi, Sergiu Bîlcea şi Răzvan Cadar), de ce au ales să angajeze persoane cu studii medii”, a replicat Iustin Cionca, preşedintele CJA.
Şi salariile
Consilierul Gheorghe Sabău a adus în discuţie şi nivelul salariilor plătite angajaţilor şi şefilor din Consiliul Judeţean. „Acuma nu mai înjuraţi Guvernul pentru legile pe care le dă? Acuma, dacă puteţi să faceţi angajări, nu mai aveţi probleme cu legile Guvernului. La fel a fost şi când aţi crescut salariile, tot pe legile date de Guvernul PSD. Nu v-aţi plâns atunci. Şi, mai mult decât atât, aţi crescut cu maximum posibil acele salarii. Chiar dacă legea vă permitea să creşteţi salariile cu procente cuprinse între X şi Y, aţi crescut atunci salariile la nivelul maxim. Nici atunci nu aţi înjurat Guvernul şi nici acum, când vă dă posibilitatea să angajaţi alţi şi alţi oameni”, a spus Sabău. În replică, Cionca a spus că „să ştiţi că, în continuare, în Consiliul Judeţean Arad se plătesc cele mai mici salarii din ţară, dintre toate consiliile judeţene”.
A trecut
Chiar dacă s-a dezbătut îndelung pe înfiinţarea acestor noi posturi, hotărârea a fost adoptată, fiind votată chiar şi de consilierii PSD şi ALDE. Singurul care s-a abţinut a fost pesedistul Alin Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!