Pentru cei patru care nu s-au prezentat au fost solicitate mandate de aducere pentru ședința următoare programată pentru data de 31 octombrie. Tot atunci vor fi audiate alte șapte persoane din lista propusă de avocații inculpatei.
„Nu m-am întrebat dacă era o taxă legală sau ilegală”
Totul funcționa fără prea multe intrebări.Părinții audiați, mai exact mamele aduse în calitate de martori în acest proces, au declarat că niciodată nu și-au pus întrebarea dacă plata sumei de 50 lei, pentru care toți au recunoscut că nu se dădea chitanță, pentru înscrierea sau reînscrierea copilului era legală sau ilegală și nici nu s-au întrebat unde și ce se întâmplă cu banii lor. Majoritatea au declarata în fața instanței că au presupus că banii sunt folosiți pentru investiții în grădiniță. Plata se făcea direct la directoare, dar au fost menționate și cazuri în care documentele necesare și banii aferenți ajungeau la educatoare. Niciuna dintre martorele audiate vineri nu a declarat că taxa ar fi fost obligatorie, dar nici că nu era. Din declarațiile martorilor a reieșit că practica avea deja instorie laPP14, unele dintre mamele aduse în fața instanței declarând că așa au procedat și în alți ani în care copiii lor erau înscriși la acceași grădiniță.
„Numele copilului meu era pe lista de la avizier”
Printre practicile relatate în ședința de vineri, și care a mai fost menționată și în alte ședinte precum și în declarațiile martorului cheie, a fost cea în care copilul care nu a avut dosarul complet avea numele trecut pe lista de la avizierul școlii pentru a fi atenționat părintele.
„Numele copilului meu era pe listă. Am lăsat actele și 50 de lei, doamnei educatoare. Nimeni nu mi-a spus că aceea sumă nu trebuie plătită” a declarat una dintre martore. Din răspunsurile martorelor la întrebarea judecătorului dacă se mai făceau și alte plăți a reieșit că se plătea masa (singura pentru care se dădea chitanță) dar se mai plăteau și papucii (șoșonii luați la intrare), costumele de la serbări, poze, teatru.
Compararea declarațiilor
Procurorul de ședință a solicitat la final declarațiile unei martore care, se pare, și-a modificat declarația față de cea dată în fața anchetatorilor în timpul urmăririi penale. În cazul în care se constată că este vorba de fals în declarații martorul riscă plângere penală pentru declarații false și riscă între 6 și 8 luni de închisoare sau amenda penală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!