Un nou focar de rujeolă a fost confirmat de Direcția de Sănătate Publică din Arad. Acesta este localizat în comuna Covăsânţ, unde medicii au diagnosticat, iar analizele de laborator au confirmat două cazuri de rujeolă. Pacienţi sunt doi copii de 5 şi 10 ani. Focarul de la Covăsânţ se adaugă altor două focare de rujeolă identificate în urmă cu două săptămâni la Zărand şi Galşa. La Zărand au fost confirmate trei cazuri de rujeolă la copii de 10, 13 şi 15 ani, iar la Galşa analizele au confirmat rujeola în cazul a doi copii de 3 şi 6 ani.
Şi în municipiul Arad a fost confirmat un caz de rujeolă la un bebeluş de doar 10 luni, iar medicii aşteaptă acum rezultatul analizelor în alte cinci cazuri ale unor copii care locuiesc pe aceeaşi stradă – Şezătorii – şi au prezentat simptomele bolii. Este foarte posibil ca, în scurt timp, să se confirme şi acest focar, iar numărul cazurilor să crească, date fiind condiţiile de trai din zonă (familii de romi care interacţionează unii cu alţii, care dorm câte 5-10 într-o cameră).
Simptome
Rujeola e o boală a copilăriei extrem de contagioasă, care apare în special la copiii nevaccinaţi. Virusul rujeolic se transmite de la persoana bolnavă la persoana sănătoasă direct (prin tuse şi strănut), dar şi indirect (prin curenţi de aer şi prin contactul cu obiecte sau suprafeţe contaminate – jucării, tacâmuri, veselă, piese de mobilier). După o perioadă de incubaţie de 8-14 zile, apar şi primele simptome ale bolii: febră (38 de grade sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă, diaree, oboseală, pierderea poftei de mâncare. După 3-5 zile apare o erupţie sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri.
Evoluţie bună
Din fericire, cele 11 cazuri de rujeolă confirmate până acum în judeţul Arad au prezentat forme uşoare de boală. Toţi copiii au fost spitalizaţi, însă majoritatea s-au externat a doua zi.
Pe lângă cazurile confirmate, DSP Arad mai are în evidenţă alte 14 cazuri pentru care aşteaptă rezultatul analizelor de laborator. Aşa cum aminteam anterior, cinci dintre ele au fost identificate în Arad, pe strada Şezătorii, iar celelalte sunt izolate, câte unul în Mînerău, Nădab, Pecica etc.
Vaccinare!!!
Toţi copiii care au făcut rujeolă sunt nevaccinaţi. „Din păcate, rata de vaccinare cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) este extrem de scăzută în judeţul Arad, situându-se la nivelul a 60-70%” – a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, dr. Mihaela Cîtu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
Conform calendarului naţional, vaccinul se administrează în două doze – una la vârsta de 1 an şi alta la vârsta de 5 ani. În prezent, medicii DSP Arad fac propagandă vaccinării ROR şi se deplasează în judeţ pentru a-i mobiliza pe oameni şi a-i impulsiona pe medici în direcţia vaccinării. E cea mai sigură modalitate de prevenţie a îmbolnăvirii.
Tratament
În cazurile fără complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescripţie medicală şi care au efect antipiretic (scad febra) si antialgic (scad durerea), asa cum este ibuprofenul sau alte medicamente din aceeaşi clasă, precum acetaminofenul (paracetamol). Dacă apar complicaţii, se recomandă internarea în spital.
„Din păcate, rata de vaccinare cu vaccinul ROR este extrem de scăzută în judeţul Arad, situându-se la nivelul a 60-70%” – dr. Mihaela Cîtu
Citiți principiile noastre de moderare aici!