Magistraţii Tribunalului Arad au mai soluţionat un dosar după anchetele ce au vizat obţinerea diplomelor de licenţă prin mituirea profesorilor, care îi treceau astfel pe studenţi la examene. Opt foşti studenţi la Medicină, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, toţi străini venţi în Arad pentru studii, şi-au primit pedepsele în urmă cu câteva zile.
Câte doi ani
Cei opt foşti studenţi au fost trimişi în judecată în septembrie 2018 în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”, ce viza mituirea unor profesori universitari. Ei au fost acuzaţi că, în cursul anului 2017, în calitate de studenţi în anul III, au oferit unui profesor, direct sau prin intermediar, între 200 şi 400 de euro pentru promovarea examenelor restante la disciplina Morfopatologie.
În 31 octombrie, magistraţii au dat sentinţa: „În baza art. 290 din Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, aplică inculpaţilor Sager Muhammad, Abu Rabia Anian, El Fakir Walid, Madjid Hussaini, Shalata Haya, Dahamshi Mohammad, Sanallah Madhat şi Nasser Rami pedeapsa de câte doi ani închisoare, fiecare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. În temeiul art. 91 alin. 1 Cod penal şi art. 92 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de doi ani, în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii: Sager Muhammad, Abu Rabia Anian, El Fakir Walid, Madjid Hussaini, Shalata Haya, Dahamshi Mohammad şi Sanallah Madhat”.
Sentinţa nu este definitivă şi are drept de apel în zece zile de la comunicare.
Unu din opt
Prin urmare, doar un condamnat va executa pedeapsa, iar ceilalţi şapte, pe parcursul termenului de supraveghere, vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Arad sau Consiliului Local Şiria, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Conform sentinţei, toţi cei opt condamnaţi vor plăti statului câte 6.500 de lei, cheltuieli judiciare.
Instanţa a constatat că sumele date cu titlu de mită au fost confiscate de la beneficiarul acestora, respectiv profesorul Lucian Păiuşan, printr-o sentinţă anterioară a Tribunalului Arad.
Ancheta
În iulie 2017, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut 106 percheziţii domiciliare, la acea dată 36 de persoane fiind acuzate de infracţiuni de corupţie. În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice. În noiembrie 2017, au fost percheziţionate trei casete de valori deţinute de către doi suspecţi la unităţi bancare din Arad şi Timiş. Poliţiştii au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de USD, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, 500 de grame de aur, 110 grame de perle, 200 de grame de rubine şi două inele cu diamant.
Bani contra note
Anchetatorii au susţinut că în mediul universitar arădean s-au constituit „reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor”.
În acest mecanism, unii studenţi ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea examenelor. În anumite cazuri, banii ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu profesorii implicați.
Anumiţi profesori ar fi pretins şi primit bani şi bunuri pentru a le oferi studenţilor chiar lucrări de licenţă deja elaborate.
Profesor condamnat
„Menţionăm că, în ceea ce priveşte cadrul didactic (Păiuşan Lucian), cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată, şi intermediar (Taha Abed El Kader), cercetat sub aspectul complicităţii la săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată şi a complicităţii la săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, procurorii au încheiat cu aceştia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, admise de către Tribunalul Arad, care, prin sentinţă, i-a condamnat pe fiecare la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, precizau procurorii în urmă cu un an.
Au recunoscut
Ancheta a vizat zeci de studenţi care ar fi dat mită profesorilor, iar peste 20 au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Ei au primit în general condamnări cu suspendare.
În dosarele soluţionate anterior, Tribunalul Arad a decis ca notele studenţilor care au plătit pentru a fi trecuţi să fie şterse din toate registrele şi cataloagele.
Trimite articolul
Xsi uite asa s-a umplut tara si strainatatea de “intelectuali ,doctori ,ce mai …. ajungi pe mana lor si rezultatele le vedem….iar dragul nostru pesedeu la mai si dubla sau tripla lefurile ,ca deh,”sa nu plece din tara” …pai sa plece,astfel de “intelectuali” tot invartindu-se si sa mai revina cand i-oi chema eu !! mare ,foarte prostie cu maritul exagerat de lefuri la medici !!! Ca “plicul” tot asa ti-l iau,tie ,ca pacient, chiar si sa fii pe moarte ..”.mar doctori,” mari” caractere…Ca daca nu le dai plicul,NU TE BAGA IN SEAMA ,..sau TE LASA CU PROBLEMA NEREZOLVATA …Romania “normala” ce sa vezi !
Da, da plicul rezolva foarte multe…. cunosc o persoana care a avut 8 clase. Dupa cativa ani de Italia a venit in tara draga de ea si a facultatea in Arad uite asa fara Bac… Sunt plecata de 25 de ani din Romania si tin legatura cu prieteni, neamuri etc. Foarte multi romani au studii“ superioare“…
facultatea V.G din Arad promoveaza pe toata lumea care plateste,nu conteaza ca nu stiu nimic numai sa te inscrii si sa platesti La farmacie au intrat elevi care in liceu erau de 5 la chimie,nu stiau sa rezolve o problema simpla cu concentratia solutiilor nici formule chimice nu stiau dar cum au absolvit o facultate la care iti trebuie multa chimie? La Stiintele educatiei elevi care nu aveau la matematica si stiinte mai mult de 6 in gimnaziu,oare ce invatatori vor fi? le va fi greu sa rezolve probleme de clasa a IVa
Sa nu uităm că persoane implicate în diplome false au fost :
Takai Attila- Laborant la secția de laboratoare medicina generală din cadrul UVVG. Acesta redacta inclusiv lucrările de licență pentru studenții străini, lucrări care ajungeau la persoane precum:
Prof. Doc. Mini
Prof. Doc. Frandeș
Prof. Doc. Pușchiță.
O dată ajunse lucrările la ei, ajungea și suma de bani în valoare de 400€ la ei pentru fiecare lucrare de licență fiindca studentul predă lucrarea dar nu susținea examenul, iar la intelectualul de laborant rămânea cate 100€ pentru redactarea lucrării, bani cu care rămânea în Arad și baia toată noaptea. Spre exemplu în urma cu câțiva ani, acest intelectual de Takai Attila a fost si batut de un student noaptea la ora 2 în fața la restaurantul de lângă campusul UVVG. Acel student ia dat inclusiv cu spray la crimogen în ochi fiindcă a luat bani de la el, dar nu a rezolvat priblema examenelor si a absențelor.
Trebuia inchis de mult cotetul asta nedidactic zis si scoala. O crima sa scoti asemena doctori pe bani cum fac goldisul de la infiintare. Dar asta-i tara si aici am ajuns.
Fraiman si sotii vasca cum de au scapat ?
Da chiar asa.
Soti Vasca nu sunt luati in vizor?