Povestea nudurilor realizate de către un coleg, cu ajutorul Inteligenței Artificiale folosind pozele de Instagram ale unor eleve din cadrul Colegiului Național „Moise Nicoară”, prinde contur. Pe lângă cele relatate recent de
www.aradon.ro/ Jurnal arădean, au ieșit la iveală mai multe detalii care au condus, până la urmă, la aflarea întregii întâmplări ce s-a petrecut, de fapt și inițial, la începutul anului 2024. La momentul respectiv, însă, informațiile nu au ajus la conducerea școlii, pentru că, în primă instanță, ar fi fost vizată de elevul cu pricina, o singură colegă de-a sa de clasă.
Lucrurile au escaladat în momemtul în care elevul ar fi scris numărul de telefon al fetei în toaleta băieților, cu recomandarea de a suna la acel număr pentru chestiuni „picante”. Fata a început să fie sunată de persoane din afara liceului, cu tot felul de propuneri, moment în care aceasta s-a speriat. Cunoscând „autorul”, l-a rugat să șteargă pozele, iar acesta i-a trimis, drept confirmare, o filmare în care mai apar și pozele altor colege 10 colege, din trei clase diferite. Această filmare este, de altfel, și singura dovadă, având în vedere că băiatul distribuise „nudurile” pe Instagram și Whatsapp cu deschidere unică.
La momentul producerii faptelor, toți cei implicați erau elevi în clasa a X-a la Colegiul Național „Moise Nicoară.”
Ce spune conducerea Colegiului
Prof. Diana Achim, directorul Colegiului Național „Moise Nicoară”, a vorbit deschis despre cele întâmplate:
„Un elev de clasa a XI-a a prelucrat o serie de fotografii preluate de pe Instagram cu ajutorul unui program Undress Up care prelucrează aceste fotografii și le creează nuduri, și aceste fotografii au ajuns la cunoștința fetelor, care au fost avertizate de una dintre colege. În acest moment am demarat procedura conform ordinului 6235 din 2023 privind managementul situațiilor de violență. Elevul care a comis fapta își dă seama că e vorba despre cyber bullying, pentru că așa a fost perceput ca efect de fetele care sunt implicate în această situație. Noi nu am știut acest lucru, ne-am și mirat că e vorba despre un eveniment care s-a petrecut la începutul anului 2024, dar un eveniment recent a descoperit această situație. Totul a plecat de la faptul că a scris numărul de telefon al uneia dintre fete în toaleta băieților, iar ulterior fata a fost contactată de persoane din afara școlii cu diverse propuneri și astfel i s-a instaurat starea de frică și anxietate. Și am luat imediat măsuri, am demarat această procedură care presupune obligația noastră de a anunța și Poliţia, și Protecția Copilului și de a cerceta în ce măsură această faptă se înscrie în dimensiunea penală. Programul de prelucrare a imaginilor a folosit Inteligența Artificială și profit de ocazie, având în vedere că sunt educator, să spun că sigur, tehnologia are avantaje și vine cu foarte multe lucuri bune, dar ea este neutră și, în funcție de modul în care o folosim, ne ajută sau nu.”
Întâlniri cu părinții și sprijin psihologic
La școală au fost chemați și părinții, atât părinții fetelor, cât și cei ai elevului care a comis fapta: „Am avut o întâlnire în care au fost prezenți atât părinți ai fetelor, cât și părinții elevului, iar reacția, sigur, este de revoltă. Școala are rolul de a pune la aceeași masă părinții, de a colabora cu ei și le vom oferi posibilitatea de a discuta în prezența unui mediator. Ce vor decide mai departe adulții, îi privește. În ceea ce ne privește, vom continua conform regulamentului de ordine internă: elevul riscă niște sancțiuuni extrem de serioase, evident, de scăderea notei la purtare până la limita promovabilității, care este de minimum 6, și dacă se dovedește că este vorba despre o infracțiune cu serioase consecințe, și asta o va stabili ancheta demarată de poliție, probabil că sancțiunea poate ajunge până la exmatriculare”, a mai spus directoarea Colegiului.
Ce spune Inspectoratul Școlar
Marius Gondor, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, a făcut următoarele precizări: „Vreau să vă spun cât este de regretabilă fapta ce s-a întâmplat la Colegiul Național <<Moise Nicoară>> și este o dovadă în plus de cât de periculoasă este această navigare pe internet care se face, iată, fără discernământ. Nu cred că mai trebuia să existe încă o dovadă, nu în școlile din județul Arad, și eu nu cred că numai în școlile din județul Arad. Au existat o mulțime de acțiuni de descurajare și prevenție a acestui pericol al internetului, al Inteligenței Artificiale care are această fațetă urâtă. Noi vom continua să facem această prevenție și sper ca, până la urmă, să nu mai existe astfel de fapte.”
Ce spun specialiștii
Mihai Pașca, secretar de stat în Ministerul Justiției, care a avut de-a lungul timpului mai multe inițiative legislative privind protecția victimelor, unele din aceste iniţiative adoptate, ne-a declarat, pe marginea speței în cauză: „Legislația în vigoare conține instrumentele care pot să fie aplicate pentru prevenirea săvârșirii unor astfel de fapte, respectiv pentru protejarea eventualelor victime. Și mă gândesc aici, în primul rând, la Legea Ordinului de Protecție care, în forma sa recent extinsă, este un instrument aplicabil inclusiv în situațiile de hărțuire săvârșită în mediul online, bineînțeles după o evaluare pe care o realizează organele de poliție în momentul în care sunt sesizate de către victimă. Dacă vorbim despre daune materiale sau morale, pentru recuperarea lor este deschisă calea unei acțiuni civile în justiție, iar dacă faptele întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni – spre exemplu, de hărțuire – organele de cercetare penală – polițiștii, procurorii – vor stabili în faza de urmărire penală, iar odată cu sesizarea ei, instanța va judeca și va aplica sancțiunile care se impun.”
Faptă neîncadrabilă
După cum spunea, și Inspectoratul de Poliție Județean Arad, prin Biroul Siguranță Școlară, a fost sesizat și a demarat o anchetă. Însă, deocamdată, nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la faptă și la încadrarea ei.