Guvernul a aprobat, marţi, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative.
Lista actualizată de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 mai 2024.
„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent şi alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicaţii decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008″, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis presei.
Cui sunt destinate?
Programul naţional de oncologie se completează cu şase noi molecule de ultimă generaţie (Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI şi Mosunetuzumabum DCI).
Între beneficiarii noilor medicamente sunt şi pacienţi cu hepatite, afecţiuni neurologice, endocrine şi metabolice.
Medicamentele inovative sunt destinate pacienţilor cu: hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D, ciroză hepatică, boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice, colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă, boli endocrine şi metabolice, boala cronică de rinichi – faza predializă, boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare), boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondiloartrită axială şi psoriazis cronic sever.
„Accesul pacienţilor la medicamente inovative care salvează vieţi este o preocupare constantă a Ministerului Sănătăţii în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilităţii faţă de pacienţi. Buna colaborare cu CNAS şi organizaţiile de pacienţi fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanţelor. Pacienţii cu boli oncologice, neurologice şi hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienţii români”, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
Xpoate ca considera sefii din MS ca diabetul nu e boala
De ce vitaminele si medicamentele NATURISTE nu sunt compensate? Sunt bolnavi cronici ( cancer ciroza TBC diabet etc ) care ar putea fi ajutati cu medicamentele naturiste si cu vitamine dar astea nu se dau compensate Are bolnavul bani bine daca nu . la revedere!
-
Pentru că produsele naturiste și vitaminele nu sunt medicamente, ci suplimente. Vezi legea 56 din 2001.
-
sa modifice legea ca nu e greu
-
Legea se modifică în baza unor cercetări farmacologice, nu a părerilor celor neavizați. Nu orice produs utilizat ca adjuvant în anumite afecțiuni este automat un medicament. Așa cum nici orice produs comercializat în farmacii nu este automat un medicament. Când nu cunoști diferența dintre cele două, nu poți înțelege de ce legea nu se modifică după placul unora.
-
-
Niște mincinoși și escroci,în frunte cu covrigarul șef.