ARAD. Codul Muncii s-a modificat la sfârșitul lui 2020, iar modificările sunt extrem de importante întrucât vizează suspendarea contractelor de muncă,
„Conform noilor reglementări, contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului și în situația suspendării temporare a activității și / sau a reducerii acesteia, ca urmare a decretării stării de asediu sau a stării de urgență”, explică Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad. Mai departe, Isac spune că potrivit noilor norme: „Salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pe toată durata menținerii stării de asediu sau stării de urgență, după caz”. Această indemnizație poate fi suplimentată de către angajator, dar nu este obligatoriu.
Alte reglementări speciale arată că în cazul în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin unul cu normă întreagă este activ, acesta nu va beneficia de indemnizație.
Termene de respectat
„Atragem atenția angajatorilor, că începând cu data intrării în vigoare a acestor reglementări, desființarea locurilor de muncă ocupate de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate ca urmare a decretării stării de asediu, a stării de urgență sau pentru motive de ordin economic, tehnologic, structural sau similare este interzisă pe o perioadă cel puțin egală cu perioada suspendării pentru care au beneficiat de plata indemnizațiilor. Nerespectarea dispozițiilor expuse mai sus se sancționează cu returnarea sumelor primite cu titlu de indemnizație”, mai spune Ecaterina Isac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!