Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad a câștigat finanțare în valoare de peste 2 milioane lei, pentru două proiecte de cercetare biomedicală în competiția “Proiecte de cercetare exploratorie” finanțate de Ministerului Educației Naționale, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Cele două proiecte câștigătoare sunt: “Nanosisteme de livrare a flavonoidelor cu ajutorul unor transportori supramoleculari care țintesc fibroza în complicațiile diabetului zaharat”, director proiect Prof.dr. Anca Hermenean și “Patologii cerebrovasculare legate de îmbătrânire și potențialul terapeutic al celulelor endoteliale precursoare”, director proiect Prof.dr. Istvan Krizbai.
Primul proiect vizează obținerea de noi produse farmaceutice pe bază de compuși naturali, concepute pentru a trata fibroza în complicațiile diabetului zaharat, la nivel ocular, renal, cardiac și hepatic. Cercetările planificate pe parcursul a trei ani abordează întrebări cheie legate de identificarea unor noi ținte moleculare și a potențialelor terapii farmacologice pentru atenuarea fibrozei în diabetul cronic.
Cel de-al doilea proiect abordează cercetări de vârf în domeniul neurobiologiei, legate de evaluarea integrității vascularizației cerebrale în îmbătrânire și creșterea capacității de a induce regenerarea celulelor care căptușesc vasele cerebrale (celulele endoteliale), care în prezent se știe că au o capacitate redusă de reînnoire la persoanele vârstnice. Astfel, pe o perioadă de 3 ani de cercetări, se urmărește obținerea de rezultate care să furnizeze ținte noi pentru tratamente care au scopul de a îmbunătăți funcțiile neurovasculare în îmbătrânire și de a ameliora deteriorarea funcțiilor cerebrale strâns legate de sănătatea microvascularizației cerebrale.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat în legatură că aceste proiecte: “Ne bucurăm că activitatea de cercetare biomedicală din Institutul de Știinte ale Vieții “Aurel Ardelean” al Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad este apreciată și finanțată într-o competiție care a reunit cercetători de renume din universități și institute de cercetări publice și private de la nivel național, cele două proiecte obținând peste 96 de puncte în urma evaluării științifice, situându-se în prima jumătate a listei proiectelor finanțate. Voi urmări cu interes activitatea de cercetare derulată și am încredere ca rezultatele obținute vor oferi soluții la o parte din problemele cu care se confruntă patologiile abordate. Le urez succes colegilor și echipelor de cercetare!”.
Trimite articolul
XBravo lor! Dacă EȘTI INTERESAT, CAUȚI SOLUȚII, CERCETEZI.
Oare Primăria Arad are angajați care au atribuții de serviciu în domeniul atragerii de fonduri comunitare? Dacă are, dacă există un asemenea serviciu, își dă cineva interesul să elaboreze proiecte menite să aducă banii necesari pentru refacerea fațadelor imobilelor degradate? Măcar pentru câteva străzi. Sau pentru alte necesități ale orașului. Că banii din buget nu sunt urmăriți de mai nimeni și se pierd, se scurg, se duc, nu știe nimeni unde. Dar treaba, se vede din avion, rămâne nefăcută. Unde sunt gospodarii orașului?
-
Gospodarii orasului au decedat de mult.
Acum serios fără bășcălie se zice că atât diabetul de tip 1 și 2 cât și îmbătrânirea poate fi încetinită (nu stopată). prin post negru. Logic că nu vă recomand acum să faceți ca și călugării ăia tibetani să nu mâncați nimic 3 luni dar dacă faceți asta 48 de ore cel mult pe săptămână corpul și organele reîntineresc simțitor!
Felicitări și mult succes în continuare!
Daca UE ar fi dat banutii astia sigur Centrul de Cercetari si Proiectari pentru Vagoane nu ar fi sucombat dar se vede ca Germanika si Olandika si Suedika au fost interesate sa rada tot. Americanilor trebuie sa le explici de 7 ori sa priceapa cu engleza noastra si romana lor asadar toata prada de fier vechi si materiale a ajuns in gura Haitei.
Intre timp 50 de kilometri mai la sud: Mediul universitar din Timișoara, aproape de demararea construcției la trei noi cămine, dintre care unul va fi cel mai mare din Romania, cu peste 900 de locuri,
Compania germana Kromberg & Schubert, cu fabrici în Arad, Sibiu și Timiș, și-a mutat sediul central în clădirea de birouri în Vox Technology Park din Timișoara
Prima stație Tesla Supercharger din România va fi deschisă la Timișoara,
Noua fabrica de biciclete de la Timişoara, investitie de peste 30 de milioane de euro, care va produce 1,5 milioane de vehicule pe an pentru Decathlon FOTO,
Cel puţin 170.000 metri pătraţi de birouri vor fi livraţi până la sfârşitul lui 2022 în marile oraşe din afara Bucureştiului. ”Vom vedea şi în perioada următoare tranzacţii record pe aceste pieţe” cele mai importante livrări de clădiri noi fiind anunţate în Timişoara (peste 65.000 metri pătraţi) şi Iaşi (aproape 50.000 metri pătraţi),
Se extinde proiectul ISHO din Timişoara, cu două blocuri turn şi o sală de expoziţii, Cum va arăta noul complex? Va avea atât un bloc de patru etaje, dar şi două turnuri, unul cu 29 de etaje, cel mai mare din Romania De asemenea, există şi un spaţiu expoziţional,
CTP investeşte 50 milioane EURO în extinderea parcurilor logistice din jurul Timişoarei,
Si pot continua la nesfarsit cu stirile care apar de la ora la ora… No comment!