ARAD. „E un <never ending story> Cetatea Aradului.” Aceasta e prima propoziţie rostită de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, pe tema Cetăţii, în cadrul conferinţei de presă susţinute vineri, 21 ianuarie, la Arad. Precedată de vizitarea Cetăţii, conferinţa a avut loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, la prezidiu fiind prezenţi, pe lângă ministrul Dîncu, şi fostul ministru al Apărării, deputatul Mihai Fifor, primarul Aradului, Călin Bibarţ, şi fostul primar, europarlamentarul Gheorghe Falcă, prefectul Toth Csaba şi viceprimarul Lazăr Faur.
„O poveste fără sfârşit”. Toată lumea ştie că aceasta e trista poveste a Cetăţii Aradului. Tocmai de aceea nici nu ne-am mai mirat de promisiunile care au curs şi de această dată pe subiect, scriind încă un episod al telenovelei.
„Am găsit soluţiile cele mai bune”
„Am venit împreună cu conducerea Armatei, cu domnul general Petrescu (gen. Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării – n.r.) şi cu alţi conducători ai Armatei din structura centrală tocmai pentru ca să putem să decidem ceva împreună cu autorităţile din Arad pentru un viitor dezirabil pentru Cetate. Cred că am găsit soluţiile cele mai bune în acet moment, trebuie să le transformăm repede în formalizare legislativă şi sper ca autorităţile locale să se poată apuca cât mai repede de restaurare, pentru a valorifica acest monument al Transilvaniei şi al Banatului. Cred că am găsit înţelegere şi la conducătorii Armatei şi din partea Ministerului există deschidere pentru a găsi cât mai repede o soluţie pentru a prelungi această perioadă şi, finalmente, după ce vom face o strategie, Cetatea să revină întrutotul municipalităţii” – a subliniat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
Ulterior a detaliat:
„Există o încurcătură legislativă, ca să zic aşa, în momentul acesta – noroc că este fără termen de prescripţie – avem o hotărâre de guvern prin care Cetatea este dată în administrare Primăriei. Însă nu s-a putut înregistra cadastral şi din cauza asta nu poţi să faci nici lucrări, nu poţi să intri la finanţare, mai ales la finanţare de fonduri europene. Va mai trebui să dăm noi o decizie, din partea Ministerului Apărării Naţionale, pe care o dăm imediat. Eventual, dacă va trebui o nouă hotărâre de guvern sau un memorandum în guvern, îl vom face şi acesta foarte repede, cu celeritate, şi Primăria se va putea apuca de lucru. În acelaşi timp, noi începem să pregătim o relocare pe care nu o vom putea face imediat, dar cu sprijinul Primăriei pentru o parte din construcţie, vom construi în altă parte, pentru ca pe termen lung să ne mutăm cu totul de acolo, să lăsăm cu totul Cetatea pentru că este un spaţiu impropriu care nu mai corespunde exigenţelor de astăzi ale unui batalion funcţional” – a spus ministrul Vasile Dîncu.
„Cetatea-bijuterie”
Într-o intervenţie foarte scurtă, fostul ministru al Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi-a exprimat bucuria că vizita lui Vasile Dîncu la Arad „a început în Cetate şi aţi putut să vedeţi un obiectiv spectaculos pentru patrimoniul cultural naţional. (…) Vă aşteptăm oricând cu drag aici, pe malul Mureşului, să căutăm împreună soluţii pentru ca arădenii să poată într-adevăr să se bucure de această bijuterie a patrimoniului cultural naţional.”
Un nou… „punct de plecare”
În intervenţia sa, Gheorghe Falcă a punctat:
„Putem spune că am avut o discuţie bună în Cetate, cu privire la interesul municipalităţii de a interveni în zona patrimonială. S-au constatat lucruri pe care noi le ştim: degradări masive la biserica franciscană, dar şi la Pavilionul 1 care este nefuncţional. Iar municipalitatea se pregăteşte pentru bugetul anului 2022 cu bani alocaţi pentru studii de fezabilitate privind reabilitarea Porţii 1 şi Porţii 2, a unui pavilion şi a bisericii franciscane, dar şi pentru regândirea platoului într-o zonă pietonală modernă. Am căzut de acord că vom trece la formalizarea unor acte administrative pentru ca administraţia să poată să primească fonduri europene pentru aceste obiective şi, într-un termen mediu spre lung, vom găsi şi soluţia prin care, după investiţiile masive pe care trebuie să le facă administraţia locală – noi ne bazăm în special pe fonduri europene dar, poate mai târziu, şi pe fonduri guvernamentale – să găsim soluţia oportună şi pentru armată. De aceea, cred că discuţia de astăzi a fost un punct de plecare. Urez succes domnului primar pentru a atinge acest obiectiv, îi mulţumesc domnului ministru Vasile Dîncu pentru modul în care a coordonat această activitate şi îi mulţumim şi armatei pentru înţelegere.”
„Rezultatele, în câteva luni”
Primarul Călin Bibarţ a mai precizat:
„Am convenit să vedem, de la ADR Vest, exact ce drept real recunosc pentru ca noi să putem accesa fonduri europene, cum trebuie să sune partea de CF. Şi avem promisiunea Ministerului că, funcţie de aceste solicitări legale, aşa vom face documentele. În paralel, am bugetat în noul proiect de buget, să dăm drumul la studii de fezabilitate, la toate documentaţiile, să putem depune la ADR Vest împreună cu documentul de drept real de proprietate… Şi în paralel, vechea discuţie de la Gai, unde cele trei părţi – Primărie, Ministerul Apărării şi Guvern – să încerce să facă acolo o mică unitate militară unde se va reloca. Şi astfel să lucrăm pe două fronturi: în prima fază, în Cetate, cu fondurile europene şi cu ajutorul Primăriei şi va fi prezentă şi Armata acolo; şi apoi, treptat, se face şi Gaiul şi se face relocarea în Gai şi rămânem cu toată Cetatea în proprietate deplină şi continuăm lucrările acolo. (…) Sunt convins că împreună – Ministerul Apărării, Guvern şi Primărie – vom reuşi, în sfârşit, să avem o Cetate frumoasă, Armata în Arad cu o unitate militară corespunzătoare şi să fie toată lumea mulţumită. Sunt convins că în ultimele săptămâni am făcut progrese mari şi în viitoarele câteva luni se vor vedea rezultatele” – a conchis, optimist, edilul Aradului.
Cu şi fără zâmbet, despre prelungirile sine die
Aşa cum o face aproape cu orice ocazie – indiferent de caracterul mai mult sau mai puţin oficial al evenimentului, indiferent de importanţa temelor abordate – primarul Călin Bibarţ a ţinut şi de această dată să destindă un pic atmosfera:
„Ca să zâmbim puţin… noi, cei mai vechi în administraţie, spunem că am început discuţiile pe tema Cetăţii cu cel care răspundea de patrimoniul Armatei, cu gradul de locotenent colonel; şi tocmai s-a pensionat, cu gradul de general cu trei stele. Acum e un domn colonel, sperăm din tot sufletul să finalizăm şi domnia sa să primească atunci încă un grad.”
Preluând ideea primarului(nu şi tonul glumeţ), ministrul Vasile Dîncu s-a referit la piedicile legislative care au ţinut în loc demersurile privind eliberarea Cetăţii de armată şi edificarea unei noi construcţii pentru unitatea militară, precizând:
„Sper că acum se va întâmpla foarte repede lucrul acesta pentru că miniştrii au mandate foarte scurte şi mă aştept ca în mandatul meu măcar să văd că începe această lucrare. Ar fi un lucru senzaţional.”
Trimite articolul
XNu inteleg de ce 2-300 de soldati sau câți sunt trebuie sa ocupe 90 de hectare de cetate.
Falcă a întârziat intenționat preluarea Cetății prin semnarea acelui memorand in 2010 deci de 12 ani sa angajat sa investească peste 10 mil de euro in Unitatea din Gai, nu a demarat nici o investiție acolo pt ca primaria nu a avut acei bani atunci de ce sa angajat la ceva ce nu poți realiza, Simplu publicitate electorală si întreținerea unei probleme pt a avea pe cine da vina.
Si Dancu a adus in discuție acel document care mai mult a incurcat si normal armata are la mana hartia si vrea o unitate nouă ca vezi doamne Unitatea de la Lipova e departe.
Falca declara ca vrea sa mute soldații de acolo într-un termen mediu spre lung Bibart si Dancu cat mai repede se vede cu adevarat cat de mult și-a dorit Falca Cetatea adica deloc, tot el a declarat la un moment dat ca va costa enorm pazirea Cetății dar ce e de pazit acolo? Traverseaza hoții Mureșul inot sa fure ce?
Omu vedea deja angajări la Dey Security ca nu au oameni destui sa pazeasca cetatea,luați exemplul de la Alba Iulia cum se gestioneaza o cetate.
Nu se vrea turism in Arad nu se vrea dezvoltare.
-
Falca s-a dovedit a fi o tumoare maligna pe administratia urbei;el si ”partidul”portocaliu au fost pur si simplu FRANE pentru urbea noastra. N-au lasat in urma lor nimic remarcabil! Din pacate complici le-au fost ”alegatorii”aradeni..
S-o vedem si p’asta
O confirmare a stadiului de comună al Aradului…. turism, dezvoltare socio-economica…. totul! ajunge mai târziu… cu 10-15 ani! După Timișoara, Oradea, Deva…..Hunedoara….Alba Iulia…..! Multumim faraoane! Și ție….omul pădurii!