ARAD. Strada Diogene, din cartierul Subcetate, aflată pe un teren privat, revine în centrul atenţiei prin neobişnuitele acţiuni ale proprietarului. În trecut, el a încercat să-i taxeze pe locuitori pentru a avea acces pe stradă spre propriile locuinţe şi a refuzat un schimb de terenuri cu Primăria, pentru ca Diogene să ajungă în patrimoniul municipalităţii. Acum, anunţă că va concesiona utilităţile aflate pe suprafaţa pe care o deţine.
Un milion de euro
Firma Amirani Design, care deţine terenul pe care se află strada Diogene, a instalat în fostul cartier Casarom un panou pe care anunţă “Ofertă publică pentru concesionarea infrastructurii reţelelor de utilităţi”. Sunt publicate şi preţurile pentru cei interesaţi, după cum urmează: reţea de distribuţie gaz natural – 1.200.000 lei plus TVA; reţea de distribuţie energie electrică – 1.000.000 lei plus TVA; reţea de apă şi canalizare – 1.000.000 lei plus TVA; reţea de telecomunicaţii – 1.000.000 lei plus TVA. Dacă adunăm sumele şi adăugăm TVA, rezultă aproximativ un milion de euro, adică tot atât cât suma la care şi-a evaluat suprafaţa de 7.357 metri pătraţi când Primăria i-a propus un schimb de terenuri.
Ce spun locuitorii
Pe strada Diogene sunt în jur de 150 de proprietari de case sau apartamente în blocuri, ceea ce înseamnă tot atâtea familii cu un număr de circa 400 de persoane. Locuitorii sunt îngrijoraţi cu privire la noul demers al proprietarului terenului pe care se află strada, după ce anterior au mai fost ameninţaţi cu taxe.
“Orice firmă ar putea lua în concesiune utilităţile la care suntem branşaţi şi astfel să impună taxe noi către furnizorii noştri de electricitate, apă, gaz sau cablu tv şi telefonie. Teoretic, dacă nu s-ar înţelege cu furnizorii, concesionarul care va administra branşamentele noastre, pentru că se află pe terenul său, va putea rupe contractul cu furnizorii, iar noi ne vom întoarce în evul mediu fără utilităţi”, consideră un locuitor.
“Poate e un demers prin care proprietarul Paul Tătar vrea să arate instanţei că valoarea terenului său este mai mare de 100.000 de euro, cât a considerat Primăria, atunci când va ataca procedura de expropriere. Cert este că noi, locuitorii, suntem supuşi unui stres permanent de ani de zile din cauză că strada noastră nu a fost preluată de Primărie când trebuia şi a ajuns să fie vândută la licitaţie unei persoane care acum face ce vrea”, a spus un alt locuitor.
Va fi expropriere
Reprezentanţii Primăriei Arad ne-au declarat că se fac în continuare paşi spre expropriere.
“Noi i-am oferit proprietarului variante de terenuri pentru un schimb, dar am fost refuzaţi, astfel că suntem nevoiţi să apelăm la expropriere. Vom face asta mai ales pentru că avem în plan lucrări de reamenajare în zona străzii Diogene, care include refacerea reţelelor de utilităţi, a drumului, trotuarelor… Pentru a se putea face exproprierea, este nevoie de realizarea unui studiu de fezabilitate, care va fi finalizat în această toamnă. Urmează o evaluare făcută de un evaluator autorizat şi exproprierea efectivă”, ne-a declarat viceprimarul Lazăr Faur.
Neînţelegeri
În primăvară, Primăria Arad ne transmitea că terenul străzii a fost evaluat la 110.400 euro, dar proprietarul cerea de zece ori mai mult.
“Problema străzii Diogene din Subcetate este una veche și complicată. De-a lungul timpului, Primăria municipiului Arad a căutat soluții de rezolvare a acesteia. Concluzia municipalității este că singura rezolvare a acestei probleme este exproprierea. Procedura a fost demarată și estimăm că o vom aplica în luna septembrie a acestui an. Anterior acestui demers, s-a încercat și varianta negocierii în scopul efectuării unui schimb de terenuri. În consecință, au avut loc mai multe întrevederi cu proprietarul terenului, care a prezentat municipalității un raport de evaluare din care rezulta că valoarea terenului este 1.066.400 euro. În urma verificării acestui raport, conform procedurii legale la care municipalitatea este obligată, a rezultat o diferență de preț foarte mare. Verficatorul a evaluat terenul respectiv la 110.400 euro. În aceste condiții, schimbul nu a putut fi acceptat, rămânând varianta exproprierii”, ne transmitea Primăria în luna aprilie.
Terenuri refuzate
Managerul firmei Amirani Design, Paul Tătar, nu a putut fi contactat pentru a oferi informaţii suplimentare despre concesionarea utilităţilor. În luna aprilie, el ne spunea că negocierile privind un schimb de terenuri cu Primăria „au eşuat lamentabil” pentru că i-au fost oferite variante de neacceptat.
„Mi-a oferit două terenuri pe care nu le-aş putea accepta nici dacă le-aş primi gratuit. Un teren este în Aradul Nou, fără acces la drum şi fără utilităţi, fiind situat pe marginea Canalului Ţiganca. Al doilea teren este în Gai, între zona industrială şi zona rezidenţială, dar este foarte îngust, în formă de triunghi. Este un teren neutilizabil, trei sfert din el este ascuţit, vârful triunghiului, cu lăţime de doar zece metri, nu poţi construi ceva acolo”, spunea Paul Tătar.
El mai afirmase că a cumpărat terenul pe care se află drumul după ce Casarom a dat faliment.
“Anunţul de vânzare era de un an şi eu am participat abia la a treia licitaţie. Intenţia mea ca dezvoltator imobiliar era să ridic o clădire de birouri pe o treime din suprafaţa terenului, dar Primăria nu mi-a permis”, declarase Paul Tătar.
Încercări de taxare
În primăvara acestui an, locuitorii au fost somaţi de către proprietarul terenului pe care se află strada să plătească pentru a mai putea trece pe acolo. Oamenii au primit „oferte” de înscriere a dreptului de servitute în CF contra unor sume pe care ei le-au considerat exagerate. De exemplu, o familie ar fi avut de plătit 13.600 de euro proprietarului drumului pentru a avea drept permanent de a tranzita strada.
De asemenea, în 2020, locuitorii erau şocaţi să afle că ar putea plăti taxe de acces pentru a ajunge la casele lor. Proprietarul instalase atunci un panou cu următorul text:
“Proprietate privată. Teren în curs de grăniţuire. Locatarii riverani interesaţi de abonamente de acces pot transmite solicitări la adresa de e-mail: acces.subcetate@gmail.com, menţionând tipul de locuinţă folosit (casă sau apartament), numărul de persoane şi numărul de autovehicule. Tarife standard: casă cu teren – 450 euro/lună, apartament 3 camere – 180 euro/lună, apartament 2 camere – 120 euro/lună. Tariful standard include accesul pentru 3 persoane şi un autovehicul”.
În 2021, proprietarul a pus un nou panou care a stârnit alte nelinişti. Pe acesta era scris:
“Administraţia Teritoriului Ninja. Acces Subcetate. Caution: May be Ninjas in Area (Atenție: ar putea fi ninja în zonă – n.r.)”.
Pe panou era desenat şi un luptător ninja cu sabia în mână.
Vânzarea străzii
Vă amintim că în procedura insolvenţei Casarom, cu ani în urmă, s-au vândut toate parcelele pe care le mai deţinea compania, inclusiv străzi, ele figurând în cartea funciară drept terenuri pentru construcţii. În acest fel, cei 7.357 metri pătraţi ai străzii Diogene au devenit proprietatea privată. Locuitorii zonei au tot cerut municipalităţii să preia strada prin expropriere şi au acuzat de-a lungul anilor că administraţia locală a asistat pasiv la vânzarea infrastructurii aprobată prin PUZ odată cu dezvoltarea zonei de locuinţe.
Citește și:
Primăria Arad: Terenul străzii Diogene, supraevaluat la peste un milion de euro
Un nou scandal în Subcetate: Locuitorilor li se cer mii de euro pentru a tranzita strada Diogene
Trimite articolul
XDoar in Romania se poate ca un nesimtit sa faca legile pe o strada si mafia din primarie sa ii faca placerile !! Ma intreb citi mafioti sau imbogatit de acolo prin semnaturi ??
-
Pot prelua eu infrastructura rețelelor de utilitate publica din condominiu privat contra sumei de 2 lei. Conform acelui panou, proprietarul poate fi acționat în instanta pentru întreruperea furnizării serviciilor de utilitate publică. Astfel ca reteaua de energie electrică, gaze naturale si alte servicii nu sunt ale lui personal, dat fiind faptul ca toate contractele se afla pe numele propruetarilor de locuință.
Când te-ai născut în gunoi devii gunoi.
Cred ca tipul e, de fapt, un troll desavarsit.
Cred ca se impune o cercetare a felului in care au fost eliberate autorizatiile de constructie pe terenul unei persoane fizice.Care e institutia care le-a eliberat,ea trebuie sa rezolve problema cu cetatenii.
Falca in puscarie!
Am mai spus-o. S-a intalnit hotul cu hotul. Nici proprietar nici primaria (prin evaluator) nu sunt corecti. Pentru corectitudine, pretul corect ar trebui raportat la piata imobiloara locala din zona respectiva. Vedeti cu cat se cumpara casele si terenurile in aradul nou. Un pret corect ar fi undeva la 30 eur / mp. Prin urmare proprietarul ar trebui sa fie despagubit cu 200-250K euro, nici decum 100 de mii cum vrea primaria si nici 1 milion cum viseaza proprietarul dupa ce fumeaza un joint.
Falcă este în spatele afacerii. Acel imbecil este doar la înaintare, marioneta falkosului!!
-
Mai ,prostule terenurile de la Casarom au fost vândute de fostul primat Popa ,PSD
Este evident că aici trebuie controale detaliate ale ”organelor” 🙂 Faptul că terenul pe post de stradă cu utilități a ajuns să se vândă la licitație…. aici e cheia, totul pleacă de la dezvoltator, autorizații de construcție etc. Eu personal nu voi autoriza, evident că prin vor la urne la alegeri, ca primăria să cheltuie banii contribuabililor pe astfel de șmecherii.
totul pleacă de la autorizații…… vedeți cine le dă și cum, și cum a verificat….. organele să caute 🙂
Studiu de fezabilitate = amanarea pana la calendele grecesti, pastele cailor etc. etc. Adica Primaria, care a dat Autorizatii de constructie fara a se asigura acces (direct) pe terenul cumparat, mai trage mata de coada, stiindu-se cu musca pe caciula si cu peschesul in buzunar (daca nu cumva l-a tocat demult.)
E terenul omului, care e problema?
-
Ai auzit de drept de servitute? Trăind in Romania cu mafia falconeti și dreptul devine interpretabile
Nici eu nu las vinde pentru 100000 de mii aia e sigur la ce preturi sunt mai bine as lua o taxa lunara de 200 -300 de lei / familie si as mai si intretine strada cu paznic noaptea sa fir toti multumiti 300 de li x150 de familii in 10 ani as castiaga de 10 x mai mult .
Ce priveste primaria oricum sunt niste incompetenti si o gramada de nepotism in sistem numai asa sa putut vinde terenu .
Vina principală pt situația str. Diogene, este a primariei!
In țările cu apa caldă când o zona nouă sr parceleaza pt. construcția de locuințe, primăriile construiesc infrastructura: șosea, electricitate, gaze, si apă-canal!
Arătați-mi unde in România se întâmplă așa, și dacă nu, puteți compara diferența uriașă care este intre România si țările pe care le vrem ca exemplu.
-
poate ca inaintea primariei (incompetenta dusa la extrem…), vina e a propriatarilor din zona care cumpara ceva ce nu e in regula, Unde e asociatia proprietarilor constituita pentru a chema in judecata “dezvoltatorul” si primaria inca de atunci cand au semnat contractele de cumparare, adica nu stiua ce cumpara?
Romania e o tara cu FOARTE MULTE APA CALDA, cu conditia sa ti-o faci singur, dar mai ales sa nu semnezi ca primarul…in special atunci cand mai si dai bani din buzunar…-
Oamenii nu au nicio vină, au cumpărat cu bună credință, cei care au dezvoltat și au vândut acolo sunt vinovați, adică eu dacă merg la un magazin să cumpăr ceva mă aștept să fie omologat și să fie conform cu normele, așa și locuințele din zonă, cum să vinzi o locuință din care la o adică să nu poți ieși din ea în stradă pentru că e în proprietate privată și ală vrea bani să calci pe ea. Erau două variante acolo: dezvoltatorul să predea străzile și utilitățile la primărie iar dacă nu să le împartă în CPI la proprietățile din zonă, restul sunt păcăleli și prosteală, oricum, acest băiat care a cumpărat nu a făcut-o de capul lui, urmăriți ”firele”, toată miza lui (lor) este despăgubirea de la autorități, dar o justă despăgubire conform legilor.
-
Eu cred că PSD e de vină.PSD e vina tuturor relelor din țară,de ce tot dați în omul Facă care e cel mai iubit dintre pământeni.Traiasc PNL ARAD
Cum zicea Klaus, “ lucrurile bine făcute “.
Trăiască tovarăși care la omorit pe dictatorul. Acuma avem zeci de dictatori
Noi vomităm doar la auzirea numelor Falcă, Cionca, Tătar. . .