Se împlineşte un an de la alegerea dumneavoastră în funcţie. Care a fost evoluţia PNL Arad în acest interval de timp?
IOAN CRISTINA: Este un moment al bilanţului şi mă bucur că, după ani întregi de zbateri interne, am reuşit să ajungem la o stabilitate a organizaţiei, lucru pe care, de altfel, mi l-am şi propus. Consider că, în linii mari, evoluţia organizaţiei a fost una pozitivă, lucru care nu mi se datorează numai mie, ci şi echipei cu care lucrez. În acest caz, este vorba despre echipa PNL Arad, nu a unuia sau a altuia. Această echipă s-a putut forma, iată, atunci când liberalilor arădeni li s-a permis să-şi aleagă singuri liderul. Este în primul rând meritul preşedintelui Crin Antonescu, care a înţeles la modul just ce atitudine trebuie să adopte, dar este şi meritul liberalilor arădeni.
Cei care mizau înainte de alegeri pe faptul că la PNL Arad va continua starea conflictuală au toate motivele să fie dezamăgiţi. Practic, taberele din interiorul partidului au dispărut şi ne-am înhămat cu toţii la o muncă foarte grea: detronarea Puterii portocalii şi scoaterea Aradului de sub această dominaţie nocivă. Cred că, în ciuda vârstei mele tinere, am demonstrat că pot să fiu un factor de echilibru în partid.
Ce s-a petrecut, concret, la nivelul organizaţiei?
CRISTINA: În primul rând, am organizat partidul în teritoriu, pe colegii electorale, şi am dispus efectuarea unor sondaje de opinie menite să ducă la stabilirea pe criterii obiective a candidaţilor pentru viitoarele alegeri. De asemenea, în decursul ultimului an au fost organizate alegeri la organizaţiile de Femei şi Tineret, unde au fost aleşi Aniela Fâciu şi, respectiv, George Demian. Ambele organizaţii au crescut ca şi activitate în ultima perioadă. Organizaţia Municipală are, la fel, o activitate susţinută şi este bine organizată pe cartiere. În plus, acolo unde a fost cazul, au fost schimbaţi preşedinţii organizaţiilor de cartier, totul pentru ca randamentul acestora să fie maxim. Lucrurile acestea ne fac încrezători în perspectiva importantei bătălii electorale de anul viitor.
Aţi vorbit de sondaje. Ce şi cât ne puteţi spune referitor la acestea?
CRISTINA: Este vorba de două tipuri de sondaje. Unele de identificare a candidaţilor şi altele de departajare. În urma efectuării sondajelor, ne-am dat seama că stăm foarte bine în multe localităţi, unde ori candidaţii noştri, ori cei ai PSD au toate şansele să câştige alegerile. Cred că exemplele lui Florin Farcaşiu, care are 59% în sondajul de la Târnova, şi Călin Abrudan, care are 53% în sondajul efectuat la Ineu – asta ca să mă refer doar la liberali –, sunt grăitoare pentru moment, efectuarea sondajelor continuând şi în alte localităţi ale judeţului. Să nu uităm de alegerile pentru Consiliul Local Seleuş, unde PNL a obţinut peste 79%, lucru pentru care trebuie să-i mulţumim în primul rând primarului Cristian Branc. În contrapartidă, este de remarcat faptul că PD se află în sondaje cotat la mai puţin de jumătate din scorul înregistrat de unii primari democraţi aflaţi pe funcţie.
Cred că alături de PSD şi PC, partenerii noştri din USL, vom reuşi să detronăm PD şi în localităţi unde până nu demult acest lucru părea imposibil.
Totuşi, PDL are primari pe funcţie, mizează pe avantajul lucrului făcut…
CRISTINA: Celor care afirmă faptul că PD a făcut câte şi mai câte pentru judeţul Arad le reamintesc calitatea proastă a celor mai multe lucrări efectuate şi preţurile astronomice plătite pentru acestea. Dincolo de acest aspect, populaţia trebuie să ştie că licitaţiile pentru lucrări au fost câştigate mereu de aceleaşi firme, în strânsă legătură cu mai marii PD Arad. În plus, multe lucrări de infrastructură au fost făcute cu precădere acolo unde primarii sunt de la PD, tot spre acele zone mergând şi fondurile alocate administraţiilor publice locale. În acest fel, sume mari de bani au fost dirijate spre clientela politică a PD.
Pe vremea premierului Tăriceanu, când primarul Falcă a fost nemulţumit de faptul că Aradul nu a primit atâţia bani câţi visa el noaptea, a ieşit cu sicriele în faţa Palatului Administrativ. Noi nu o să venim cu sicrie, ci ne mulţumim să le batem obrazul.
Cetăţenii sunt tot mai dezamăgiţi de clasa politică, în ansamblul ei. Ce vă deosebeşte de PDL?
CRISTINA: E simplu. Este vorba de faptul că noi ne dorim să administrăm judeţul, nu să-l stăpânim. Vrem să-l conducem cu responsabilitate, din punct de vedere administrativ, nu să-l stăpânim în interes personal şi politic aşa cum fac cei aflaţi momentan la conducerea sa.
Să vorbim şi de candidaţi. De exemplu, la CJA nu se ştie încă numele candidatului USL. Conform înţelegerii, candidatura revine PNL. Deci?
CRISTINA: E o decizie prea importantă ca să ne pripim. Sigur că, în calitate de preşedinte de filială, iau în calcul o asemenea candidatură, dar avem mulţi oameni cu experienţă politico-administrativă în partid – şi aici m-aş limita să-l nominalizez pe domnul Caius Parpală, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. E o decizie care se va lua în funcţie de mai mulţi factori, de stabilirea datei alegerilor, de posibila comasare a acestora şi, cel mai important, în funcţie de candidatul PD. Se pare că domnul Ioţcu are mari dificultăţi în a fi nominalizat ca şi candidat. Dorim să alegem cea mai bună variantă, care să fie câştigătoare, aşa că ne vom orienta, la momentul oportun, şi în funcţie de profilul candidatului PD.
Se vorbeşte din nou de comasarea alegerilor, de reducerea numărului de parlamentari…
CRISTINA: În ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari, USL are o poziţie foarte clară, susţinută de proiectul de lege depus în acest sens la Parlament. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, o reducere semnificativă şi nu una de faţadă, şi cu o reducere care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în sensul în care reprezentanţii în Parlament ai cetăţenilor să aibă în spate un număr aproximativ egal, comparabil de alegători.
Reducerea numărului de parlamentari se poate realiza în baza proiectului USL, dacă tot se doreşte o reducere semnificativă, iar această lege poate fi votată în regim normal, nefiind nevoie de asumarea răspunderii guvernului.
Referitor la comasarea alegerilor, demersul coaliţiei de guvernare încalcă practic spiritul democratic, dreptul cetăţeanului de a înţelege exact pentru ce votează şi dreptul candidaţilor de a face o campanie electorală ţintită pe o anumită funcţie. De asemenea, prin comasarea alegerilor se încalcă practicile şi recomandările europene în domeniu. Poziţia USL este de respingere categorică a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.
În final, ce aşteptări aveţi de la 2012?
CRISTINA: În primul rând, îmi doresc ca prin câştigarea alegerilor de către USL să readucem o stare de normalitate în ţară. Repet: noi vrem să administrăm, nu să stăpânim, lucru care se va reflecta pozitiv în viaţa cetăţenilor. Celor de la PD le doresc să aibă soarta PNŢCD, cu menţiunea că de ei nu o să-mi pară rău, aşa cum regret ceea ce s-a întâmplat cu partidul lui Maniu şi Mihalache. Odată cu dispariţia PD de pe scena politică, va exista un singur partid mare de dreapta, adică PNL. De altfel, se cunoaşte prea bine faptul că PD este un partid de impostori, care ieri au fost de stânga şi astăzi se proclamă de dreapta. În realitate, ei nu au decât un crez: şi anume banul public din care să se înfrupte după bunul plac! Ei bine, acest lucru trebuie să înceteze!
Citiți principiile noastre de moderare aici!