ARAD. Modificări importante privind circulația pe drumurile publice: minorii trebuie să poarte obligatoriu centurile de siguranță sau să fie transportați în scaune pentru copii omologate, recoltarea mostrelor biologice se poate efectua și în ambulanțe sau în autospecialele SMURD, iar cei cărora le-a fost anulat permisul ca urmare a unei condamnări pentru o infracțiune ce a fost dezincriminată își pot recăpăta ușor permisul.
În ceea ce privește purtarea centurilor de siguranță, Ordonanța de Urgență privind circulația pe drumurile publice prevede că șoferii trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice și tot ei au obligația să se asigure că pe timpul conducerii autovehiculului minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii – omologate în condițiile prevăzute de regulament.
Atenție la copiii de până la 3 ani
Totodată, Ordonanța de Urgență privind circulația pe drumurile publice precizează că: „șoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehiculele care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice loc decât cel de pe scaunul din față. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față”.
Recoltarea probelor, la fața locului
Ordonanța de Urgență privind circulația pe drumurile publice mai prevede că recoltarea mostrelor biologice va putea face și în ambulanță sau în autoscpecialele SMURD, recoltarea putând fi efectuată doar de medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanței sau a SMURD. Potrivit OG „transportul mostrelor biologice recoltate în condițiile de mai sus, la unitatea medico-legală în vederea analizei toxicologice, va fi efectuat de către polițistul rutier”.
Fără examen la permisele anulate
O altă situație prevăzută în Ordonanța de Urgență este cea în care o persoană care s-a ales cu permisul anulat, ca urmare a unei condamnări pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința, pentru eliberarea unui nou permis de conducere – în condițiile ordinului ministrului afacerilor interne – fără a mai susține examen și cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situație. În situația în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere condamnat definitiv pentru o infracțiune care a fost dezincriminată (în condițiile art. 4 din Codul Penal), șeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!