Sala Ferdinand a Palatului Administrativ a găzduit, marţi după-masă, dezbaterea publică privind noul Regulament de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor în Municipiul Arad. Alături de câţiva consilieri locali municipali şi reprezentanţi ai aparatului Primăriei, s-au aflat câteva zeci de arădeni. În cea mai mare parte, participanţii la dezbatere au fost interesaţi de reglementările propuse de Municipalitate în ceea ce priveşte activităţile de tip jocuri de noroc. Reamintim, potrivit Regulamentului aflat în dezbatere, aceste activităţi erau interzise în perimetrul delimitat de cursul râului Mureş – Str. Andrei Şaguna – Piaţa Spitalului – Calea Victoriei – Calea Aurel Vlaicu – Piaţa Gării – B-dul Revoluţiei – Piaţa Drapelului – B-dul Iuliu Maniu – Piaţa Sporturilor – râul Mureş, pe Calea Timişorii, Calea Radnei, Str. Petru Rareş şi Calea Aurel Vlaicu, precum şi pe o rază de 1 km faţă de unităţile de învăţământ de orice fel.
Doar trei persoane au luat cuvântul în cadrul dezbaterii, dar şi-au exprimat punctele de vedere într-un mod foarte clar, concis, subliniind exact propunerile avute pe marginea Regulamentului.
Pledoarie pentru jocurile de noroc
„Cei care deţin jocuri de noroc sunt de acord să se adapteze cerinţelor Primăriei, însă nu în totalitate. Este vorba despre interdicţia de a mai funcţiona în anumite zone ale municipiului Arad – aspect care, pe lângă faptul că ar încălca actele normative cu caracter superior unei hotărâri a Consiliului Local, ar aduce grave prejudicii financiare societăţilor care deja au investit în anumite spaţii şi care acum se văd nevoite să renunţe la aceste spaţii. E vorba de investiţii de sute de mii de euro, de contribuţii, taxe locale din care municipiul Arad se alimentează din punct de vedere bugetar. Cred că nu ar fi o soluţie care să folosească nimănui, în contextul în care aceste spaţii sunt corect amenajate şi deţin autorizaţie de funcţionare. Dacă nu sunt în regulă cu orarul, acesta e un lucru mai puţin grav pentru noi. Orarul se poate adapta, nu e nicio problemă. Problema e să-ţi interzică să funcţionezi pe un anumit bulevard în contextul în care deja ai făcut investiţii majore. E clar că îţi afectează grav şi iremediabil activitatea, putând duce la insolvenţa societăţilor respective” – a explicat avocatul Codruţ Savu.
El a mai precizat că, în ipoteza în care Primăria ar interzice în mod total desfăşurarea de activităţi de tip jocuri de noroc pe Bulevardul Revoluţiei, hotărârea de Consiliul Local ar avea anumite vicii de legalitate. „Atunci, în mod cert, va trebui să atac în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local pentru nelegalitate” – a spus Codruţ Savu.
El a mai subliniat în cadrul dezbaterii că Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc este unica autoritate de reglementare în materia jocurilor de noroc, acesta fiind un organ al administraţiei publice centrale, nu locale. Deci cu atribuţii superioare ierarhic celei ale unei autorităţi locale.
Primarul, pas înapoi. Cu condiţii
„Tema importantă a acestei dezbateri a făcut referire la jocurile de noroc din municipiu. Înainte de această întâlnire, am avut o audienţă cu avocaţii care reprezintă acest business. În dezbatere, dânşii au recunoscut că au existat probleme din punct de vedere al regulamentului de funcţionare, al orarului de funcţionare, al regulamentului urbanistic şi ne-au promis că într-un termen de 45 de zile intră în legalitate cu cele două documente, iar în şase luni -un an de zile intră în legalitate şi din punct de vedere urbanistic. De aceea, dacă voi observa că în 45 de zile se intră în legalitate, voi propune Consiliului retragerea acestui paragraf din Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale şi al pieţelor în Municipiul Arad” – a subliniat primarul Gheorghe Falcă, la finalul dezbaterii de marţi.
Fără orar de funcţionare
La solicitatea Jurnal arădean/ Aradon, edilul a precizat că, în prezent, niciunul dintre comercianţii care desfăşoară activităţi de tipul jocurilor de noroc nu are orar de funcţionare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!