Arad. A rezistat și pe vreme de pandemie și acum și-a găsit loc în sala de expoziție. Este vorba de tapiserie, o artă de o frumusețe rară, o poezie a lânei și iutei, pusă pe lemn de artistul plastic Edit Cociuba, care a expus ieri la Arad în personala sa de la Galeria Alfa zeci de lucrări. Vernisajul expoziției „Nostalgia dimensiunii a treia” a avut loc luni după-masa, cu respectarea tuturor regulilor impuse de virusul care încă domină lumea. Dar măștile și distanțarea socială nu au făcut altceva decât să scoată în evidență frumusețea artei decorative expuse pe pereții de la Alfa de Edit Cociuba. O artă-poezie, țesută manual cu iută și lână și care s-a mulat la fel de natural pe lemnul de suport. Un cub, una dintre cele mai perfecte forme, după cum spunea artistul în cadrul vernisajului, descompus și recompus în zeci de feluri, un joc al liniilor drepte și curbe, o gestualitate care te duce cu gândul până la Vasarely, așa cum susținea, de la distanța impusă de situația actuală, profesorul Kett Groza în deschiderea expoziției.
Frământări transformate în probabil una dintre cele mai minuțioase arte, lucrările lui Edit Cociuba expuse acum la Galeria Alfa sunt rodul muncii, gândirii și al talentului întins pe parcursul a trei ani, doi dintre pereții galeriei fiind dedicați în întregime jocului poetic cu perfecțiunea cubului, toate aceste lucrări fiind create pe vreme de pandemie.
Compozițiile extrem de echilibrate atât ca și culoare, cât și ca și desen, dominate de rigurozitate în gândire și execuție, așa cum le descrie profesorul Ioan Kett Groza, lucrările lui Edit Cociuba pot fi admirate până la începutul lunii viitoare (02.08.2020) aici, la Galeria Alfa. Cei care iubesc această artă, spre care nu se hazardează prea mulți artiști datorită complexității ei, pot achiziționa una sau mai multe lucrări ale artistei.
Kett Groza a definit lucrările artistei drept „geometriile tranzitorii, în care perspectiva liniară creează noi dimensiuni spațiale, dând iluzia de tridimensionalitate”, „lucrări care te obligă la o gândire profundă, care te ajută la o decodificare favorabilă a zonelor plastice, ce ascund o taină matematico-narativă, ambalate în forme ridicate la rang de simbol”.
De gena picturală a artistei, de jocul liniilor drepte și curbe, de poezia din spatele tapiseriei a vorbit și Mia Furnea, cea care a dat citire și vorbelor lui Kett Groza. Edit Cociuba i-a îndemnat mai apoi pe cei prezenți să privească în sufletul tapiseriilor expuse, precizând faptul că a mers aici pe tehnica clasică, folosind în mod preponderent iuta și lâna. Ca să concluzionăm, dincolo de ritmicitate și poezie, luni la Galeria Alfa a fost vorba de folosirea cinstită a tehnicii clasice pentru a crea o lume aparte a jocului de culori, linii, M-uri, L-uri, geometrii și vise în anotimpuri de poveste, uitate dar redescoperite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!