Condamnare cu greutate la Curtea de Apel Timişoara: notarul Adrian Vlai, cel mai cunoscut notar din judeţul Arad, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Totul după ce, împreună cu alţi inculpaţi, au înstrăinat păşunile din Ineu şi Răpsig, creând prejudicii de sute de mii de euro. Un dosar instrumentat de DNA Timişoara şi care a fost făcut public în luna aprilie a anului trecut anunţa, parcă, ceea ce urmează să se întâmple. În cadrul unui comunicat de presă, se arăta faptul că, din poziţia sa de notar, Vlai a comis mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, totul în interes propriu şi în interesul şefilor a două composesorate din judeţul Arad.
„În perioada 2008 – 2009, inculpatul Vlai Adrian, în calitate de notar public, prin încălcarea dispozițiilor imperative ale Legii fondului funciar, a conceput şi redactat încheierile de autentificare a unui număr de trei contracte de schimb, semnate de inculpații Petrişor Nicole Traian, Igna Floare şi Cociuba Ortenzia prin care s-au înstrăinat, din patrimoniul composesoratului, în total 181,4 ha de pășune. Aceste suprafețe de teren au ajuns în patrimoniul unor terțe persoane fizice care nu aveau calitate de membri/asociați în cadrul acelei forme asociative de proprietate. Ulterior, persoanele respective au vândut suprafața de teren unei societăți comerciale. Acționând în această modalitate, inculpații au prejudiciat Asociația Composesoratul Foștilor Coloniști din Ineu – Traian cu suma totală de 212.138 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoanele în patrimoniul cărora au intrat suprafețele de teren ca urmare a încheierii contractelor de schimb menționate. De asemenea, s-a mai reținut ca și prejudiciu suferit de către Asociaţia Composesoratul Foştilor Colonişti din Ineu – Traian și suma de 120.942,51 euro, reprezentat de sumele care ar fi trebuit încasate cu titlul de subvenţii de la A.P.I.A. – schemele de plată pe suprafaţă (SAPS) aferente campaniilor 2009 – 2014 inclusiv, raportat la suprafaţa de păşune înstrăinată de composesorat prin contractele respective”, spuneau atunci cei de la DNA. Trebuie precizat faptul că Nicolae Traian Petrişor era preşedinte al composesoratului, Floare Igna era secretar al composesoratului, iar Ortenzia Cociuba era administrator al aceluiaşi composesorat.
Încă una
Asta nu a fost tot. Vlai a contribuit din plin la încă o „mânărie”, de această dată cu păşunea din Răpsig. „La data de 30 aprilie 2009, inculpatul Vlai Adrian, prin încălcarea dispozițiilor legale, a conceput și redactat încheierea de autentificare aferentă unui contract de vânzare-cumpărare, semnat și de inculpații Iercan Ioan și Igna Floare, președinte la data faptelor al Asociației Composesoratul Foștilor Urbarialiști Răpsig, prin care s-a înstrăinat din patrimoniul Composesoratului Foștilor Urbarialiști Răpsig suprafața de 199,8 ha de pășune în patrimoniul acelorași persoane fizice care nu aveau vreo calitate de membru/asociaţi în cadrul formei asociative de proprietate. Și de această dată, persoanele respective au vândut suprafața de teren unei societăți comerciale. Prin realizarea acestei tranzacții, a fost prejudiciată Asociația Composesoratul Foștilor Urbarialiști Răpsig cu suma totală de 280.186,29 euro concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoanele respective. De asemenea, s-a mai reținut ca și prejudiciu suferit de către Asociaţia Composesoratul Foștilor Urbarialiști Răpsig și suma de 2.128.098,59 lei, pe care nu le-a mai încasat de la A.P.I.A. pentru campaniile 2010 și 2011”, se mai arată în comunicarea DNA.
Şi pedeapsa
Procesul în care Adrian Vlai era acuzat de abuz în serviciu, iar ceilalţi inculpaţi erau acuzaţi de abuz în serviciu şi complicitate la abuz a demarat în luna septembrie 2016. După numai câteva termene de judecată, Curtea de Apel Timişoara a emis şi sentinţa: condamnări pe linie. Aşadar, Adrian Vlai a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 100 de zile de muncă în folosul comunităţii. Ioan Iercan a fost condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare şi prestarea a 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Floare Igna a fost condamnată la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare şi prestarea a 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, iar pe Ortenzia Cociuba la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. În plus, niciunul dintre cei menţionaţi mai sus nu vor avea voie să ocupe funcţii de conducere nici la composesoratele în care au activat, nici la instituţii publice. Dar poate cea mai grea lovitură pentru inculpaţi nu este condamnarea la închisoare cu suspendare, ci faptul că toţi cei cinci vor trebui să plătească despăgubiri: 212.138 de euro şi 1.253.677 de lei. Nişte sume uriaşe. Iar, pentru a se asigura că banii vor fi recuperaţi, judecătorii au decis instituirea sechestrului pe bunurile imobile ale inculpaţilor. În ceea ce îl priveşte pe Vlai, acestuia i-a fost pus sechestru tocmai pe locuinţa sa aflată pe strada Cloşca.
Prima instanţă
Sentinţa judecătorilor Curţii de Apel Timişoara este dată în primă instanţă. Magistraţii au arătat faptul că decizia poate fi contestată în zece zile de la comunicare. Cel mai probabil, toţi cei care au fost condamnaţi vor ataca sentinţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!