ARAD. Se face comisia care va stabili care clădiri au şansa să se prăbuşească primele peste arădeni, iar în funcţie de acest top vor curge notificările proprietarilor acestor imobile. Când va avea loc acest fapt? Undeva în octombrie, începutul lunii noiembrie, dacă ar fi să-l ascultăm pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Edilul a indicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că proiectul prin care este stabilită comisia consultativă pentru elaborarea şi fundamentarea programelor multianuale privind creşterea calităţii arhitecturale a clădirilor din Municipiul Arad se va afla pe ordinea de zi a şedinţei CLM de miercuri.
În fruntea comisiei va sta viceprimarul Levente Bognar, dar aleşii municipali trebuie să numească cei cinci consilieri care vor face parte din acestă comisie, unde vor mai activa doi membri specialişti din cadrul Ordinul Arhitecţilor din România, doi membri de la ProUrbe, un membru de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu şi şeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Arad.
Comisia va identifica şi inventaria clădirile cu probleme şi va stabili care sunt zonele de acţiune propritară, mai exact care imobile vor trebui reabilitate de urgenţă pentru a îndepărta pericolul.
„Odată cu votarea hotărârii CLM începe procedura de evaluare care se va finaliza cu notificarea proprietarilor clădirilor cu probleme pentru care se impune reabilitarea faţadelor şi acoperişurilor. Avem, oricum, un studiu care indică care sunt aceste clădiri, proiectul VITO, ceea ce înseamnă că evaluarea e aproape finalizată. În scurt timp, întreaga procedură va fi finalizată prin trimiterea notificărilor”, a precizat Gheorghe Falcă.
Edilul a mai indicat şi care va fi următorul pas în această problemă: „Apoi, Primăria Arad va pune în buget aproximativ 2 milioane de euro, care vor merge spre intervenţiile la clădiri, pentru cei care refuză să-şi reabiliteze imobilele pe proprii bani. Aceştia vor fi obligaţi în cinci ani să returneze Primăriei fondurile cheltuite”.
Primarul a precizat faptul că până în toamnă – la mijlocul lui octombrie, începutul lui noiembrie – se vor trimite notificări către un număr de aproximativ 20 de clădiri degradate. Proprietarii clădirilor vor avea termen 60 de zile să răspundă notificării indicând varianta pe care o vor alege pentru procedura de achiziţie proiectant şi demararea lucrărilor pe cont propriu, prin intermediul băncilor sau cu ajutorul Primăriei.
Cert este că, potrivit noilor reglementări legale – prezentate pe larg, de curând în ziarul nostru şi pe www.aradon.ro – proprietarul unor astfel de clădiri nu va scăpa fără să le reabiliteze. Plata o va face oricum, altfel urmând să fie executat silit (cel mai probabil prin scoaterea proprietăţii la vânzare).
În 20 de ani
La momentul prezentării, Gheorghe Falcă estima un necesar de 20 de ani până la reabilitarea tuturor faţadelor cu probleme din municipiu, deşi şi-a exprimat speranţa că, datorită implicării active a Municipalităţii, în 15 ani Aradul ar putea arăta cu totul altfel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!