ARAD. Dacă ieri vă informam în legătură cu intenţia unui investitor de a construi un microcartier de blocuri în cartierul Gai – începutul fiind dat de două imobile cu şase niveluri pe strada Codrului –, astăzi vă supunem atenţiei un alt proiect imobiliar în zonă. Amplasamentul acestuia: vizavi de RAR, între străzile Fântânii și Faurilor. Pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare ar urma să se ridice nu mai puţin de nouă blocuri, din care patru cu 13 niveluri (2S+P+9E+PH) şi cinci cu zece niveluri (S+P+7E+PH).
O companie din Bucureşti – SC Adama Management SRL – şi-a anunţat, la finele anului trecut, intenţia de elaborare a PUZ şi RLU aferent: „Zonă cu funcţiuni mixte – locuinţe colective şi funcţiuni complementare, servicii și comerţ, turism, administrativ, spaţii verzi, locuri de parcare”, municipiul Arad, Calea Aurel Vlaicu, nr.284.
„Incinta studiată are suprafața totală de 24.193,00 mp, având o formă neregulată, cu lungimea la frontul stradal de pe Calea Aurel Vlaicu de 319,21 m. În prezent, terenul este lipsit de construcţii şi este proprietate privată SC Adama Management SRL. Proprietarul terenului doreşte întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal în vederea schimbării funcţiunii terenului din zonă agricolă în zonă cu funcţiuni mixte, predominant zona rezidenţială, spaţii comerciale, amenajare spaţii verzi şi parcări” – se arată în memoriul de prezentare a investiţiei. Potrivit documentului, accesul pe amplasament se va face atât de pe strada Faurilor (la Est) intersecţie cu Calea Aurel Vlaicu, cât şi de pe strada Fântânei (la Vest) intersecţie cu Calea Aurel Vlaicu.
„Prezentul PUZ se corelează cu Planul Urbanistic General al municipiului Arad, urmărind integrarea în spaţiul urban a clădirilor nou propuse. Se vor amenaja locuri de parcare la nivelul parterului care vor deservi zonelor de locuinţe colective şi spaţiilor comerciale cu funcțiuni mixte propuse, cât şi o parcare la subsol pe două nivele” – indică memoriul tehnic explicativ.
Transformarea
Pe lângă cele nouă blocuri, proiectul imobiliar presupune următoarele construcţii: *platforme carosabile cu locuri de parcare şi locuri de parcare dalate, înierbate; *drumuri de incintă și accesul autospecialelor de intervenție de 7,00 m (drum de legătură între str. Fântânii şi str. Faurilor), respectiv 5,50m, 3,50 m carosabile cu locuri de parcare; *amenajarea accesurilor; *alei pietonale, piste de biciclete; *amenajarea spațiilor verzi și plantate, agrement, parcuri şi loc de joacă pentru copii; iluminat arhitectural şi ambiental; *racorduri la rețelele tehnico-edilitare și rețele de incintă; *platforme gospodărești și amenajări tehnico-edilitare; *mijloace de publicitate iluminate și neiluminate.
„Lucrările în vederea realizării drumului de legătură între str. Fântânii şi str. Faurilor, propus spre cedare în domeniul public se va realiza din fonduri alocate de beneficiar şi se doreşte schimb de terenuri. Aceasta se va realiza într-o etapă ulterioară. În etapele următoare se va lua în calcul şi studiul unui sens giratoriu sau o elipsă care să cuprindă ambele accese la intersecţia Calea Aurel Vlaicu şi strada Fântânii cu intersecţia zonei SC Era Stones şi Joyson Romania. În jurul clădirilor, în incintă, vor fi amenajate circulaţii carosabile şi pietonale, iar parcările vor fi amplasate la sol, cât şi la subsolul corpurilor de clădiri C1-C4 (blocurile cu 13 niveluri-n.r.), pe două nivele, 2S. Spaţiile verzi se pot amenaja atât peste parter la zonele de funcţiuni complementare, servicii, comerţ, cât şi la nivelul solului. Accesul și ieșirea automobilelor din incintă se vor realiza fără a incomoda circulația, conform normativelor în vigoare și conform avizelor eliberate de către autorități” – detaliază documentul citat.
Avantaje
Conform proiectantului general – SC Pro Arhitectura SRL –, „realizarea investiţiei este oportună deoarece va completa cartierul de locuinţe colective şi spaţii comerciale, urmând aceeaşi funcţiune predominantă şi asigurând fie locuri de muncă, fie locuri de parcare pentru rezidenţii municipiului Arad. Totodată, va creşte şi calitatea vieţii pentru că se vor realiza construcţii cu arhitectură contemporană, ceea ce va ajuta la revitalizarea zonei. Mai mult, se va asigura o legătura atât carosabilă, cât şi pietonală între strada Faurilor şi Fântânei. Potenţialul de dezvoltare este susţinut şi de potenţialul cadrului natural, care oferă un teren plan, neinundabil. De asemenea, interesul economic al investiţiilor străine, naţionale şi locale pentru locaţie constituie un avantaj pentru dezvoltarea unor activităţi economice ale zonei în detrimentul folosinţei actuale a terenului, mai exact teren liber de construcţii, neutilizat.”
Investitorul
Potrivit Ministerului Finanţelor, SC Adama Management SRL are ca obiect de activitate „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management” iar în perioada 2014-2022 nu a avut niciun angajat. Potrivit ultimului bilanţ financiar, în 2022 compania a rulat afaceri de 33.024 de lei, încheind anul cu o pierdere de 960.110 de lei. Mult mai bine, totuşi, decât în 2017 – de pildă – când a înregistrat pierderi de 34.059.327 de lei (la o cifră de afaceri de 4.471.448 de lei). Practic, potrivit listafirme.ro, în perioada 2005-2022, Adama Management a raportat exclusiv pierderi, cele din 2022 fiind cele mai mici.
Trimite articolul
Xsa vezi ce fain refuleaza canalizarea in Gai dupa asta :))
Sa ne invete si pe noi firma de “consultanta in afaceri ” cum putem functiona atatia ani pe pierderi de milioane de euro fara sa ne deranjeze nimeni.
cine sa stera acolo la mama saraciaiei ????
Nu imi pare o idea buna, e cam departe din centru, nu exista nici un supermarket apropriat, cam nimic… deci locuitori vor fi total dependenti de masina lor, asta inseamna inca mai mult aglomeratie, trafic,….
iar a prins SC Pro Arhitectura SRL contract gras de la o firma falimentara
PUA – cacealma. Odata scos din circuitul agricol ii creste semnificativ valoarea si va putea, candva, revandut la suprapret, Cat despre investitii industriale in Arad, conducerea locala ia masuri seroase ca sa alunge orice firma serioasa, care ar vrea, intr-un moment de inconstienta, sa investeasca in urbea noastar.
Dacă proiectantul e pro arhitectura e clar pentru mine e clar un fâs la fel ca și molul de vizavi
-
Dacă vrei să ști ,Mall se redeschide iar bani sunt de la particulari nu de la stat .Fiecare face ce vrea cu bani lor ,în ce îi investește ,asta-i capitalismul .
-
Nu ai înțeles ce am scris ?.. ,întodeauna comentezi !
-
Cum sa dai spaga pt alegeri…. Vii cu un proiect fantezist, dai banii la Dna Ela “pentru proiect” si apoi uita toata lumea ideea asta…
Asta înseamnă că acolo se va face un sens giratoriu sau o intersecție semaforizată, doar nu putem lasă dezvoltatorul fără acces la botul calului! Asta în buna tradiție arădeană, cine cotizează primește!
bun si de acolo cu ce ajungi in oras ? E vorba de batrani ce nu conduc masini, de elevi ce merg si vin de la scoala, etc ?