ARAD. Noul Matern, care ar urma să includă Secţiile Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie, Chirurgie Infantilă şi Pediatrie şi care urma să fie construit în curtea Spitalului Judeţean Arad va „intra la apă”. Asta chiar dacă studiul de fezabilitate pentru viitoarea construcţie a fost finalizat. Sau, mai mult, chiar de aceea. În urma studiului de fezabilitate, a rezultat faptul că viitorul Complex Matern va costa peste 711 milioane de lei, adică peste 140 de milione de euro. De luni de zile, reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad anunţau faptul că, pentru această investiţie enormă, sunt vizate fonduri europene nerambursabile pe PNRR. Numai că, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că vor fi finanţate pentru modernizare 25 de spitale, fondurile totale fiind de 1,2 miliarde de lei, se pare că ar trebui să ne luăm adio de la proiectul privind viitorul Matern. Sau, cel puţin, pentru parte din el.
„Ideea realizării unui Matern nou a pornit după ce actualul Matern a fost retrocedat aproape în totalitate. Noi avem doar un corp de clădire din întreg Maternul. Ulterior, am solicitat reprezentanţilor Spitalului Judeţean să întocmească un necesar privind viitoarea clădire. Doctorii au decis atunci ca viitorul Matern să fie, de fapt, un complex de secţii, respectiv toate secţiile dedicate copiilor, dar şi cele de Obstetrică şi Ginecologie. Actualul studiu de fezabilitate a fost întocmit exact în baza a ceea ce au solicitat medicii. Numai că este imposibil să obţinem fondurile pentru realizarea Complexului Matern”, ne-a spus Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean.
Iar refuzul aprobării fondurilor solicitate va veni de la Ministerul Sănătăţii, după cum ne-a mai spus Cionca.
„Noi avem acum acest studiu pe care îl vom trimite către Ministerul Sănătăţii, pentru aprobare. Şi asta pentru că ministerul decide proiectele care vor fi finanţate prin PNRR. Mai departe, ministerul ne va face recomandări privind proiectul. Aşadar, cel mai probabil, ministerul ne va solicita să reducem costurile care sunt uriaşe. Mai mult decât atât, potrivit PNRR, noua clădire, care în stadiul actual are nouă nivele, ar trebui să fie finalizată şi dotată până cel târziu în anul 2026, care este termenul limită. Asta dacă, prin absurd, am primi finanţare. Un asemenea complex nu poate fi finalizat într-un timp atât de scurt. Şi riscăm să fim obligaţi să returnăm banii europeni, în integralitate. Nu ne permitem acest lucru”, a mai spus preşedintele CJA.
Drept urmare, cel mai probabil, viitorul Matern nu va mai fi atât de impozant cum s-a stabilit în prima fază.
„Avem mai multe secţii de Pediatrie care au fost deja modernizate, sunt dotate la standarde europene, cu ajutorul societăţii civile. Ar fi păcat să abandonăm acele secţii în care au fost investiţi atât de mulţi bani. Drept urmare, săptămâna viitoare, compartimentul tehnic din cadrul Consiliului Judeţean va avea o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Spitalului Judeţean pentru a reduce amploarea clădirii, pentru a reduce costurile de construcţie. Vom încerca să renunţăm la secţiile care există deja şi sunt modernizate, precum şi la secţii care pot fi modernizate în cadrul altor proiecte sau pe alte fonduri. Nici suma solicitată şi nici timpul necesar închiderii proiectului nu sunt de partea noastră”, a mai declarat Iustin Cionca.
Aşadar, cel mai probabil, în perioada următoare vom avea un necesar mult mai realist a ceea ce înseamnă viitorul Matern. Doar că, odată cu acest necesar, va trebui refăcut şi studiul de fezabilitate, după care se va lansa licitaţia pentru proiectarea tehnică. Deşi nu se poate înainta un termen referitor la data de începere a proiectului, ştim clar că noul Matern va trebui finalizat până la data de 31 decembrie 2026, cel târziu.
Trimite articolul
Xil fac la timisoara ; ce bine
De ce nu a-ți replicat clădirea noua TBC din Grădiște?
Aveați și proiectul gata făcut!
Nu pot fura nu fac…
Daca o tinem tot asa, vom ajunge sa avem un cort in loc de aceasta cladire
Ca de obicei, Aradul merge pe traiectoria municipiu – oras – orasel – comuna – sat – catun. Nu ne miram ca marii investitori ocolesc cu grija zona noastra, iar mitul cu “apropierea autostrazii” se va dovedi, din nou, ca este un adevarat mit. Facilitatile din domeniul “Sanatate” sunt una dintre principalele criterii pe care le iau in calcul marii investitori. Clar ca Timisoara, Oradea, Cluj sunt clar in fata noastra, si in acest domeniu. DEci Aradul va fi o zona “vid” .