Clădirea reabilitată şi extinsă cu un corp nou se află în centrul istoric al municipiului Arad şi a fost goală mai mulţi ani, după ce Şcoala Gimnazială nr. 2 Arad s-a mutat în alt imobil. Clădirea fusese cumpărată de Ministerul Educaţiei de la comunitatea evreiască şi atribuită UAV, pentru Facultatea de Ştiinţe Economice.
“Este o clădire care a fost şcoală în urmă cu mai bine de o sută de ani şi pe care am reuşit să o repunem în valoare, după ce o perioadă nu a fost utilizată. Cu o investiţie prin ADR Vest, de 6.000.000 de euro, am construit un nou corp de clădire şi am reabilitat complet corpul vechi de clădire. Putem să ne comparăm cu orice şcoală europeană, avem absolut toate dotările normale într-o instituţie de învăţământ modern de secolul XXI”, a declarat rectorul UAV, Teodor Cilan.
Reprezentanţii universităţii au precizat că imobilul a fost cumpărat de la comunitatea evreiască la un sfert din preţul pieţei, cu condiţia să rămână şcoală.
Potrivit preşedintelui comunităţii evreieşti din Arad, Raoul Vizental, prima şcoală evreiască din Transilvania s-a înfiinţat în oraş în 1832, iar ulterior, în 1905, s-a mutat în clădirea reabilitată în perioada 2021 – 2024.
“În 1828 erau în Arad 812 evrei, încă de atunci ei au vrut să facă o şcoală, pentru că şcoala pentru noi este foarte importantă. Şcoala a început în 1832, nu aici, ci unde este sinagoga, ulterior mutându-se aici (1905 – n.r.). În 1939, cu toate că în Arad evreii erau aproximativ 12 – 13% din populaţie, erau 40% dintre medici, 40% din avocaţi, la fel şi dintre arhitecţi şi 20% dintre ingineri”, a spus Raoul Vizental.
În timpul lucrărilor din 2021, în clădirea seculară a fost descoperită o capsulă a timpului. Încorporat într-un perete, se afla un cilindru de zinc cu un document datat 16 aprilie 1905. Cu o caligrafie impecabilă, pe o hârtie cu o lungime de patru metri, sunt trecute informaţii despre istoria zonei şi a comunităţii evreieşti. În prezent, acest document este păstrat în muzeu.
Reprezentanţii UAV au precizat, vineri, că în acelaşi loc va fi încorporată în zid o altă capsulă a timpului, respectiv un document din hârtie lung de aproximativ 25 de metri, în care sunt trecute informaţii despre comunitate şi gânduri ale unor personalităţi.
Sediul extins şi modernizat al Facultăţii de Ştiinţe Economice, de care vor beneficia aproximativ 1.100 de studenţi, are o suprafaţă utilă de 3.200 metri pătraţi, săli de cursuri, săli de seminarii, un centru de cercetare, un laborator de informatică, săli de lectură, cabinete pentru profesori, parcare, sală de sport şi spaţii administrative.
Pentru acest proiect, contractul de finanţare prin Regio – Programul Operaţional 2014-2020 a fost semnat în luna mai 2020.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
X6 mil de euro e o suma uriasa
mai bine se dadeau banii astia pt modernizarea si reabilitarea spitalului municipal care a fost construit in anul 1875 daca nu se poate ridica un spital nou. !!!!!!!!!!! E adevarat ca un spital nu aduce bani dar salveaza vieti . Punct!
-
Dacă înțelegi mecanismul de accesare a fondurilor europene știi că fiecare domeniu are fonduri alocate separat. Deci nu se putea accesa fonduri europene pentru învățământ de către UAV și să construiască un spital. Ai dreptate că e nevoie de un spital nou și fonduri europene au existat, dar autoritățile locale (in)competente nu au depus proiecte pentru a le accesa.
Una dintre puținele investiții destul de onorabil executate, atât ca proiectare, calitate și timp de execuție decent (pt. România).
Puțin cam înghesuită clădirea nouă, dar, deh…, atât era spațiul disponibil și, vorba aia: “Nu poți săle ai pe toate!”
E de apreciat că vechea clădire istorică A FOST REABILITATĂ și nu “aruncată la gunoi”, pt a facebloc unor modernisme de beton , fier și sticlă !
-
Parcă TEHNODOMUS a fost Constructorul? Atunci felicitări TEHNODOMUS!
Felicitari domnului rector Cilan!
De aia ati făcut-o, sa va comparați cu alții din alte țări din vest ?, ce rușinos este. Trufia si aroganța la voi ăștia lingăii ue ca la nimeni.
-
Si uite cum duhoarea bolsevica se prelinge din nou in tot ceea ce tine de invatamant. Ce pretentii sa ai din partea celor carora nu le-a placut scoala, ceea ce ati facut voi, ciolovecii, cu oile si caprele pe camp nu se numeste scoala…