Doctori foarte buni, dar şi unii mai puţin interesaţi de pacienţi, săli de operaţie dotate cu lămpi vechi de 20 de ani în toate spitalele arădene, un mediu sumbru, în care „nimeni nu mai are chef să facă nimic”. Asta au găsit specialiştii maghiari plătiţi să facă un audit la spitalele arădene şi să realizeze o nouă structură pentru a funcţiona toate împreună.
Lista lipsurilor din sistemul arădean de sănătate prezentată la finele săptămânii trecute este destul de lungă.
În primul rând, ne-au plecat specialiştii şi, odată cu ei,…spitalele au rămas fără reputaţie. Au plecat şi bolnavii, mulţi dintre ei preferând să se trateze peste hotare. Dacă nu sunt bolnavi, nu sunt nici fonduri. Sistemul arădean, spun specialiştii maghiari, se zbate în datorii, incertitudine, lipsa unei viziuni, lipsa aparaturii moderne şi a serviciilor moderne. Suferă chiar şi de lipsa specialiştilor tineri.
Concluzia consultantului: „Nu există veselie, voie bună”, spune dr. Kato Gabor, şeful echipei de audit, în sistemul de sănătate românesc acest concept fiind recunoscut ca existent (doar) în filme americane.
Ce e de făcut? Specialiştii maghiari au venit cu un set de propuneri, printre care unele nu sunt neapărat de ordin social (disponibilizările). Un sistem sanitar integrat, cu mult mai puţine paturi, cu reduceri importante de personal, chiar şi a numărului de medici.
Trei specialişti din Ungaria (în medicină, jurişti şi economişti) au prezentat la Arad Strategia de dezvoltare privind integrarea spitalelor şi elemente importante ale planului de monitorizare care asigură controlul procesului de integrare. Documentaţia, cuprinsă într-un volum de peste 700 de pagini, realizată de firma SC Kato & Partner Consulting SRL, va sta la baza unificării spitalelor din Arad şi a unui sistem sanitar în care se pună accent, în primul rând, pe nevoile bolnavilor.
Disponibilizări şi economii
Propunerea firmei de consultanţă este reducerea posturilor de medici de la 222,5 la 218, a numărului de asistenţi de la 698 la 688, a numărului de infirmieri de la 264 la 246. Cele mai importante reduceri sunt prevăzute la personalul non medical, de la 259 de posturi la 139. Se propune, totodată, reducerea numărului de paturi din spitale. Se are în vedere ca noul spital să aibă un total de 1372 de paturi, cu 107 mai puţine decât în prezent. În această structură şi cu măsurile propuse puse în aplicare, se vor economisi anual, spun specialiştii, fonduri de aproape 2 milioane de lei, iar actul medical va avea, în primul rând, în vedere nevoile bolnavilor, afirmă consultantul.
Născută cu datorii
Noua unitate medicală rezultată din comasarea spitalelor Judeţean, Matern şi Municipal îşi începe activitatea cu o datorie de 8,5 milioane lei. “Din cauza modului în care au fost administrate în perioada 2007-2008 aceste spitale, mai avem de dus în spate o restanţă care nu a putut fi achitată de Guvern pentru că era angajată în afara bugetului. Sunt datorii de vreo 8,5 milioane de lei”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.
Exemplu negativ
Dr. Kato Gabor a dat şi câteva exemple despre ce a întâlnit în spitalele arădene (după ce a vorbit cu bolnavii internaţi şi le-a studiat fişele). Un prim caz a fost al unui pacient care a primit, la o lună diferenţă, două tratamente total diferite pentru aceeaşi boală. Consultantul s-a arătat stupefiat în momentul în care răspunsul primit de la cadrele medicale a fost că între timp venise alt medic. S-a mai arătat total nemulţumit de faptul că personalul de la o secţie spune despre un bolnav, care a trecut şi prin altă secţie a spitalului, că „a fost tratat cu prostie” şi a sugerat că între secţii trebuie să existe „un mariaj”, nu râcă.
Respect pentru medici
Printre primele lucruri pe care le-a spus dr. Kato a fost acela că a găsit, la Arad, o situaţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte secţia TBC. A lăudat, în schimb, medicii care se ocupă de bolnavi. „Condiţiile sunt foarte proaste. Colegii duc aici o luptă eroică şi merită tot respectul”, a subliniat consultantul.
Hârtii peste hârtii
Una dintre recomandările firmei de audit a fost eliminarea înregistrării datelor pe hârtie. A subliniat că toate spitalele sunt dotate cu echipamente IT performante, care mai trebuie legate într-o reţea, eventual, pentru a fi folosite la parametri optimi. A criticat înregistrarea datelor şi pe hârtie, fapt care sporeşte ineficienţa.
Kato Gabor: „Cred că un medic bun nu numără paturi în secţie, ci vindecă bolnavii”
Mega-spital cu disponibilizari si paturi mai putine
Citiți principiile noastre de moderare aici!